bauma 2007: Poboljšana sistematizacija proizvoda olakšava traženje izlagača

ZAGREB 17.10.2006.- bauma, vodeći sajam proizvoda, tehnologija i usluga međunarodne industrije strojeva za gradnju, građevinske materijale i rudarstvo, predstavlja se 23. do 29. travnja 2007. s poboljšanom sistematizacijom proizvoda.

S ciljem boljeg povezivanja područja strojeva za rudarstvo i integracije najnovijih tehnoloških razvoja, priređivač (Messe München GmbH) i najstručniji nositelji (stručna udruženja za strojeve za građevinarstvo i građevne materijale kao i strojeve za rudarstvo u VDMA e.V.), zajedno s industrijom, razradili su novu strukturu sveukupne nomenklature bauma 2007.

Sistematizacija proizvoda baume 2007. okrenuta je novom usmjerenju prema tematskim područjima \”Oko gradilišta\”, \”Rudarstvo, dobivanje i prerada sirovina\”, \”Proizvodnja građevnih materijala\” kao i \”Kooperanti i usluge\”. To bi i posjetiteljima sajma trebalo olakšati da brzo pronađu težište svog interesa.

S novim strukturiranjem u četiri kategorije proizvoda s jedne je strane posebna nomenklatura, razvijena za baumu mining 2004, potpuno integrirana u bauma nomenklaturu, a s druge je strane postojeća nomenklatura za područja strojeva za građevinarstvo i građevinske materijale prerađena i prilagođena aktualnim trendovima u istraživanju i tehnologiji.

Pored poboljšane orijentacije, time svrstavanje izlagača u pojedina područja proizvoda postaje preglednije i izbjegavaju se dupliranja pojmova. Odatle je proizašla bolja razrađenost područja proizvodnje građevnih materijala.

O baumi

U halama i na otvorenom prostoru Novog sajma München predstavljaju se od 23. do 29. travnja 2007. najnoviji proizvodi međunarodne industrije strojeva za građevinarstvo, građevne materijale i rudarstvo. Messe München GmbH za vodeći svjetski sajam stavlja na raspolaganje oko 500.000 kvadratnih metara izložbene površine.

U 2004. godini 2.801 izlagač iz 47 zemalja koristio je baumu kao platformu za predstavljanje i marketing. Udio inozemnih izlagača porastao je u odnosu na 2001. za 26 posto.

Preko 416.000 posjetitelja iz zemlje i inozemstva došlo je povodom baume 2004 u München, od toga 29 posto iz inozemstva. Poduzeća izlagača potvrđuju značenje baume kao međunarodnog granskog sastajališta. Za vrijeme baume 2004 93 posto izlagača moglo je na svom štandu pozdraviti inozemne posjetitelje.

O sajmu Messe München International (MMI)

Sajam Messe München International (MMI) čini s oko 40 stručnih sajmova za investicijska dobra, potrošnu robu i nove tehnologije jedno od svjetski vodećih sajamskih društava. Preko 30.000 izlagača iz više od 100 zemalja i više od dva milijuna posjetitelja iz preko 200 zemalja sudjeluje godišnje u priredbama u Münchenu.

Pored toga, MMI priređuje stručne sajmove u Aziji, Rusiji, na Srednjem istoku i u Južnoj Americi. S četirima podružnicama u inozemstvu sa 62 vanjska zastupstva, koja se brinu o 86 zemalja, MMI raspolaže svjetski raširenom mrežom.

Daljnje informacije pronaći ćete pod: www.bauma.de

Kontakt-osoba za tisak:

Henrike Burmeister, referentica za tisak, sajmovi investicijskih dobara Messe München GmbH

Tel. (+49 89) 949-20245, faks (+49 89) 949-20249 Henrike.Burmeister@messe-

muenchen.de
Zastupstvo Münchenskog sajma u Hrvatskoj :

BELIMPEX d.o.o.

Antuna Štrbana 18 , 10000 Zagreb

Tel : 01-36-38-363 , 01-36-48-276

Fax : 01-30-17-992

e-mail : bel-impex@zg.t-com.hr

www.belimpex.hr

[u]Na sljedećim stranicama možete pročitaiti detaljan opis sajma [/u]

Industrija rudarstva predstavlja se u zatvorenom prostoru u hali C2.

