Arhitekti iz Njemačke i cijele Europe sastaju se na contractworld-u u Hannoveru

DOMOTEX HANNOVER 2009. (17. – 20. siječnja): – Kombinacija kongresa, izložbe i dodjele arhitektonske nagrade vrlo je popularna među stručnim posjetiteljima – Uvaženi ugledni govornici na contractworld.congress Hannover. Vodeći europski arhitektonski forum “contractworld” održat će se ponovno u Hannoveru od subote, 17. siječnja, do utorka, 20. siječnja. Ova jedinstvena prigoda da se arhitekti, dizajneri interijera i voditelji projekata sastanu i razmijene svoja stručna iskustva događa se u kontekstu vodećeg sajma struke, DOMOTEX HANNOVER 2009. Ovu kombinaciju prvorazrednog kongresa, izložbe i dodjele ugledne arhitektonske nagrade nikada ne zaobilaze pohvale stručnih posjetitelja i profesionalaca. contractworld, koji nudi mješavinu arhitekture i informacija o proizvodima, uz brojne mogućnosti uspostavljanja novih kontakata i razmjene mišljenja, obuhvaća sljedeće:

contractworld.congress: predavanja i seminari o ključnim temama – Offices, Hotels, Shops i Conversion projects (Uredi, Hoteli, Trgovine i Projekti preuređenja) contractworld.exhibition: proizvođači predstavljaju inovativne proizvode s područja podnih obloga i izvođenja ugovornih usluga contractworld.award: međunarodna arhitektonska nagrada za inovativne koncepcije dizajna contractworld.congress Na kongesu contractworld.congress neki od najpoznatijih i najpriznatijih arhitekata i dizajnera našega doba govorit će o najnovijim trendovima i razvoju u dizajnu ureda, hotela i trgovina. Pored ovih triju standardnih kategorija Kongres se može pohvaliti i četvrtom tematskom kategorijom koja se mijenja iz godine u godinu. Ove godine četvrta tematska kategorija je Prenamjena/preuređenje, koja se usredotočuje na pretvaranje postojećih objekata na temelju novih koncepcija ili temeljnih rekonstrukcijskih radova. Sljedeće će godine contractworld ponovno potvrditi svoju reputaciju vodeće platforme za transfer znanja i povezivanje. Svakoga će dana na programu biti četiri predavanja posvećena ključnim temama događaja, koja će održati poznati arhitekti. Po prvi puta na iznošenje svojih pogleda pozvani su i stručnjaci iz drugih područja. Predavanja koja će održati industrijski psiholozi, stručnjaci za komunikacije i hotelijeri profesionalcima iz struke koji nisu arhitekti pružit će priliku da iznesu svoje mišljenje o zahtjevima koji bi se trebali postavljati pred suvremenu arhitekturu. Razgovori koje će moderirati stručnjaci i okrugli stolovi također će pružiti mnoštvo prilika za dijalog i raspravu između stručnih posjetitelja i govornika.

Teme na kongresu contractworld.congress 2009. su sljedeće: Subota, 17. siječnja 2009.: Offices (Uredi): Uredsko i radno okružje u korporativnom brendiranju Nedjelja, 18. siječnja 2009.: Hotels (Hoteli): Hotelske strategije i arhitektonski turizam – hotel kao kulturno stajalište u gradu i zemlji

Ponedjeljak, 19. siječnja 2009.: Shops (Trgovine): Svjetovi robe široke potrošnje – dizajn interijera i stvaranje okružja za robu široke potrošnje Utorak, 20. siječnja 2009.: Change of use / Conversion (Prenamjena / preuređenje): Nove zgrade unutar starih zidova

Popis uvaženih govornika uključuje prof. Meinhard von Gerkan iz hamburškog arhitektonskog ureda gmp Architekten, možda najpoznatijeg po njihovom projektu Berlinskog glavnog željezničkog kolodvora i brojnim urbanim graditeljskim projektima i studijama u Njemačkoj i inozemstvu. Drugi govornik na contractworld-u bit će Kim Herforth Nielsen iz arhitektonskog ureda 3XN iz Kopenhagena, dobitnik brojnih arhitektonskih nagrada i odgovorni projektant za više poznatih projekata u brojnim državama. Ovaj danski ured uzrokovao je dosta pomutnje u Njemačkoj sa svojom koncepcijom sjedišta tvrtke Deutsche Bahn AG u Berlinu. Među vrhunskim stručnjacima koji će se obratiti sudionicima kongresa tu su i Jacob van Rijs iz Nizozemske te Mario Botta iz švicarske tvrtke Mario Botta Architekts. U ovoj novoj kongresnoj kategoriji u utorak će biti predstavljeno i nekoliko uzbudljivih projekata prenamjene i preuređenja. Jedan od najzanimljivijih je projekt kojim će se baviti studenti arhitekture Donje Saske tijekom predstojećih mjeseci. Njihov je projektni zadatak razvijati koncepcije za prenamjenu i preuređenje jedne zgrade u Hannoveru. Rezultati ovog akademskog projekta bit će predstavljeni na contractworld-u i raspravljeni sa stručnjacima.

contractworld.award Drugi ključni događaj contractworld-a bit će dodjela nagrade contractworld.award, najvažnije europske arhitektonske nagrade za dizajn interijera. S novčanom nagradom u vrijednosti od 60.000 eura, to je najvrjednije priznanje ove vrste u Europi. Ocjenjivački sud već je odabrao pobjednike između prijavljenih 570 projekata. Od toga je 293 projekata pristiglo iz 36 država izvan Njemačke (uključujući Austriju, Nizozemsku, Italiju, Švicarsku, Slovačku, Sloveniju, Španjolsku, Belgiju, Sjedinjene Američke Države, Japan i Južnu Koreju). Konačan redoslijed pobjednika bit će proglašen 17. siječnja 2009. tijekom contractworld-a, na dodjeli nagrada u hali 4. Brojni ugledni arhitektonski i dizajnerski uredi podnijeli su prijave svojih projekata, stoga nije iznenađujuće da je standard prijavljenih radova ponovno vrlo visok. S obzirom na iznimnu kvalitetu projekata prijavljenih za natječaj, ocjenjivački sud odlučio je ponoviti prošlogodišnju praksu i ne samo proglasiti pobjednike koji osvajaju nagrade i dobitnike posebnih nagrada, već i objaviti popis onih koji su ušli u uži izbor kao najbolji u svakoj od kategorija.

contractworld.exhibition Na Izložbi će brojne tvrtke iz inozemstva prikazati svoje najnovije proizvode, materijale i ideje koje diktiraju trendove na području izvođenja radova opremanja i ugovornih usluga te komercijalnih projekata. Posjetitelji će tako moći ne samo otkriti velik broj kvalitetnih podnih obloga i proizvoda za projekte opremanja i ugovornih usluga, već će imati i odličnu priliku uspostaviti nove kontakte s vodećim tvrtkama. Ostale informacije i cjelovit program contractworld-a možete pronaći na internetskoj adresi: www.contractworld.com.

Vaša kontakt osoba za daljnje informacije: Onuora Ogbukagu Tel.: +49 511 89-31059 E-mail: onuora.ogbukagu@messe.de Dodatne objave za medije i fotografije mogu se preuzeti s internetske adrese: www.domotex.de/pressservice Informacije o posjeti sajmu i ulaznice u pretprodaji mogu se dobiti kod zastupnika u Hrvatskoj: Poslovne komunikacije d.o.o. Frankopanska 22, HR – 10000 Zagreb Tel: + 385 1 4846 880 / Fax: + 385 1 4846 879 e-mail: poslovne@sajmovi.net