Bagerima po Marjanu

SPLIT – Uz kuće za tri stopostotna invalida Domovinskog rata i pripadajuću prilaznu cestu, na sjevernim padinama Marjana uskoro bi mogla početi i gradnja obiteljske kuće Tudor-Šegvić, koja bi dobila prometni pristup iz Ulice Vatroslava Lisinskoga, čije je najavljeno probijanje ogorčilo dio stanara okolnih kuća.

Premda bi se prilazna cesta gradila na gradskom zemljištu, ispod najstarijeg marjanskog vodospremnika, prof. Ranko Tudor, vlasnik susjedne parcele i kuće, koji, kako kaže, nije u rodu s budućim susjedima, smatra da bi ulazak bagera ugrozio zeleni pojas između Marjanskog puta i Ulice Lisinskoga. Teren je već odavno pošumljen i nije bio predviđen za gradnju, a pogotovo ne za radove na cesti. Iako sam svjestan da je riječ o terenu u vlasništvu Grada, mislim da se u Marjan više ne smije nekontrolirano zadirati i razarati mir stoljetne šume — kaže prof. Tudor. Njegov sustanar iz kuće na adresi Lisinskoga 6, ujedno i nasljednik, Nikola Cvitanović tvrdi da bi se stanje moglo riješiti kada bi se pristupna cesta izgradila sa sjeverne strane objekta Tudor-Šegvić, između dviju budućih kuća za branitelje.

Mislim da bi se u svrhu gradnje pristupa mogao iskompenzirati manji dio zemljišta na jednoj od parcela namijenjenih kućama za invalide Domovinskog rata i kod objekta Tudor-Šegvić. Time bi ta obiteljska kuća dobila prometni pristup Marjanskom putu, ali i kvalitetan priključak na kanalizacijsku mrežu, koja na Ulici Lisinskoga uopće ne postoji — zaključuje Cvitanović. Hoće li dvojac iz Lisinskoga 6 uspjeti u svojim nastojanjima, treba tek vidjeti, ali prognoze su, čini se, donekle nepovoljne, jer se administrativni postupak za gradnju sjevernog pristupa kući Tudor-Šegvić već zahuktao, a i teren je u vlasništvu grada. Bez obzira na sve, Nikola Cvitanović i prof. Ranko Tudor najavljuju žestoku borbu za očuvanje mirnog okruženja i jedne od posljednjih zelenih oaza na sjevernim stranama Marjana. G. ZUBČIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>