Na baumi 2007 međunarodna industrija strojeva za građevinarstvo, građevne materijale i rudarstvo prikazuje od 23. do 29. travnja u Münchenu svoje aktualne inovacije proizvoda kao i najnovije trendove u tehnologijama i uslugama u vezi s građenjem.

Za poboljšanje vođenja posjeta na baumi se industrija rudarskih strojeva predstavlja jedinstvenim nastupom kao međunarodno gransko sastajalište u rudarstvu u sajamskoj hali C2.

Međunarodna industrija rudarskih strojeva nastupa na baumi 2007 u zatvorenom prostoru sa svjetski najvažnijim kooperantima u rudarstvu.

Težišta su ponude proizvoda u području rudarstva tehnika rudarstva (hala C2) u neposrednom susjedstvu izložbenih segmenata tehnike pripremanja (hala B2) i tunelogradnje (hala C3). Od 23. do 29. travnja 2007. doživjet će međunarodna publika baume u Münchenu potpuni pregled najnovijih tehnologija za dnevne kopove, jamske kopove rudarstvo, tunelogradnju kao i tehniku pripreme i transporta.

Gradnjom novih sajamskih hala na zemljištu sajma München omogućeno je da se u 2007. godini u prostoru hala povežu izlagači iz segmenta rudarstva. U 2004. godini proizvode i usluge iz područja rudarstva predstavilo je 509 poduzeća. U tada posebno označenoj površini za područje rudarstva bile su smještene 133 tvrtke

Kod organizacije i provedbe baume Sajam München dobio je značajnu podršku stručnih udruženja za strojeve za građevinarstvo, građevinske materijale I rudarstvo u VDMA te od njihovih partnerskih organizacija u cijeloj Europi.

Bauma 2007 opet će zauzeti oko 500.000 kvadratnih metara izložbene površine u halama i na otvorenom postoru Sajma München. U Münchenu se od 23. do 29. travnja 2007. na najvećem svjetskom sajmu građevinskih strojeva kroz sedam sajamskih dana sastaje sve što u branši ima rang i ime.

bauma 2007: Optimiranje vođenja posjetitelja na otvorenom prostoru

Od 23. do 29. travnja 2007. bauma na preko 500.000 kvadratnih metara izložbene površine u Münchenu predstavlja najnovije proizvode, tehnologije i usluge međunarodne industrije strojeva za građevinarstvo, građevne materijale i rudarstvo. Novo je to što će vanjska površina za posjetitelje biti prohodna i prolazna u ravnini terena.

Izložbena površina, uključivši hale i otvoreni prostor, obuhvaća ukupno više od 500.000 kvadratnih metara. Ulica Paul-Henri-Spaak, koja je kod posljednje baume prolazila između izložbenih površina i koja se mogla preći samo preko mostova, bit će ovaj put uključena u sajamska događanja. Time u razini terena nastaje spoj koji omogućuje brzu i udobnu razmjenu posjetitelja. Za vrijeme baume promet će se voditi obilazno.

Kod organizacije i provedbe baume 2007 Sajam München dobit će značajnu podršku stručnih udruženja za strojeve za građevinarstvo, građevinske materijale i rudarstvo u VDMA te od njihovih međunarodnih partnerskih organizacija. Na najvećem svjetskom sajmu građevinskih strojeva 23. do 29. travnja 2007. sastaje se u Münchenu sve što u branši ima rang i ime.

bauma 2007: Očekuju se rekordne brojke s više od 530.000 m2 u halama i otvorenom prostoru

Potražnja za površinom štandova bitno veća nego za baumu 2004

Na baumi, koja se održava 23. do 29. travnja 2007. u Münchenu, očekuje se sve više međunarodnih izlagača koji pokazuju inovativne strojeve i inženjerska rješanja za branšu građevinarstva i građevinskih materijala kao i za rudarstvo.

