Benetton gradi tvornicu vrijednu 16 milijuna eura

LABIN – Nakon što su 29. kolovoza počeli radovi, ovih se dana izvode prva miniranja na mjestu na kojem će u Poduzetničkoj zoni Vinež niknuti Benettonova tvornička hala na sedam tisuća četvornih metara sa 75 do 80 radnih mjesta.

Investitor je tvrtka Benetton Istria d.o.o. registrirana u Rijeci, a prema projektu koji su izradili Progetto Architettonico iz Trevisa i I.G.H iz Rijeke radove izvodi MG-Usluga iz Sesvetskog Kraljevca uz nadzor labinskog Ingala. Vrijednost građevinskih radova je 1,6 milijuna eura, a ukupna investicija, koja bi trebala biti dovršena do kraja travnja 2006., bit će »teška« 16 milijuna eura. Radi se o rijetkom primjeru greenfield investicije u Hrvatskoj koja se našla u sjeni gotovo četiri puta veće Rockwoolove investicije u Poduzetničkoj zoni Potpićan. Ipak, ima realnih izgleda da Benetton u konačnici nadmaši Rockwool jer je za 4,6 milijuna kuna ili sedam eura po četvornom metru otkupio 89 tisuća četvornih metara u ovoj poduzetničkoj zoni, odnosno njena prvobitna površina je za toliko proširena, što se u ovom trenutku lijepo vidi u panorami koja se pruža iz staroga grada. Kupoprodajni ugovor je u zadnjim danima svog mandata potpisao bivši labinski gradonačelnik, sadašnji član Poglavarstva Istarske županije zadužen za gospodarstvo i održivi razvoj Tulio Demetlika.

U halu koja se gradi Benetton će preseliti osam posto sadašnje matične proizvodnje u Italiji. Ovo neće biti još jedna šivaonica, što obično vezujemo uz pojam tekstilne industrije, već temeljna proizvodnja platna koje se distribuira kooperantima. Golemi udio u investiciji otpada na sofisticirane, kompjutorizirane strojeve koji zahtijevaju i odgovarajuće obrazovanu radnu snagu, kaže Demetlika. Od Anamarije Lukšić iz gradskog Odjela za gospodarenje prostorom doznajemo da je Benetton za sada jedini kupac zemljišta u poduzetničkoj zoni koji je pribavio građevinsku dozvolu. Usporedno s radovima na hali napreduju oni na infrastrukturi koje financira Grad: završene su fekalna i oborinska kanalizacija te vodovodna mreža, a preostaju elektroenergetska i telekomunikacijska mreža, javna rasvjeta te asfaltiranje i uređenje prometnica. R. SELAN Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr