Baranjske općine zajedno obnavljaju Vilu “Baranja”

BELI MANASTIR/DRAMALJ – Vila “Baranja” u Dramlju pokraj Crikvenice jedno je od rijetkih preostalih “društvenih” baranjskih odmarališta na Jadranu.

Baranjskim je školarcima na raspolaganju već desetljećima, a u posljednje vrijeme koriste je i članovi raznih udruga. Od mirne reintegracije predmet je sukcesije zajedničke imovine bivše Općine Beli Manastir (u čijem je vlasništvu Vila bila od kraja pedesestih godina prošlog stoljeća), a nakon nekoliko razdora i žučljivih rasprava odlučeno je da je, sukladno udjelima, koriste sve ovdašnje općine, pa odnedavno to čini i Općina Bilje koja se najviše protivila sufinanciranju, a iz koje su djeca upravo ovih dana tamo na ljetovanju. Kako ističe belomanastirski dogradonačelnik Vlado Kedmenec, do sada je, tijekom svake od nekoliko ljetnih postreintegracijskih sezona, kroz nju “prodefiliralo” po šeststotinjak učenika, podijeljenih u desetak skupina. Cijena sedmodnevnog boravka s prijevozom je 800 kuna, s tim da neke jedinice lokalne samouprave sufinanciraju dječja ljetovanja, pa ga belomanastirski klinci, primjerice, već drugu godinu zaredom plaćaju 600 kuna. – Vila “Baranja” obnavljana je u dva navrata. U prvoj je fazi obnovljeno pročelje, a u drugoj, prošle godine, interijer na prvom katu, uključivši centralno grijanje, te nove vodovodne i električne instalacije, za što je izdvojeno približno milijun kuna – objašnjava Kedmenec, dodajući kako je ove godine dopunjen ranije izrađen projekt obnove, koji uključuje obnovu drugog kata i, prioritetno, kuhinje, što će baranjske općine ukupno stajati približno pola milijuna kuna, a u planu je i rekonstrukcija igrališta te okolice zgrade. Radovi bi, ako sve pođe prema planu, trebali početi nakon završetka ljetne sezone. – Kada obnova bude napokon završena, Vila će imati kapacitet 60 ležajeva, a na raspolaganju će biti tijekom cijele godine – nastavlja, ističući kako će tada tamo biti zaposlena osoba koja će o njoj neprestano skrbiti, kao što je to bio slučaj prije rata, kada je na platnoj listi tadašnje Općine Beli Manastir bila domarka, inače iz Dramlja, koja je, obavljajući taj posao – zaradila mirovinu.

Podsjetimo, baranjski su učenici do 1991. godine, osim u Vilu “Baranja”, na ljetovanja odlazili na otok Obonjan, poznatiji kao Otok mladosti, u organizaciji tadašnjeg Saveza izviđača, a neko vrijeme na raspolaganju im je bilo odmaralište u slovenskom mjestu Kropa. No, od svega su ostala samo sjećanja, premda postoje naznake da Otok mladosti ponovno otvori “vrata”. Neslužbene informacije, naime, govore kako se na sudu u Šibeniku vodi spor između sadašnjeg Skautskog saveza i Grada Šibenika koji je Otok “prisvojio” i nakon odlaska izbjeglica komercijalizirao. Kako bilo da bilo, trenutačno je Vila “Baranja” jedino mjesto na moru za ljetovanje najmlađih Baranjaca po “sindikalnim” cijenama, pa za nastavak njezine obnove ne treba previše štedjeti, posebice stoga što može koristiti tijekom cijele godine, te stoga što su cijene smještaja na jadranskoj obali u nekim drugim verzijama posebna priča… Autor: I.GETTO Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

]]>