Površina je hala već kompletno iznajmljena i potražnja otvorenih površina vrlo je visoka s još dugim listama čekanja. Na temelju te enormne potražnje površina štandova baume u usporedbi sa stanjem 2004. povećana je za daljnjih 30.000 m2 na 530.000 m2. Stoga će bauma 2007 unekoliko prekoračiti prošli sajam.

Samo izlagači iz Kine zatražili su pet puta veću površinu štandova nego za prethodnu baumu. Indiji je potrebna četiri puta veća izložbena površina, a Japan je upeterostručio svoju površinu. Izlagači iz Austrije, Luksemburga, Turske, Koreje i Grčke udvostručili su svoju površinu štandova i po prvi puta na baumi 2007 sudjeluju tvrtke iz Bugarske i Singapura.

Ovo podvlači poziciju baume kao vodećeg svjetskog sajma za strojeve za građevinarstvo, građevne materijale i rudarstvo, građevinska vozila i postrojenja i njeno značenje kao najvažnijeg sastajališta ključnih igrača te branše.

bauma 2007: Profesionalan nastup industrije strojeva za rudarstvo

Nakon 2004. industrija strojeva za rudarstvo opet se prezentira u sljedećoj godini opsežnim pregledom strojeva i postrojenja. Oko jedne petine od skoro 3.000 izlagača iz cijelog svijeta svojom rudarskom opremom zaokružuje opsežnu ponudu na baumi 2007 od 23. do 29. travnja u Münchenu.

Mnoge svjetski aktivne tvrtke igraju važnu ulogu kako u građevinskoj industriji, prvenstveno u tunelogradnji i cestogradnji, tako i u rudarstvu. Bageri, kiperi, transportne trake, tunelske bušilice, samohodne glodalice i različiti prigradni uređaji često se za oba područja upotrebe koriste bez promjene ili samo uz laku modifikaciju.

Područje rudarstva na baumi 2007 u Münchenu pokazuje, pored toga, kompletnu paletu proizvoda za rudarsku eksploataciju za različite postupke u dnevnom i jamskom kopu.

Tu se također ubrajaju valjci za usijecanje, utovarivači s valjanjem i glodanjem, kontinuirane kopačice, odnosno uobičajene selektivne rezačice kao i brojni daljnji veliki strojevi, agregati, hidraulički upravljana postrojenja te opsežna ponuda opreme.

Visoki zahtjevi na funkciju i učinak pod ekstremnim uvjetima

Moderne elektronske upravljačke jedinice za nadzor i uz kompjutorsku podršku, veće posmake ili brzo prilagođavanje različitim geološkim uvjetima odlikuju razvoj kod selektrivnih rezačica i kontinuiranih kopačica. Ove posljednje kopaju materijal po cijeloj širini potkopa, mogu istovremeno rezati i tovariti i, već prema izvedbi, opremljeni su uređajima za sidrenje.

Ne rade svi strojevi, kao što su površinske kopačice ili bageri-lopatari, neovisno. Često je u jamskom rudarstvu potrebna integracija u postojeće ili planirane procese. To mogu biti, između ostalog, sustavi za transport, kopanje, posmak ili za automatiziranje.

Povezivanje, npr., jednog valjkastog utovarivača u sustav podupiranja zahtijeva prema navodu jednog poznatog proizvođača \”…da se egzaktno usklade veliki napori, upravljanja, prijenos podataka i drugi parametri\”.

Specijalno rješenje za dnevni kop

Paralelno s konvencionalnom eksploatacjiom minerala kao što su krečnjak, boksit, mrki ugljen, kameni ugljen, fosfat, sol i drugo čvrsto sedimentno stijenje, mogli su posljednjih godina proizvođači površinskih kopačica osvojiti siguran dio tržišta kao što će se moći vidjeti na baumi 2007.

Kod primjene ovih strojeva bušenje i miniranje također su malo potrebni kao postupci usitnjavanja. Već prema građevinskoj veličini i materijalu, kod materijala prikladnih za traku, ostvarivi su nazivni kapaciteti od preko 4.000 tona po satu.

Pored izvedbe s centralno pozicioniranim valjkastim glodalom, poznate u cestogradnji, postoje i strojevi s prednjim ili stražnjim glodalom. Upravo kod tankih slojeva površinskim kopačicama moguće je selektivno iskopavanje i izbjegavanje miješanja s nečistoćama.

