Arhitektura za tropske krajeve pokleknula na slavonskoj zimi

SLAVONSKI BROD – Ratni vojni invalidi koji su uselili u stanove u Slavonskom Brodu neugodno su bili iznenađeni kvalitetom obavljenih radova. Propusti u gradnji stanova uočeni su ubrzo nakon useljenja. Međutim godinu dana kasnije sve još stoji na početnim pozicijama.

Da ironija bude veća cijena kvadrata “braniteljskog” stana je 700 eura za četvorni metar. Za taj novac u vrijeme gradnje zgrade mogao se kupiti stan u samom središtu grada. Među stanarima “propuh bloka” je i obitelj Kravat. “Sramota me i reći da imamo problema. Ljudi misle da smo stanove dobili od države. Međutim mi smo dobili kredit za ove stanove. Cijena je umanjena za postotak invalidnosti, ali se to ipak znatno razlikuje od ranijeg stambenog zbrinjavanja. Branitelj invalid s mirovinom od 3.000 kuna koji je pod ovim uvjetima kupio trosobni stan jer ima troje djece postao je socijalni slučaj jer jednostavno ne može živjeti od preostalog dijela mirovine. Ne želimo živjeti na tuđoj grbači”, kaže Mario Kravat, ogorčen na žrvanj administracije koja ne pomaže u rješavanju problema. A njih je poduža lista.

Komisije prolaze, problemi ostaju Već na prilazu zgradi u kojoj stanuje obitelj Kravat upada u oči otvoreno stubište smjer sjever-jug. U ove dane kroz njega vjetar brije poput najoštrije britve. U slučaju kiše ili snijega nanosi ih direktno na vrata stana. – Jedno jutro kad smo se probudili i otvorili vrata, na njima je bilo snijega. Otvoreno stubište je prekriveno pločicama. Nakon kiše i snijega njime je opasno hodati i običnom čovjeku, a kamoli invalidnoj osobi, pa onda još i na štakama. Što se tiče grijanja, ove je zime bolje. Prošle nikoga nije bilo u stanovima ispod i iznad nas. Nismo se mogli ugrijati. Na -20 Celzijevih stupnjeva u stanu je bilo hladno. Sada oni imaju 500 kuna veću ratu za grijanje od mene, kaže Mario napominjući da su nakon pritužbi na teren izišle razne komisije, ali da pomaka nema. “Među njima i one od strane izvođača, popisali su nedostatke, ali se više ne javljaju ni na telefon. Za otpadanje pločica optuživali su stanare da ih sami kidaju, a čovjeku voda curi niz zid. Kako bismo saznali pravo stanje gradnje, majstore smo morali napijati da nam kažu istinu. Neke stvari su i laiku vidljive. Prozor s južne strane sastoji se od tri krila, trebao je i biti od tri dijela, ali ima jedan štok. Drvena fasada napravljena je od slovenske jelovine, a ne od ruskog bora, kako je stajalo u specifikaciji. Koliko znamo, netko je utvrdio da je zbog toga i drugih propusta stečena protupravan korist, ali ne znamo da je netko i odgovarao”, kaže Mario.

Stišavalimedijsku buku Medijsku buku podignutu zbog loših stanova prije godinu dana stišavali su i sami branitelji ne želeći da od njihova problema politika ubire bilo kakve poene. Mario kaže kako im je tada obećano da će se problem riješiti, čak i stubište zatvoriti. Čudi se i činjenici da nitko od članova komisije koja je pregledavala stanove nije uočio probleme s vlažnim zidovima. “Evo i sad kiša se slijeva niz dimnjak, jer nema kapu. Deset dana nakon dolaska u stan morali smo baciti madrac jer su se na njemu zbog vlage pojavile gljivice. Razmišljam o odlasku iz stana jer je na putu drugo djete. Ostalo je još godinu dana roka u kojem su izvođači dužni ispraviti nedostatke”, priča Mario Kravat. Zbog zime stanari bloka u kojem su Kravatovi dodatno su izloženi opasnosti od požara. Kako se hidrant nalazi na otvorenom stubištu iz njega je zbog mogućeg smrzavanja ispuštena voda. Strah od požara u zgradi namijenjenoj braniteljima čini se manjim od moguće poplave već i onako vlažnih i hladnih stanova usred zime. Autor: Marjan VRKLJAN Izvor: www.glas-slavonije.hr

]]>