Austrograd i Grad nije strah graditi bez dozvole

POREČ – Na području Centra V, u dijelu grada između velikog parkirališta i vatrogasnog doma, ponovno je »gužva«. Gradi se bez građevinske dozvole, ali ne samo privatni investitor, nego i Grad Poreč.

Prodajom tri građevinske parcele u tom dijelu grada proračun se lani i ove godine dobro oporavio, a prva zgrada na parceli koju je kupio porečki IMG, čiji je direktor Stevo Žufić, već je pod krovom, premda je gradnja počela bombastično. Podsjetimo, proljetos je miniranje za temelje novogradnje dobrano zdrmalo Porečane u zgradama pokraj gradilišta: najprije zato što nisu svi na vrijeme obaviješteni o miniranju, a potom i zato što minirano područje nije bilo zaštićeno, pa su »projektili« kamenja i zemlje letjeli po naselju. Osim toga, do danas nismo dobili iz državne uprave odgovor na pitanje kako je IMG dobio građevinsku dozvolu kada je parcela na kojoj rade unutar zaštitnog obalnog pojasa, koji za Poreštinu nije bio ucrtan u to vrijeme, što znači da ni urbanistički plan Centra V nije imao suglasnost Ministarstva graditeljstva. Iz istog razloga Gradsko poglavarstvo je prije desetak dana poništilo natječaj za zakup poslovnog prostora u rekreacijskoj zoni Gradskog kupališta. Zakupac bi naime trebao obnavljati i dograđivati prostor, ali ne može dobiti dozvolu dok ne bude ucrtan zaštitni obalni pojas i dok plan ne dobije suglasnost Ministarstva.

Prošlog mjeseca počeli su zemljani radovi, odnosno iskop temelja na parceli ispod IMG-ove, koju je kupila riječka tvrtka Austrograd 2002 za 8.620.756 kuna, odnosno licitiranu cijenu od 1,14 milijuna eura uvećanu za zatezne kamate, jer su platili nakon što je poglavarstvo u veljači ove godine odlučilo raskinuti ugovor, pa povuklo odluku kad je novac sjeo na račun. Austrograd 2002 je kupio najveću od tri parcele u tom dijelu grada, površine 3.400 četvornih metara, na kojoj je predviđena mješovita poslovno-stambena zgrada. Zanimljivo je napomenuti da se tvrtka Austrograd 2002 pojavila kao interesent i u gradskom projektu Starog nogometnog igrališta, gdje je zajedno s riječkim Autotransom zainteresirana za uključivanje autobusnog kolodvora u gradnju garažne kuće i poslovnih objekata na ulazu u Poreč. Ova tvrtka nema građevinsku dozvolu za radove koje su počeli u Centru V, saznali smo u porečkoj ispostavi Ureda za prostorno uređenje. A nema je ni Grad za cestu čija je trasa probijena prema rješenju iz istog urbanističkog plana još proljetos. Kako bi je i imali, ako plan toga područja nema suglasnost Ministarstva?

Od gradonačelnika Edija Štifanića saznajemo da je posljednjeg dana listopada stigla suglasnost Ministarstva na taj plan, pa tek sada oni koji ondje rade bespravno mogu zatražiti dozvolu za gradnju. Neminovno treba zapitati ne to zašto neki na ovome prostoru grade bespravno, nego zašto im se to omogućava, što rade »strukture«, inspektori ponajprije? U ovom slučaju i Grad je bespravni graditelj kao i Austrograd 2002. U Gradu se mogu pravdati da je trasu ceste trebalo probiti zbog potreba IMG-ovog gradilišta, da su napravljeni samo zemljani radovi i da je cesta ucrtana u plan, ali to ne umanjuje činjenicu bespravne gradnje. Gradonačelnik Štifanić obećao je u komunalnom odjelu provjeriti o čemu se radi, budući da je trasa probijena prije početka njegova mandata. Ova priča ima još jedan zanimljiv detalj. Budući da rade bespravno, nema nikakve ploče na gradilištu s koje bi se vidjelo tko je investitor i izvođač. Provjerom u zemljišnim knjigama saznali smo da na parcelu u Centru V nije više uknjižen Austrograd 2002, nego zagrebačka tvrtka Zlatarna Aurodent, na koju je nekretnina prenesena temeljem ugovora između dviju tvrtki. Nekretnina je na ovu tvrtku prenesena u ožujku, a u istom je mjesecu temeljni kapital tvrtke uvećan upravo za cijenu plaćenu Gradu Poreču za zemljište.

U srpnju ove godine i djelatnost Aurodenta proširena je i na projektiranje, građenje i nadzor. U kolovozu su mijenjali ime, a u listopadu počeli radove u Poreču. Zlatarnu Aurodent d.o.o. u Zagrebu osnovala je prije pet godina Zlatarna Celje, registrirala je za trgovinu, ugostiteljstvo i organiziranje igara na sreću, a direktor je Bojan Albreht. Tvrtku Austrograd 2002 osnovao je u prosincu 2002. godine Marin Pilepić (sada 29-godišnjak), a članovi uprave su 21-godišnjaci Damir i Slavko Pilepić. Na istoj adresi funkcionira i tvrtka Austrograd, osnovana 1998. godine, u kojoj su direktori (isti 21-godišnji) Slavko Pilepić i Karl Heinz Premess. Ta je tvrtka na riječkom području gradila garaže i hale u poslovnim zonama. Za početak, dakle, ne samo bespravno, nego i prilično zapetljano. S. MATEJČIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>