Ekstremni uvjeti primjene – bilo u dnevnom ili jamskom kopu – uvijek nanovo stavljaju proizvođače pred nove zahtjeve. Vrućina, prašina, smog, voda, jake vibracije i korozija zahtijevaju posebne konstrukcijske napore. Tema koja i proizvođačima građevinskih strojeva nikako nije nepoznata.

Pozitivna prognoza za nacionalne i internacionalne proizvođače

Njemački proizvođači strojeva za rudarstvo, uz stalno povećavane prometa, već dugo su se razvijali u globalno aktivne partnere svjetske industrije eksploatacije.

Prema VDMA, od 2002. proizvodnja njemačke tehnike rudarstva i pripreme povećala se za 38%. Prvenstveno inozemno poslovanje, gdje je njemačka tehnologija u žestokoj konkurenciji s međunarodnim ponuđačima, pokazalo se zaslužnim za ovaj pozitivan trend.

Izgledi za sljedeće godine podjednako su za nacionalne i internacionalne proizvođače dobri do vrlo dobri. Svjetska rastuća potreba za energijom i sirovinama i dalje izaziva jak rast cijena, a time i dobiti u rudarstvu. Time je na raspolaganju dovoljno kapitala za povećanja kapaciteta i za obnavljanje postojeće tehnike koja će se prikazati na baumi 2007 u Münchenu, 23. do 29. travnja.

Ne samo Kina, nakon Rusije druga najvažnija zemlja izvoza za proizvođače, nego i stanovništvom bogate zemlje, kao što su Indija, Indonezija i Vijetnam, najavljuju stalno rastuću potrebu za energijom. To je razvoj koji obećava dobre perspektive za industriju strojeva u rudarstvu u sljedećim godinama. Kroz naglašeno internacionalni karakter baume izlagači očekuju kontakt s vlasnicima rudnika iz cijelog svijeta.

Proizvođači betonskih oplata s najnovijim hardverskim i softverskim rješenjima na baumi 2007

Svjetska ponuda betonskih oplata podliježe stalnim promjenama. Pritom ne igraju ulogu samo tehničke novosti. Također su odlučujući sigurnosni zahtjevi, novi poticaji iz arhitekture ili druge recepture betona kao, npr., SVB, samozbijajući beton.

Ali i pritisak za racionalizacije vani, na gradilištima, izaziva sklonosti k novim rješenjima, koja ubrzavaju građenje i time smanjuju troškove. bauma 2007 od 23. do 29. travnja u Münchenu pokazuje opsežan presjek kroz ponudu oplata i pribora svih poznatih proizvođača.

Prodaja standardnih oplata građevinskim poduzećima već dugo više nije glavna grana poslovanja velikih proizvođača. Danas se iznajmljuju kompletni uređaji za gradilište – zašto ne i oplate? U međuvremenu još samo 30 posto oplatnih materijala dolazi iz vlastite zalihe građevinskih tvrtki; 70 posto se unajmljuje namjenski za projekt.

Slično kao i u sektoru građevinskih strojeva, ključnu ulogu kod odlučivanja kupca igraju investicije, rad na njegovanju i održavanju kao i troškovi upravljanja i zbrinjavanja. Čak i kod specijalnih oplata, namijenjenih projektu, vrlo često se sistemski udio oplate samo unajmljuje. Kompletne tunelske oplate od sistemskih dijelova, prikladnih za iznajmljivanje, također su uobičajene.

Brzim postavljanjem i skidanjem oplate održavaju se uski zadani rokovi

Rokovi su kod grube gradnje ostvarivi samo uz egzaktno planiranje oplate, djelotovorne sustave oplate, s elementima oplate velikog formata ili s oplatnim stolovima. Proizvođači za planiranje nude specijalne softverske pakete koji preko najučestalijih sučelja omogućuju punu kompatibilnost s programima mjerenja i obračuna situacija.

