Autobus beogradske “Laste” teško oštetio fontanu na trgu?

OSIJEK – Preko fontane na Trgu A. Starčevića, koja je radila, u srijedu un 5.22 prešao nepoznati autobus slomivši rešetku u sredini i dvije mramorne ploče.

Samo devetnaest dana nakon svečanog otvorenja novouređenog središnjeg osječkog trga, teškim autobusom u noćnim je satima između utorka i srijede za sada nepoznati bahati vozač teško oštetio fontanu, koja je u to vrijeme – radila, pa nema govora da je nije vidio. Već u jutarnjim satima prvi su prolaznici primijetili nakošeni mlaz iz središnjeg kruga, ne shvaćajući razlog tomu. Tek podrobniji pogled odao je razlog. Središnja rešetka bila je savijena, a dvije velike mramorne ploče do nje slomljene i uzdignute. Kraj njih vidjeli su se tragovi širokih guma. Odmah je alarmirana policija te gradska vlast i sve službe, koje su zatvorile vodu te odmah obavile uviđaj i procjenu štete. Pretpostavlja se da je za sada nepoznati autobus došao iz Strossmayerove ulice, a vozač je odlučio polukružno okrenuti vozilo točno preko fontane. Potvrda totalne ljudske gluposti je i činjenica da na svim prilazima trgu stoje znakovi za zabranu prometa, odnosno za pješačku zonu.

Iako su dvije kamere Elektromodul Defenda, koje su postavljene na trgu, snimile autobus, one nisu dovoljno “čiste” da bi otkrile nesavjesnog vozača. “Kako su snimke cijelog događaja dosta nejasne, na njima nije moguće iščitati ni natpis na autobusu, a kamoli njegovu registraciju. Stoga djelatnici I. policijske postaje i Postaje prometne policije pokušavaju operativnim radom doći do počinitelja. Na autobusnom kolodvoru provjerava se koji su autobusi u to vrijeme ulazili u Osijek ili izlazili iz njega, pokušava se doći do građana koji su se u to vrijeme slučajno nalazili na trgu, a koje je snimila kamera, rekao je jučer Stipo Rimac, načelnik Ureda načelnika u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj. Na snimci se dobro vidi i prolaznik koji je u 5.22 sata u čudu pratio što se to događa pred njegovim očima, a policija ga, za sada, smatra jedinim očevicem događaja. Opis onoga što je on vidio na trgu u ranim jutarnjim satima mnogo bi značio istrazi, odnosno pronalaženju krivca, pa ga policija moli da se javi.

Rasvjetljavanju događaja možda će pomoći i razgovor s vozačem Lastinog autobusa jučer oko 12 sati kod restorana “Index” u blizini autobusnog kolodvora, jer se zbog oznaka na boku autobusa sumnjalo da je on odgovoran za štetu. No tej autobus nije načinio štetu, ali je vozač tog autobusa, nakon što je vidio snimku, potvrdio da se na njoj nalazi autobus beogradske “Laste”.

Inače, nemili događaj uništavanja fontane uznemirio je brojne građane ponosne na uređeni trg u srcu Osijeka i među prvima Gordana Matkovića, zamjenika osječkog gradonačelnika, koji je prije posla dojurio na trg ne vjerujući u ono što vidi. “Tino Lončar jutros mi je dojavio o zgaženoj rešetki na fontani. Vidljivi su tragovi teškog vozila. Telefonom sam prijavio policiji uništavanje imovine i podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja”, rekao je Matković. Zgroženi su bili i građani. “Prolazeći preko trga, izdaleka sam uočila čudan izgled vodoskoka. Mlaz vode nije pado okomito. Kad sam se približila fontani, vidjela sam tragove velikih guma. Ne mogu vjerovati da je vandal pregazio fontanu! Nemam riječi, guši me osjećaj bijesa i nemoći kao kada je naša katedrala stradala od granate u ratu, ogorčeno je jučer ujutro rekla starija stanovnica Pejačevićeve ulice. Zgroženi činjenicom što je jučer ujutro fontana devastirana, prolaznici su u nevjerici odmahivali glavom. Autor: N.Š./I.S./E.R.) Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>