Bandić otvara poslovnu zonu Veliko polje u Buzinu

ZAGREB – Južno od američkog veleposlanstva u zagrebačkom naselju Buzin trebala bi na 21 hektru površine niknuti poslovna zona s trgovačkim i uredskim prostorima u najmanje šest modernih objekata. Tako barem predviđa urbanistički plan uređenja koji je krajem prošlog tjedna usvojilo zagrebačko Poglavarstvo.

Plan uređenja Plan je izradio arhitektonski studio Urbane tehnike, a financirala ga je tvrtka Media plan koja je u vlasništvu dijela zemljišta i planira graditi u zoni poslovnu zgradu od 2000 četvornih metara. Ostatak zemljišta se dijeli još na 20-ak vlasnika, od kojih su mnogi stanovnici okolnih naselja, pa se još ne zna koje će sve tvrtke biti investitori u poslovnoj zoni. Plan uređenja je odredio osnovne parametre, pa tako građevine ne smiju biti više od četiri etaže ili 20 metara, a izgrađenost čestice smije biti od 30 do 50 posto. “Financirali smo plan s devet tisuća kuna jer bez njega ne bi bilo moguće graditi, ali mi nismo vlasnici cjelog zemljišta, nego samo manjeg dijela. Koliko znam, pregovori s raznim investitorima su tek u povojima i ne zna se točno tko i kada bi trebao graditi”, kaže savjetnik u Media planu Ivan Miličević. Poslovna zona Veliko polje se naslanja na dosadašnju tzv. poslovnu zonu Buzin uz autocestu Zagreb – Velika Gorica u kojoj je u posljednjih nekoliko godina niknulo desetak zgrada s poslovnim prostorima, ali su one rađene zasebno po bivšim oranicama, bez cjelovitog sagledavanja prostora. Projektanti iz Urbanih tehnika su takvo stanje htjeli promjeniti.

Razvoj područja “Buzin je nastao kaotično iako predstavlja južni ulaz u grad s kojim stranci imaju prvi kontakt kada stižu iz zračne luke. Uz plan Buzinskih krči ovim planom će se dobiti jedan novi, urbani izgled ulaza u grad”, objašnjava Zdravko Krasić iz Urbanih tehnika. U gradskom Zavodu za prostorno uređenje jako su zadovoljni planom, a pomoćnica pročelnika Jadranka Veselić-Bruvo smatra da je on preduvjet za razvoj cijelog područja jer će se graditi nove ceste i komunalana infrastruktura od koje će velike koristi imati okolno stanovništvo. Iako nova zona znači povećan promet i masovni dolazak ljudi u trgovačke centre, Bruvo poručuje da se iz američkog veleposlanstva nisu bunili jer smatraju kako imaju maksimalno osiguranje koje neće biti ugroženo izgradnjom u susjedstvu. Izvor: www.poslovni.hr

]]>