Kod oplata samih u prvom su planu prije svega sistemska rješenja za manipuliranje oplatnim elementima kod postavljanja oplate kao i njeno racionalno skidanje. Logični sistemski rasteri dopuštaju najbolje moguće iskorištenje elemenata i time smanjuju veličine zaliha i troškove najma.

Daljnja je važna točka ušteda radno intenzivnih sidrišta oblikovanjem pojedinih zidnih oplatnih elemenata. Za postavljanje oplate stropova svi proizvođači nude fleksibilno primjenljive sustave koji sežu od jednostavne oplate nosača stropa do stropnog stola s integriranom stolnom platformom. Kod svih sustava, prema navodima proizvođača, uz baumu 2007 opet treba računati s nizom promjena detalja kao i s novorazvijenim sustavima. Pritom se tema SIGURNOST, sada kao i prije, piše velikim slovima.

Važan trend širom svijeta: tehnika podizanja

Na sljedećoj baumi velik prostor zauzima tema \”Sustavi podizanja\”. U SAD, gdje se pored tradicionalne čelične konstrukcije sve više \”podižu\” neboderi u betonskoj izvedbi, pozornost privlače kranom podizani ili čak samopodizni sustavi oplate. Ali i kompletne oplatne ili radne platforme s visokim sigurnosnim standardima određuju postupak na gradilištu.

Bilo kod gigantskih projekata mostova u Kini, ili kod nezavršene svjetske utrke za najviši neboder, ili kod običnih poslovnih zgrada s prethodno podignutim logističkim oknima: budućnost pripada brzim sustavima podizanja.

Za i protiv kod oplatnih ploča \”Betonske su plohe ogledalo oplate\”, moglo se nekoć pročitati u jednoj DIN normi, saznanje koje važi sada kao i prije i koje proizvođačima oplate otvara širok prostor razvoja. Naročito samozbijajući beton konačno ispunjava snove arhitekata koji godinama još nisu bili ostvarivi.

Pritom je izvan sumnje da se plohama često filigranskih sastavnih elemenata daje posebna pozornost. Svi proizvođači pokušavaju ove povećane zahtjeve ispuniti optimiranim oplatnim pločama.

Diskusija o čistim drvenim pločama, o pločama s drvenom jezgrom i plastičnom presvlakom kao i o čistim plastičnim pločama donijet će i prilikom baume 2007 dovoljno materijala za razgovore i za nove proizvode.

Jubilarna bauma završava s rekordnim rezultatima S oko 410.000 stručnih posjetitelja ponovni porast prema 2001. – Izlagači jako zadovoljni međunarodnom širinom i zaključenim poslovima

 • Najbolji rezultat u pedesetgodišnjoj povijesti sajma – Posjetitelji iz 171 zemlje (2001.: 406.000 posjetitelja iz 157 zemalja)
 • Prirast kod stranih posjetitelja od 27 na 31 posto
 • Velika posjeta iz Srednje Europe i regije Istočna Europa/Srednja Azija kao i iz prekomorskih zemalja
 • Opet velik udio ovlaštenih osoba – Porast broja posjetitelja koji zastupaju poduzeća
 • Izlagači izvještavaju o brojnim zaključcima poslova i očekuju velike poslijesajamske poslove.
 • 86 posto posjetitelja ocjenjuje integriranje baume mining u koncepciju sajma s \”izvrsno do dobro\”.
 • Jubilarna bauma rekorda: 20 posto više izlagača / Strani udio porastao za 26 posto / 14 posto više izlagača iz Njemačke
 • bauma + mining 2004 pobuđuje umjereni optimizam u pogledu daljnjeg poslovanja.

  \”bauma + mining 2004 pokazuje se još jednom kao sajam superlativa s usponima koje smo prije tri godine u tom redu veličina jedva smatrali mogućim. Taj veliki uspjeh zahvaljujemo u prvom redu angažiranju naših izlagača.

  Oni su svojim izvanrednim nastupom baumu na sajmištu München u proteklih 50 godina učinili međunarodnim sastajalištem branše. Atraktivna sajamska ponuda privukla je posjetitelje iz cijelog svijeta\”, tako kaže Manfred Wutzlhofer, predsjedatelj uprave Messe München GmbH. „bauma je sjajno startala već prvog sajamskog dana i svestrano se pobrinula da stekne dobar glas. Sa strane izlagača veselimo se očigledno povećanom broju posjetitelja iz inozemstva.

