Banović iznajmio zgradu bez građevinske i uporabne dozvole

PULA – Novogradnja u vlasništvu poduzetnika Sergia Banovića na spoju Giardina i Zagrebačke ulice ovih je dana dobila prve korisnike iako objekt još uvijek nije prošao tehnički pregled niti dobio uporabnu dozvolu.

Štoviše, petokatnica na jednoj od najatraktivnijih pulskih lokacija ima samo djelomičnu, rohbau dozvolu na osnovi koje u njoj nije ni izbliza moguće obavljati bilo kakvu poslovnu djelatnost. Kada smo nazvali Banovića i zamolili ga za komentar činjenice da je već iznajmio nekoliko prostora u svom objektu, kao i da zakupci već obavljaju svoju djelatnost iako objekt nema sve potrebne dozvole, nismo dobili suvisli odgovor. – Vi radite svoj posao, a ja ću raditi svoje. Doviđenja, izjavio je kratko Banović i nepristojno spustio slušalicu. Puno je ljubazniji bio Mladen Kancelar iz Ureda državne uprave koji nam je nakon provjere telefonski potvrdio da Banovićev objekt nema sve potrebne dozvole. – Ništa se nije promijenilo od vaših prošlogodišnjih članaka. Za taj je objekt izdana rohbau građevinska dozvola nakon koje nije izdana ni jedna druga dozvola, izjavio je Kancelar.

Inače, građevinsku dozvolu za investitora ABG Agent iz Pule, u vlasništvu Sergia Banovića i Talijana Emilija Montresora, izdao je prošle godine službenik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Igor Rosić. Kao što smo pisali, građevinska dozvola izdana je za građenje poslovne zgrade do određenog stupnja dovršenosti (rohbau) i to za djelatnost iz područja kulture. Dakle, prema važećim prostornoplanskim dokumentima Banoviću je na toj lokaciji dozvoljeno izgraditi peterokatni objekt s isključivom kulturnom namjenom. Naime, aktualni PUP Stari grad na toj lokaciji predviđa takvu namjenu, u prijedlogu izmjene plana koji je prošle godine išao na javnu raspravu za Banovićevu lokaciju i dalje je bila predviđena kulturna djelatnost, dok je tijekom javne rasprave investitor Banović podnio primjedbu tražeći da se kulturna namjena prenamijeni u puno unosniju stambeno-poslovnu. S obzirom na to da pulsko Gradsko vijeće nema u planu još duže vrijeme usvajati spomenuti prostornoplanski dokument, očito je da uporabnu dozvolu za svoj objekt Sergio Banović neće dobiti još najmanje pola godine. Iz svega navedenog jasno je da je iznajmljivanje prostora u spomenutom objektu potpuno nezakonito i za korisnike potencijalno vrlo opasno. Prema nama dostupnim informacijama, o svemu je već izviještena građevinska inspekcija čiji se izlazak na teren očekuje uskoro. Podsjetimo, Sergio Banović je svojom spornom građevinom stanovništvu Pule priredio više neugodnih iznenađenja od kojih je najgore bilo ono iz lipnja prošle godine kada je zbog radova urušena jedna od ključnih gradskih prometnica, što je usred turističke sezone dovelo do jednomjesečne prometne blokade grada. Problem je riješen početkom srpnja nakon što je novi gradonačelnik Valter Drandić osobno Banoviću naredio da Zagrebačku ulici u najkraćem roku osposobi za promet. Dražen MAJIĆ Izvor: www.GlasIstre.hr

]]>