Bez božićnice ostaje 300.000 radnika

ZAGREB – Najmanje 300 tisuća radnika u zemlji ni ove godine neće primiti nikakvu božićnicu. Premda je u svijetu tijekom prosinca uvriježena isplata tzv. trinaeste plaće, svojevrsne godišnje nagrade radnicima, kod nas se umjesto nje ustalila isplata božićnice.

Nerijetko je riječ o simboličnom znaku pažnje poslodavca, oko kojeg se svejedno vode dugotrajni pregovori sa sindikatima. Za kakvu-takvu božićnicu, bilo u obliku bona za neki od trgovačkih lanaca ili poklon-paketa, uspiju se izboriti uglavnom radnici u djelatnostima s niskim plaćama. No, većina sindikalno organiziranih radnika ipak je kroz kućne kolektivne ugovore uspjela dogovoriti iznose božićnica u sklopu neoporezivog iznosa, odnosno do najviše dvije tisuće kuna. No, i ta neoporeziva »nagrada« mahom se ne isplaćuje u cijelosti u novcu, već poslodavci kombiniraju »keš« s potrošačkim bonovima. Klasičnu trinaestu plaću, koja podrazumijeva još jedan dohodak, gotovo da ne dobije nitko u zemlji, premda bi se očekivalo da takvu isplatu kao nagradu dijele barem tvrtke koje dobro posluju. No, i one su prihvatile domaći običaj pa radnicima isplaćuju božićnice do neoporezivih 2.000 kuna. Rijetki koji ipak prime trinaestu plaću su, primjerice, zaposlenici Kontrole leta.

Zaposleni u državnim i javnim službama, svi oni čije se plaće financiraju iz proračuna, iako s Vladom nisu sklopili sporazum o iznosu božićnice i dara za djecu za tekuću godinu, najvjerojatnije će primiti tisuću kuna božićnice. Dar za djecu gotovo u svim djelatnostima isplaćuje se u iznosu od 400 kuna, bilo u novcu ili poklon-bonu. Radnici obuhvaćeni kolektivnim ugovorima u gospodarstvu isplatu božićnice imaju dogovorenu pa pred kraj godine s manje trzavica komuniciraju s poslodavcem. U većini tvrtki, međutim, bez obzira na kolektivni ugovor još se uvijek razgovara ne bi li se potpisani minimum za koju kunu ipak korigirao. Sindikati ističu da industrijski radnici najlošije prolaze. Uglavnom ostaju bez sitnog, ali ipak dodatnog prihoda u najskupljem mjesecu godine. Mnogi poslodavci, prema svjedočenju sindikata, božićnicu ne isplate, već pred kraj prosinca, u blagdanskom raspoloženju, radnicima podijele kakve poklon-pakete. Oko 16 tisuća trgovaca ove će godine primiti božićnicu u rasponu od 500 do 1.200 kuna, kao i radnici u tekstilnoj industriji. Pedesetak tisuća trgovaca u maloprodaji, prema sindikalnim podacima, ostat će bez nagrade ili će im poslodavci, kao prijašnjih godina, u prosincu isplatiti božićnicu, a u siječnju je oduzeti od plaće. G. GALIĆ, B. MRVOŠ PAVIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>