Baranjski otpad zbrinjavat će Baranjska čistoća

BELI MANASTIR – Nakon što ovih dana svi baranjski načelnici potpišu sporazum o osnivanju nove tvrtke, a on potom bude zaprimljen u osječkom Trgovačkom sudu.

Rad će, najvjerojatnije 1. studenog ove godine, početi novi baranjski komunalni pogon “Baranjska čistoća”, čija će osnovna djelatnost biti odvoz baranjskog otpada i skrb o belomanastirskom gradskom odlagalištu otpada, koje će, nakon sanacije i zatvaranja, postati reciklažno dvorište. Suvlasnici pogona bit će sve baranjske općine, dok će najviše udjela u njemu imati Grad Beli Manastir, a nešto manje Općina Darda i Općina Čeminac. Udjel ostalih šest općina bit će jednak. Već je imenovan i direktor nove tvrtke, a riječ je o Vjekoslavu Perišinu, koji je ponudio najbolji program. Kako objašnjava belomanastirski dogradonačelnik Vlado Kedmenec, jedini baranjski grad najveći udjel imat će stoga što s Ministarstvom zaštite okoliša ima potpisan ugovor na osnovi kojeg će dobiti 70 posto (šest milijuna kuna) od ukupno potrebnih sredstava za sanaciju odlagališta i njegovu prenamjenu u reciklažnu stanicu i sortirnicu, s koje će se otpad u budućnosti odvažati na središnje odlagalište za Osječko-baranjsku županiju, u Antunovac. U temeljni kapital ući će oprema i strojevi, koji su zasad u vlasništvu Općine Darda, a koje je ta općina dobila posredovanjem dviju općina, Woensdrechta iz Nizozemske, odnosno Stabroeka iz Belgije.

Ako je vjerovati Kedmenčevim tvrdnjama, bar do kraja godine cijena odvoza ostat će na bazi onih koje je imao Komunalni pogon Općine Čeminac, dosadašnji koncesionar za odvoz otpada u većini baranjskih mjesta, 25 kuna po domaćinstvu ili 0,25 kuna po četvornom metru stambenog prostora. Cijene se, pak, tvrde u Komunalnom pogonu Općine Čeminac, nisu mijenjale još od vremena dok je otpad odvažao belomanastirski Komus, tvrtka nad kojom je pokrenut stečajni postupak. U prva tri mjeseca rada tvrtku će financirati sve baranjske općine, sukladno već postojećem planu. Ustrojem nove tvrtke zasigurno će odahnuti Čeminčani, koji, unatoč zalaganju, nisu mogli financirati tako veliki zalogaj kao što je odvoz baranjskog otpada. Dotrajala vozila i strojevi ipak su učinili svoje, iako bivšim koncesionarima treba priznati da su odlagalište doveli u red. Valja istaknuti da će veći dio od 20-ak djelatnika čeminačkog pogona prijeći u novoosnovanu tvrtku, u kojoj će biti otvoreno još nekoliko novih radnih mjesta. Autor: I.GETTO Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>