Arhitektura: Na uskom prostoru

Dvije cjeline podijeljene su na 4 etaže, a treću, nešto nižu stambenu jedinicu, čini stara jezgra iz 70- tih godina \”našivena\” na građevinu s plavim tornjem (obratiti pažnju na tlocrt).

Umjesto klasičnog dvojnog objekta, podjela je ovdje vidljiva u planskim razlikama pojedinih stambenih dijelova, čiji međusobni minimalni razmak upućuje da se radi o gradskom okružju…

Samostalnost arhitektonskog izričaja vidljiva je kroz različite detalje: kockasti oblik u osnovi je razlomljen i nanovo spojen uz pomoć različitih arhitektonskih elemenata – upotrebom lamela, zidnih legura i tornjeva unutar kojih su smještena stubišta; oba su tornja u osnovi identična, ali njihova izvedba je potpuno različita.

Transparentnost i prostorna otvorenost pojedinih stambenih jedinica vidljiva je u oblikovanju vanjske fasade koja varira od neprozirnih do poluprozirnih površina; aluminijske lamele reguliraju protok svjetlosti i reduciraju mogućnost pogleda u unutrašnjost s vanjske strane.

Srednja građevina je primjer vrlo vrijedne arhitekture; pravi stambeni prostor smješten je u prizemlju, a prazan prostor povezuje blagovaonicu i ulazni hodnik, koji su sastajalište cijele obitelji. Hvale vrijedan stakleni pod (u nacrtu označen žutom bojom), optička je os koja povezuje sve nivoe objekta sa nadsvjetlom smještenim u potkrovlju.

Mali dodatni jednosobni stan, neobično uzak, također slijedi koncept vertikalne prostorne organizacije na širini od samo 3,5 m; sve etaže povezane su praznim prostorom i filigranskim stubištem sa rupičastim stepenicama, koje svojim oblikom čini prostornu skulpturu i središnju točku objekta.

Regal koji se proteže duž sve tri etaže jasno pokazuje veliku ljubav stanara prema pisanoj riječi. Sukladno željama vlasnika, gornja etaža i potkrovlje u potpunosti su – cijelom svojom \”dubinom\” – namijenjene isključivo stanovanju; kupaonica i spavaća soba smještene su na dobro osvijetljenoj gornjoj etaži.

]]>