Autobusni kolodvor u Dubrovniku

DUBROVNIK – Veliko kvalitativno unapređenje prijevoza putnika u gradskom i prigradskom prometu autobusima dubrovačkog javnog poduzeća »Libertas« zaista zaslužuje svaku pohvalu.

Nakon što je tijekom nekoliko proteklih mjeseci uveden suvremeni sustav naplate prijevoza s mogućnošću korištenja prijelazne karte, te kupljen 31 novi autobus, upravo je otvoren novi autobusni kolodvor i u skladu s tim uveden novi red vožnje s više novih linija i znatno učestalijim prometovanjem autobusa na postojećim relacijama. Direktor »Libertasa« Božo Lasić i glasnogovornik tvrtke Frano Staničić na jučerašnjoj pressici obavijestili su novinare da će prema novom redu vožnje od 1. lipnja između novog autobusnog kolodvora u Gružu i predjela Pile kod ulaza u povijesnu gradsku jezgru biti uvedena nova linija broj 1 sa 20 polaznika autobusa. Između stambenog naselja Mokošica i Pila uspostavlja se 11 novih polazaka, a na liniji između hotelskog centra na Babinu kuku i starog dijela grada uz 76 dosadašnjih polazaka još 19 novih polazaka. Znatno su poboljšane i veze Cavtata s Dubrovnikom, koje se s dosadašnjih 21 povećavaju na 28 polazaka. Zanimljivo je da će »Libertas« u razdoblju od 20. lipnja do 4. rujna održavati sezonsku liniju između Dubrovnika i Zatona s dva polaska kako bi se građanima i turistima omogućilo odlaženje na kupanje u to prigradsko mjesto. Inače, na najvažnijim gradskim i prigradskim linijama će za vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara, tijekom srpnja i kolovoza, biti uvedeni dodatni polasci autobusam u kasnim noćnim satima.

Očekuje se da će novi dubrovački autobusni kolodvor dobiti A kategoriju. Kolika je nastala promjena može se zaključiti kad se kaže da su na dosadašnjem improviziranom kolodvoru sve službe radile u željeznim kontejnerima, a nenatkriveni peroni bili označeni tablama zabodenim u asfalt. Stari kolodvor će se koristiti do kraja školske godine za dolaske autobusa iz prigradskih područja. Zahvaljujući razumijevanju »Atlantske plovidbe« koja je vlasnik zemljišta starog kolodvora, tamo će »Libertas« moći do daljnjega parkirati svoje autobuse. Suad AHMETOVIĆ Izvor: Novi list www.novilist.hr

Remiza u Mokošici

Kako je rekao direktor Lasić, »Libertas« će sredstvima iz kredita Europske banke u iznosu od 3,5 milijuna eura izgraditi novu remizu na području servisne zone u Mokošici. Upravo se vode pregovori s GP »Dubrovnik« o kupnji zemljišta za tu svrhu, površine oko 18.000 četvornih metara, a prilikom gradnje remize poštivat će se svi ekološki standardi u skladu s kriterijima Europske unije.

Bazeni – Gradimo.hr

]]>