Arheološko nalazište mora postati turistička atrakcija

PULA – Na mjestu buduće garažne kuće, uz Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Kandlerovoj ulici, »niče« zasad tek arheološko nalazište.

Naime, ondje su prilikom iskopavanja u cilju izgradnje garažne kuće na tri metra dubine pronađeni ostaci luksuzne rimske vile. Upitali smo stoga Puljane što misle o daljnjem nastavku radova – treba li stopirati izgradnju garaže, preseliti je na neku novu lokaciju ili pak arheološke nalaze ukomponirati u budući objekt. Mila DRAGIČEVIĆ, ekonomistica: – Smatram da bi ovaj arheološki pronalazak trebalo turistički iskoristiti, budući da je Pula takav grad. Potrebno mu je dati više turističkog štiha, jer turisti zapravo u gradu nemaju što vidjeti, nema posebno atraktivne turističke ponude. Garaže bi trebalo smjestiti izvan grada ili u neke neiskorištene prostore, možda stare podrume, a ne trpati ih u ionako prenapučen grad. Gordana JUKICA, ekonomska tehničarka: – Dati pravi odgovor na ovo pitanje zaista je teško, budući da nekako treba pokušati pomiriti i turističku ponudu i prijeko potrebna parkirališna mjesta. Ovakvi pronalasci itekako su važni i turistički atraktivni. No, ipak nisam za prestanak radova na parking kući, osim ako se za nju ne pronađe druga, adekvatnija lokacija. Anđelina CETINA, spremačica: – Nalazište treba zaštiti i turistički predstaviti, omogućiti turistima da uživaju u našem kulturnom nasljeđu. Nikako nisam za garažnu kuću u gradu, koji je ionako zagađen zbog prevelikog broja automobila. Neka se garaže grade izvan grada, a svima bih preporučila malo više šetnje ili vožnju biciklom. Problem je u tome što su građani postali previše komotni i ne žele se odvojiti od automobila.

Sergio BRAJUHA, terapeut: – Rješenje je zapravo jednostavno – trebalo bi nekako pomiriti staro i novo. S izgradnjom treba nastaviti, ali nisam da se arheološki nalaz zatrpava, pogotovo jer je to nasljeđe našeg grada. U svijetu to rješavaju pomoću armiranog stakla, kojim bi se jedan dio nalaza zaštitio, dok bi se na drugom djelu mogla nesmetano nastaviti gradnja. Na stručnjacima je da osmisle kako bi najbolje bilo izvesti takvo rješenje. Tadej WEBER, električar: – Na ovakav problem naišli smo i mi u Sloveniji, odnosno u Ljubljani odakle dolazim. Tamo su zbog arheoloških nalaza stopirali gradnju Sveučilišne knjižnice. Nakon godina razmišljanja, na kraju su se ipak dogovorili da se nalaz ne zakopava, nego sačuva u podrumu, dok će se gradnja nastaviti iznad toga. I u Puli nalaze treba sačuvati i iskoristiti u turističkoj ponudi. Garažna bi se kuća mogla smjestiti van grada, no za to je potreban jako dobro organiziran javni prijevoz. M. Mi. – B. P. Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Kuhinje

]]>