Biljke u zimskom vrtu

Osim toga smatra se da ova stakla sprječavaju UV-zračenje da stigne do biljaka pa se i to negativno odražava na njihov razvitak. Ovo je široko rasprostranjeno razmišljanje među ljudima – i kako to često biva – ono je pogrešno.

Takozvana ''sinteza'' nužna za razvoj i rast biljaka gotovo neznatno zavisi od UV-zraka. Biljke za vlastiti rast crpe zrake iz različitih područja vidljivog svjetlosnog spektra.

Individualna potreba biljaka za svjetlom usko je povezana s njezinim prirodnim staništem. Tako biljke tropskog porijekla imaju sasvim drugačije potrebe od biljaka mediteranskog prirodnog okružja, sve biljke zahtijevaju prirodan okoliš, ispravno provjetravanje i adekvatno navodnjavanje kao i odgovarajuću zaštitu – svi ovi elementi potrebni su svakoj biljki za rast i razvitak jednako kao što joj je potrebno svjetlo.

Bitna činjenica je i udaljenost na kojoj se biljka nalazi od ostakljenih ploha, jer naime s udaljenošću opada i količina svjetlosti koju biljke apsorbiraju. Vlastita zelenkasta boja staklenih ploha može samo pridonijeti kompaktnom rastu i razvitku biljaka a to je upravo ono što sebi priželjkuje svaki vlasnik zimskog vrta.

U svakom slučaju možemo slobodno ustvrditi da toplinsko izolacijske staklene plohe i zaštitna stakla s ''transmisijom svjetlosti'' od 50% i više postotaka svim biljkama osiguravaju dovoljno svjetlosti za rast i razvitak. Dakle: … biljke rastu i razvijaju se u zimskom vrtu i to je neosporno.

Biosfera zimskog vrta

Za uzgajatelje i ljubitelje biljaka zimski vrt predstavlja ipak nešto više od pukog mjesta za odmor i svakodnevni boravak. U zimskom vrtu moguće je tijekom cijele godine uzgajati prekrasno bilje i cvijeće kao što su na primjer bromelija, orhideja, filicinophyta, kaktus ili mnoge tropske biljke penjačice. Vrlo je važno znati da tropske biljke – u koje pripadaju prve tri spomenute – zahtijevaju drugačiju klimu od suptropskih biljaka.

Tropske biljke nisu pogodne za zimske vrtove koji su građeni s južne strane. Ove biljne vrste zahtijevaju dostatnu osjenčanost i konstantnu temperaturu koja i preko dana i preko noći ne pada ispod 20 C.

Tropska klima odgovara dakle uobičajenoj klimi dnevnog boravka pa stoga zimski vrt u kojem uzgajamo tropsko bilje ne trebamo pregradama odjeljivati od ostatka prostorija (npr. dnevnog boravka) nego upravo suprotno – možemo ga bez daljnjega koristiti kao proširenje dnevnog boravka i u njemu se svakodnevno zadržavati.

Suptropske biljne vrste za razliku od tropskih najbolje uspijevaju uz prirodan i termički razvojni ritam. Zimski vrt u ovom slučaju preko noći i tijekom zimskih mjeseci nije potrebno stalno dogrijavati, a kao pregradu prema dnevnom boravku moguće je postaviti pomična vrata i tako zimski vrt klimatski odijeliti od dnevnog boravka.

Pomoću automatskog klimatizacijskog sustava kao što je ugradnja toplinske pumpe u kombinaciji sa automatskim podešavanjem sustava osjenčavanja i prozračivanja u zimskom je vrtu moguće uzgajati i tropske i suptropske biljne vrste i njihov rast na taj način stimulirati.

Za razliku od dosadašnjih sustava grijanja ovakav sustav brže reagira na klimatske promjene, brže pročišćava zrak i učinkovitije iz njega uklanja vlagu.

]]>