Ban: Marina je trebala biti gotova 1. travnja

NOVIGRAD – Na gradilištu nautičkog centra u uvalama sv. Anton i sv. Lucija pojavili su se prošlog petka zaštitari. Riječki je Konstruktor zaustavio strojeve nakon što je investitor, tvrtka Civitas Nova, zatražio da napuste gradilište, a sukobljene su se strane – uključujući predstavnike Grada te Hypo Alpe-Adria Leasinga iz Klagenfurta putem kojeg je osigurano financiranje projekt – sastale sredinom tjedna.

Istražujući problem koji prati zabrinutost gradskih vlasti, negodovanje javnosti i različite glasine, naišli smo na potpuno oprečne izjave i međusobne optužbe glavnih aktera. – Točno je da smo raskinuli ugovor s riječkim Konstruktorom i trenutno iskorištavamo sve pravne mogućnosti za nadoknadu šteta koje su nastale zbog kašnjenja radova. Stotinjak brodova čeka dovršetak marine i mi smo im o svoj trošak prisiljeni pronaći privremenu alternativu, rekao je jučer Diego Ban, direktor Civitas Nove koja trenutno odabire novog izvođača, a ime bi trebalo biti poznato početkom idućeg tjedna. Ban je objasnio da potpisan osnovni ugovor obavezuje Konstruktor na dovršetak radova i predaju marine po sistemu »ključ u ruke« 1. travnja, što očito nije izvršeno, te da su potpisali šest aneksa ugovoru za dodatne radove koji su išli samo u Konstruktorovu korist. U više navrata su investitor i nadzorni inženjer gradnje izvođača pisanim putem obavještavali da ni opremom, ni brojem radnika, ni dinamikom izvedbe ne zadovoljava zahtjevima projekta koji ukupno vrijedi oko 21 milijun eura, a u dijelu za koji je zadužen Konstruktor približno 30 milijuna kuna, kazao je Ban. Predsjednik Nadzornog odbora Civitas Nove Milkan Maravić istaknuo je da su izvođača odabrali nakon pozivnog natječaja između šest ponuđača. Njegova ponuda nije bila najjeftinija, ali su bili uvjereni u kvalitetu, osobito jer su ga vidjeli na djelu u marini Funtana.

No, problemi su se brzo pojavili, a na njih su ukazivale žalbe, pa i štrajk radnika koji nisu dobivali plaću, rekao je. I dok uredno napreduje izgradnja centralnog objekta, odnosno hotela s pet zvjezdica, za što je zadužena čakovečka firma Team i čije se kompletiranje planira za 20. lipnja (a otvorenje početkom kolovoza), istaknuo je, Konstruktorovi su radovi stagnirali. Prije tjedan dana je zato obaviješten da treba napustiti gradilište koje su osigurali zaštitari, kako je Maravić precizirao, isključivo radi zaštite imovine. – Problematična je situacija počela već za vrijeme stare Uprave Konstruktora, a novi su čelni ljudi zatražili sastanak koji smo održali početkom ožujka i tada su garantirali da će radove završiti u roku te da će se držati ugovora. Igor Buratović, član Uprave, tada je kazao da će riješiti probleme i u roku od osam dana dati nam informaciju o dinamici izvođenja radova. Ta informacija nikad nije došla. Jasno smo im rekli da ne znaju organizirati gradilište na kojemu nema inženjera, tehničara, na kojem radi samo dvadesetak djelatnika, a nema ni dovoljno tehnike, što je stvarno žalosno, ispričao je Maravić. Dodao je da nije istina da je Konstruktorov dio posla ovisio o radu minera te su zato kasnili, jer su mu sami trebali pripremiti teren, »što nisu bili u stanju«, a miner je radio isključivo na akvatoriju.

Na Konstruktorovo traženje Civitas Nova je odgodila rok dovršetka marine za 30. svibnja i zahtijevala garanciju da će do tada posao biti obavljen, na što se izvođač oglušio, nastavio je Maravić. Ban je istaknuo i da su svoje obaveze prema Konstruktoru uredno izvršavali. »Isplatu vrši isključivo banka i to na osnovu izvršenog posla, što trebaju potvrditi zakonom utvrđeni nadzorni organ i supervizori banke«, kazao je, dodajući da su s kooperantima čitavo vrijeme bili u jako dobrim odnosima te će ih nastojati uključiti u nastavak radova. – Svaki je naš korak pokriven urednom tehničkom dokumentacijom, istaknuo je Maravić ukazujući na dvije kartonske kutije s 50-ak različitih dokumenata među kojima su građevinske dozvole s dopunom od 25. travnja, osnovni projekt, koji je izradio zagrebački građevinski fakultet, i njegove dopune, koje potpisuje pulski Urbis 72. Spomenuo je i da su u nekim dijelovima marine išli u izmjene radi uštede i smanjivanja investicije, na savjet njihovog stručnog tima. Ban je istaknuo da je 70 posto radova u akvatoriju gotovo te se nadaju dovršetku marine, koju Novigrad tako željno očekuje, do kraja lipnja. K. F. Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Montažne kuće – gradimo.hr

]]>