Bespravna gradnja u najljepšoj rapskoj uvali

Rab – Na samoj obali mora napravljen je objekt brze hrane, na okolnom zemljištu na mjestu nekada guste šume potpuno je poravnan teren za izgradnju parkinga, a sve bez lokacijske i građevinske dozvole radi Ivan Jurešić

– U jednoj od najljepših rapskih uvala Jelenovici trenutno »caruju« bageri. Nakon poziva mještana toga dijela otoka na samoj obali mora našli smo kućicu – objekt brze hrane, a na kompletnom okolnom zemljištu, na mjestu nekada guste šume, potpuno je poravnan teren. Tu je i bager koji je prenosio kamenje kako bi se pripremio teren za izgradnju parkinga, doznajemo od susjede Vesne Mihelčić Kurelić. Prizor s bagerom na samoj obali mora izgleda nevjerojatno i to posebno u vrijeme kada je na snazi Vladina Uredba o zaštiti obalnog pojasa i niz drugih restriktivnih mjera donesenih na svim razinama vlasti, a usmjerenih k zaustavljanju opće navale različitih građevinskih i drugih lobija na najvrednije dijelove naše obale.

U utrci za profitom strada ono najvrednije – otočni prostor. – Nema tih mjera koje su mogle spriječiti Ivana Jurešića i njegova odvjetnika Ivana Debelića da nakon »samoproglašenja« novim vlasnicima velikog dijela ove uvale započnu bjesomučno uništavati šumu, govori Vesna Kurelić, te nastavlja: – Jurešić želi napraviti parking i objekt brze pehrane na samoj obali mora. Ispred naše kuće napravili su i asfaltirali cestu prema moru i postavili znak zabrane prolaza – »private«, tako da nitko ne smije tim putem prema moru. Prošle godine na još neuređenom parkingu naplaćivao je 20 kuna po danu za jedan parkirani automobil, govori Kurelić i pokazuje temelje kuće koju je započeo graditi odvjetnik Debelić prije tri godine, ali je odustao zbog nemogućnosti legalizacije. Od gradnje je odustao, ali su ostale čelične šipke koje vire iz temelja gotovo metar uvis i predstavljaju veliku opasnost da se netko nabode, padne na njih i ozlijedi se, da ne govorimo o još gorim stvarima, dodaje Vesna Kurelić.

Rješenje inspekcije – rušenje

Kako doznajemo u »Imperialu« d.d. na tom zemljištu na kojem je srušena šuma kao gruntovni je vlasnik upisan »Imperial«, a katastarski »Hrvatske šume«. – Ivan Jurešić, Tomislav Badurina i njihov odvjetnik Debelić traže priznanje vlasništva čemu se »Imperial« protivi i to je sada predmet sudskog spora koji je u tijeku, rekao nam je predsjednik Uprave »Imperiala« d.d. Vlado Miš. Ne čekavši rješenje toga spora, na zemljištu je započeta bespravna gradnja kuća, probijanje putova do samog mora, a dio se radova odvija i na pomorskom dobru – za koje se dobro zna tko je vlasnik. Nakon naše prijave, prije nešto više od godinu dana, nadležna Inspekcijska služba Ministarstva zaštite okoliša izašla je na teren, utvrdila činjenično stanje i donijela rješenje o rušenju bespravno izgrađenih objekata. Investitor Jurešić se na to oglušio i nastavio s daljnjim rušenjem stabala, izgradnjom parkirališta, putova i svoga objekta na pomorskom dobru. Mi očekujemo da će se ovaj spor uskoro okončati, naravno u našu korist, jer su ostali slični sporovi koje je za zemljište u Suhoj Punti vodio odvjetnik Debelić također tako završili, a tijekom kojih se on koristio krivotvorenjem dokumentacije »Imperiala« i sličnim radnjama, rekao je Vlado Miš, i dodao kako Debelić u svojim dopisima na različite adrese i institucije vlasti RH omalovažava i blati Upravu i Nadzorni odbor »Imperiala« nazivajući ih lopovima i slično, čime je već nanio dosta štete ugledu i imageu tvrtke. Osim toga, »Imperial« trpi i druge vrste štete, pa tako zbog takozvanih »plombi« na imovinu, odnosno zemljište koje je dijelom ušlo u pretvorbenu masu, nisu u mogućnosti provoditi planirane razvojne programe, kaže Miš.

Dozvole nisu tražene

Jesu li izdane kakve dozvole za gradnju koju je poduzeo Ivan Jurešić u uvali Jelenovica, pitali smo u Uredu državne uprave u PGŽ i od voditelja inž. Zorana Pendea doznali da nisu tražene niti izdane nikakve dozvole, te da je riječ o zoni ugostiteljsko-turističke namjene gdje je predviđena gradnja jednog hotela što nam je potvrdio i Vlado Miš. Inž. Pende je dodao kako nema nikakvih mogućnosti za ishođenje dozvola (za parking je također potrebna lokacijska pa građevinska dozvola) obzirom na uredbu Vlade RH i potrebu donošenja detaljnih urbanističkih planova. Pokušali smo doći i do izjave Ivana Jurešića i njegovog viđenja situacije, ali nam je njegova supruga odgovorila umjesto njega – …»svašta pišete u tim novinama … a s mojim mužem nemate što razgovarati niti pisati … najprije razgovarajte s onima koji su sve pokrali i koji nemaju dozvole…«. Romana JURIĆ Izvor: Novi list www.novilist.hr

Zaštita od provale – gradimo.hr

]]>