Betonara prema ekološkim standardima EU-a

VIROVITICA– Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ivica Kirin otvorio je u subotu na večer u Lukaču, nedaleko od Virovitice, betonaru obiteljske tvrtke Zorana Praje, Nikola d.o.o., vrijednu 12 milijuna kuna.

Jedna od najmodernijih betonara u Hrvatskoj zaposlit će 20 radnika s područja općine Lukač.”Kao ministar policije trebao bih otvarati zatvore, no izuzetno sam sretan što umjesto njih, kao predstavnik Vlade Republike Hrvatske, otvaram nova gospodarska postrojenja koja će stvarati nove vrijednosti i zapošljavati radnike – rekao je Kirin, čestitajući obitelji Prajo na strpljenju jer je projekt betonare trebao zaživjeti još prije dvije godine, ali je zbog birokracije kasnio. “Zauzimat ću se da se kašnjenja u gospodarstvu više nikada ne događaju”, dodao je Kirin. Nova betonara, tipa Steter, volumena je 1,67 prostornih metara, kapaciteta 80 prostornih metara betona po satu, ima silose za agregate, veličine 400 prostornih metara, i tri silosa za cement kapaciteta 180 tona. “Betonara potpuno zadovoljava sve kriterije zaštite okoliša jer se u njoj nalaze separator ulja i masti, bazen za otpadne vode i ekofilteri koji sprječavaju izlaz cementne prašine. Sve je kompjutorizirano i ako u bilo kojem trenutku količina cemente prašine bude veća, automatski se vraća u spremnike”, rekao je upravitelj betonare Šimo Šimić.

Zoran Prajo i njegovo petero braće i tri sestre vlasnici su velike austrijske tvrtke “Prajo & CO GmBH” sa sjedištem u Beču te tvrtke-kćeri “Prajo & CO” d.o.o. Virovitica i Nikola d.o.o. Tvrtke se bavi niskogradnjom, visokogradnjom i rušenjem te trgovinom i ugostiteljstvom. Osnovana je prije 15 godina, u Austriji zapošljava 120, a u Hrvatskoj pedesetak radnika. Do sada su širom Austrije radili na 1.200 gradilišta. Planovi su uz postojeću betonaru sagraditi dodatne hale za betonske proizvode i prateće sadržaje, što će omogućiti zapošljavanje 200 radnika. U povodu otvaranja betonare tvrtka Prajo&CO poklonila je školi za obrazovanje djece s posebnim programom 15.000 kuna i Ženskom rukometnom klubu TVIN-Trgocentar 5.000 kuna.Obitelji Prajo na svim uspjesima čestitali su virovitički gradonačelnik Zvoko Kožnjak, načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić, župan Zvonimir Šimić i saborski zastupnik Josip Đakić. Autor: G.GAZDEK Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>