  Posebno je ohrabrujuće da mnoštvo izlagača izvještava o neočekivano brojnim narudžbama iz tuzemstva, a naročito iz inozemstva\” dopunjuje dr. Reinhold Festge, predsjedatelj Stručnog udruženja za strojeve za građevinarstvo i građevne materijale u Savezu njemačke strojogradnje (VDMA) kao i Vijeća izlagača na bauma + mining.

  Veliki porast pokazala je bauma + mining 2004 kod stranih posjetitelja iz slijedećih zemalja :

  Austrija, Italija, Švicarska, Francuska, Španjolska, Nizozemska, Velika Britanija, Švedska, Rusija, Češka Republika, Slovenija, SAD, Belgija, Narodna Republika Kina, Finska, Poljska, Norveška, Australija, Mađarska i Japan.

  Posjetitelji su došli iz 171 zemlje (2001.: 157).

  Najdulje putovanje poduzeli su posjetitelji s više otoka u Južnom moru, primjerice s Tonga. Brojne visoko rangirane delegacije s predstavnicima politike i gospodarstva došle su i iz pristupnih zemalja EU kao i iz regije Istočne Europe i Središnje Azije.

  Posebno je pozitivna bila visoka kvaliteta stručnih posjetitelja iz tuzemstva i inozemstva. Udio ovlaštenih osoba, prema anketi neovisnog Instituta za istraživanje tržišta TNS Infratest, sa 79 posto bio je opet vrlo visok.

  Raspitivanje kod posjetitelja pokazalo je izrazito visoko zadovoljstvo kupaca (94 posto). 86 posto posjetitelja ocijenilo je integriranje baume mining u koncepciju sajma kao uspjelo. 28 posto posjetitelja (2001.: 20 posto), prosudilo je budući gospodarski razvoj u Njemačkoj, a 29 posto (2001.: 17 posto) razvoj u svijetu boljim nego prije tri godine.

  Na oko 500.000 kvadratnih metara izložbene površine (+ 10 posto) u halama i na otvorenom Novog sajma München predstavio je 2.801 izlagač (+ 20 posto) iz 47 zemalja svoje aktualne inovacije proizvoda.

  Kod sudjelovanja izlagača iz inozemstva iskazala je bauma + mining 2004 porast na 1.437 tvrtki (2001.: 1.144), što odgovara povećanju od 26 posto. I broj izlagača iz Njemačke povećao se za 14 posto na 1.364 (2001.: 1.197).

  Izlagači su pokazali zadovoljstvo sajmom baume + mining 2004.

  Zadovoljstvo kupaca bilo je 93 posto (2001.: 92 posto), naročito su zadovoljni, s 94 posto, bili izlagači iz inozemstva. Izlagači su posebno hvalili internacionalnu zastupljenost posjetitelja (63 posto), vodeći karakter sajma (56 posto) kao i učestalost posjetitelja (49 posto). Izlagači su prosudili – baš kao i posjetitelji – buduće izglede branše optimističnije nego kod prethodne priredbe. 38 posto (2001.: 25 posto) pozitivno prosuđuje budući razvoj branše u Njemačkoj, a 46 posto (2001.: 30 posto) razvoj branše u svijetu.

  Po prvi put na baumi + mining bila su,

  pored izlagača iz Letonije i Rumunjske, zatupljena i poduzeća iz Argentine, Čilea i Sirije. Posebno veliki rast izlagača iz Europe sa sajmu bauma + mining 2004. , zabilježen je kod slijedećih zemalja : Belgije, Italije, Nizozemske, Austrije, Švedske, Švicarske, Španjolske i Turske kao i iz prekomorskih zemalja Kine i Indije. Vodećih deset zemalja iz kojih dolaze izlagači bile su, pored Njemačke – Italija, Velika Britanija, SAD, Austrija, Nizozemska, Španjolska, Francuska, Švedska, Švicarska i Turska.

