Belje na proljeće gradi najveću klaonicu peradi u Hrvatskoj

DARDA – Najozbiljnija najava vlasnika Agrokora Ivice Todorića, od kada je u veljači ove godine Agrokor preuzeo Belje bilo je podizanje peradarske proizvodnje na najvišu razinu, koja bi činila temelj beljske proizvodnje i glavni profitni adut. Međutim, dogodila se panika u vezi s ptičjom gripom i raskid poslovnih veza s najjačom peradarskom industrijom u Hrvatskom, varaždinskom Vindijom.

Da je stanje u objektima peradarstva vrlo loše, znalo se i pri ulasku Agrokora u Belje. Prema tvrdnjama vlasnika Ivice Todorića, donedavnoga predsjednika uprave Dragana Marčinka te njegova nasljednika Ivana Škorića, planirala su se velika ulaganja. Međutim, posljednje informacije od direktora Ivana Škorića govore kako se peradarstvo i mesna industrija gase. “Na mjestu objekta Mesne industrije na proljeće planiramo gradnju najveće peradarske klaonice u Hrvatskoj, kapaciteta 600.000 komada, a prerada polutrajnih mesnih proizvoda se prekida. Za sada prestajemo s proizvodnjom peradi jer su hladnjače s pilićima pune i pitanje je hoće li se nakon smirivanja tržišta nastaviti proizvodnja peradi. Za sada je ptičja gripa izazvala veliki poremećaj na tržištu, pale su cijene pa nemamo potrebe za daljnju proizvodnju”, rekao nam je direktor Belja Ivan Škorić.

Gubici su u peradarstvu veći nego što se izdvaja za plaće radnika pa je to još jedan razlog prekida proizvodnje. Radnike je na jučerašnjem skupu najviše zanimalo hoće li dio radnika ta dva pogona biti preseljen u Vrbovec, što je Škorić demantirao. Jedino vezano za Vrbovec je mogućnost odlaska na prekvalifikaciju dijela radnika, ali za sada to nije izvjesno. Dvjestotinjak radnika zaposlenih u tim pogonima zanimalo je što će oni raditi tijekom obnove i gradnje novih pogona i slijede li otkazi. “Nastojat ćemo sve radnike rasporediti u proizvodnje unutar Belja, ali je sada problem zimi, kada staje proizvodnja. Nikome se neće smanjivati plaća pa makar i ne radio”, izjavljuje Škorić. izvor:Poslovni dnevnik www.poslovni.hr

]]>