  \”Ponovljeni visoki porast sudjelovanja izlagača za 20 posto treba, između ostalog, pripisati pozitivnom uzajamnom djelovanju našeg pojačanog internacionalnog angažiranja. Tako je na interes kineskih poduzeća za baumu u Münchenu pozitivno djelovalo primjerice uspješno odvijanje prve baume u Kini u studenom 2002.\” tako kaže direktor sajma gospodin Wutzlhofer. I obrnuto, velik broj izlagača na baumi + mining 2004 pokazao je interes na idućoj baumi u Kini, koja je održana 16. do 19. studenog 2004. u Shanghai New International Expo Centre.

  Koncepcijski najistaknutiju novost u godini 2004. predstavljala je bauma mining. Kod njene organizacije i provedbe sajam München dobio je odlučujuću potporu od Stručnog udruženja rudarskih strojeva u VDMA i od njegovih partnerskih organizacija u cijeloj Europi. U Münchenu se rudarska industrija po prvi put prezentirala pod krovom baume kao važno težište sajma sa samostalnim nastupom. Tako nakon pet godina opet postoji u Njemačkoj međunarodni stručni sajam rudarskih strojeva.

  Bauma mining je mnogo dobila svojom međunarodnom širinom i svjetski jakom potražnjom u građevinarstvu i rudarstvu . Ukupno je na baumi mining 514 izlagača u okviru svog sajamskog nastupa predstavilo proizvode za industriju rudarstva, tj. 133 izlagača u posebno pokazanoj površini baume mining. Tako je približno svaki peti izlagač u okviru baume + mining 2004 pokazao proizvode iz područja rudarstva.

  \”To je bio veliki uspjeh i vrlo dobar start za premijeru baume mining\”, prema mišljenju Petera Jochumsa, predsjedatelja Stručnog udruženja rudarskih strojeva u VDMA i – pored dr. Festgea – predsjedatelja Stručnog vijeća baume + mining.

  Prilog: Mišljenja izlagača

  Mišljenja izlagača uz baumu + mining 2004:

  Dr. Reinhold Festge, vodeći ortak u Haver & Boecker, predsjedatelj Stručnog udruženja za strojeve za građevinarstvo i građevne materijale u Savezu njemačke strojogradnje (VDMA) kao i Vijeća izlagača baume + mining \”Bauma je sjajno startala već prvog sajamskog dana i svestrano se pobrinula za dobar glas. Sa strane izlagača veseli nas očito povećani broj posjetitelja iz inozemstva. Naročito je ohrabrujuće što brojni izlagači izvještavaju o neočekivano visokom ulazu narudžbi iz tuzemstva, a posebno iz inozemstva\”.

  Dipl.-ing. Peter Jochums, rukovoditelj u Hauhinco Maschinenfabrik,

  predsjedatelj Stručnog udruženja rudarskih strojeva u VDMA kao i Vijeća izlagača baume + mining \” Izlagači baume mining pretežno su vrlo zadovoljni. Treba naročito istaknuti međunarodnu širinu posjetitelja, posebno iz Istočne Europe i Središnje Azije.\”

  Jim Owens, predsjednik & CEO Caterpillar Incorporation“bauma nudi vrijednu priliku za Caterpillar da pokaže primjerke mnogih naših proizvoda i usluga da bismo naglasili inovacije i tehnički napredak, koje smo učinili u tri posljednje godine, i da se povežemo sa širokim područjem kupaca\”, rekao je Jim Owens, CEO of Caterpillar. “Čestitamo Sajmu München na ulozi koju je odigrao kroz prošlih pet desetljeća da bi prikazao tržište koje je u stalnoj mijeni na kojem se i mi natječemo.”

  Hermann Moll, Liebherr Werk Biberach GmbH Dr. Helmut Limberg, Liebherr Hydraulikbagger GmbH„Za Liebherr bauma je bila sajam rekorda, to važi kako za broj posjetitelja tako i za kompetenciju u struci i u poslovima. U usporedbi s ranijim sajmovima Liebherr je zabilježio osjetno veću aktivnost u narudžbama. Naročito velik interes mogao je Liebherr zapaziti oko mnoštva inovativnih tehnologija\”.

  Ralph H. Leonard, predsjednik NUMA“Mi smo na baumi izlagali od 1986. i rast te izložbe bio je ogroman\”, rekao je Ralph H. Leonard, predsjednik NUMA, proizvođača batova i alata iz Connecticuta za primjenu u rudarstvu. “To je za našu industriju najbolja izlažba na svijetu, jer je ovdje svašta i svatko pod jednim krovom. Niti jedna druga izložba ne može se podičiti takvim međunarodnim prisustvom i ne može proizvesti takva povezivanja širom svijeta kakva se ne mogu pronaći nigdje drugdje.”

  Jorge Cuatero, rukovoditelj španjolskog udruženja proizvođača građevinskih strojeva Anmopyc

  “bauma 2004 bila je veličanstven sajam, bez sumnje broj jedan u svijetu. Naše španjolske članice mogle su čvrsto zaključiti brojne poslove. Posebno je pozitivna bila brojnost posjetitelja iz Istočne Europe, Rusije i Bliskog istoka.”

  Jürgen Krekeler, glavni direktor DBT GmbH

  “Na baumi + mining 2004 imali smo vrlo dobar odziv kupaca. Posebno velik bio je udio posjetitelja iz Istočne Europe i Središnje Azije. To su tržišta s enormnim potencijalom. Ako smo se uopće uzdigli na nekom sajmu, onda je to na baumi.”

  Jürgen i Stefan Wirtgen, predsjednici uprave Wirtgen Group

  “Od prvog smo dana na svom štandu na otvorenom prostoru imali enormno mnogo posjetitelja. Djelotvorni poslovni zaključci s kupcima iz cijelog svijeta donijeli su nam dobro raspoloženje. Sve u svemu, bauma 2004 potvrdila se kao vodeći međunarodni sajam na našem području strojeva za cestogradnju i polaganje kolnika. Wolfgang Fehr, marketing i prodaja Peri GmbH

  „Broj posjetitelja iz inozemstva na našem štandu na baumi nikad nije bio tako velik. Naročito su brojni interesenti dolazili iz pristupnih zemalja EU, ali također iz Rusije i Dubaia. Brojni novi kontakti i signali za ugovore bili su neuobičajeno dobri.“

  Wilfried Tschich, predsjednik uprave Komatsu Deutschland GmbH

  „Imali smo s kupcima kvalitativno i kvantitativno dobre razgovore. Podiglo se raspoloženje kod njemačkih kupaca. Ulazi narudžbi na sajmu bili su zadovoljavajući, u troznamenkastom području, s dobrim predviđanjima za sajamske poslove.“

  Ulrich Meyer, predsjednik uprave Volvo Construction Europe GmbH

  „Krajnje smo zadovoljni odvijanjem sajma. Imali smo znatno veći broj posjetitelja nego na posljednjoj baumi što se odrazilo i u primljenim narudžbama. Naša povećanja nalaze se u dvoznamenkastom području postotaka. Unatoč našim sumnjama zbog udaljenosti između naših štandova u hali i na otvorenom prostoru, naš je koncept prošao vrlo dobro.“

  Otto Schaefer, Ministarstvo gospodarstva i rada pokrajine Nordrhein-Westfalen

  “Naši izlagači u području baume mining posebno pozitivno ocjenjuju velik broj stranih delegacija kao i dobru suradnju s VDMA. Za vrijeme odvijanja sajma mogli su se produbiti brojni inozemni kontakti.”

  Daljnje informacije pronaći ćete pod: www.bauma.de

  Kontakt-osoba za tisak:

  Henrike Burmeister, referentica za tisak, sajmovi investicijskih dobara Messe München GmbH

  Tel. (+49 89) 949-20245, faks (+49 89) 949-20249

  Henrike.Burmeister@messe-muenchen.de

  Zastupstvo Münchenskog sajma u Hrvatskoj :

  BELIMPEX d.o.o.

  Antuna Štrbana 18 , 10000 Zagreb

  Tel : 01-36-38-363 , 01-36-48-276

  Fax : 01-30-17-992

  e-mail : bel-impex@zg.t-com.hr

  www.belimpex.hr

  ]]>