Bioplastika iz Belog obići će svijet

BELI MANASTIR – Belomanastirska poslovna zona, gdje bi u bliskoj budućnosti trebalo biti otvoreno nekoliko desetaka proizvodnih pogona (izgrađenih kako od domaćeg tako i inozemnog kapitala), napokon je živnula.

Djelatnici tvrtke “Progres”, naime, već nekoiko dana rade na gradnji prvog tamošnjeg pogona. Riječ je o tvornici biorazgradive plastike, koju otvara hrvatski Amerikanac Boris Mikšić, najveće (pozitivno) iznenađenje posljednjih predsjedničkih izbora i član zagrebačke Gradske skupštine, koji je u društvu svog hrvatskog partnera Stipe Buljubašića tijekom vikenda posjetio gradilište. – Lijep pozdrav gospođi Đurđi Adlešić, koja je u nekoliko navrata istaknula kako je riječ o političkoj tvornici, čija je gradnja najavljivana samo zbog predizbornih bodova – kaže Mikšić, napominjući da je gradilište demanti Adlešićkine priče. – Ponosan sam što tvornicu gradimo u Baranji i Belom Manastiru, a mislim da je to prava stvar za ovaj kraj – nastavlja, podsjećajući kako je riječ o prvoj sličnoj tvornici u Europi, čiji se proizvod, biorazgradiva plastika, koju ujedno naziva i proizvodom budućnosti, bazira na poljoprivrednim kulturama. Tako će to, dodaje, biti i novo tržište poljoprivrednicima, a eventualno dobro poslovanje predviđa i zbog globalnog poskupljenja nafte i naftnih derivata.

Naše proizvoda plasirat ćemo po cijeloj Europi, jer slične tvornice ovdje još nema – tvrdi Mikšić, obećavajući već za lipanj iduće godine (u prvoj fazi) otvaranje 50-ak radnih mjesta. Dobrodošli će biti, kaže, mladi ljudi i stručnjaci jer, osim proizvodnog pogona, u planu je otvaranje tehnološkog centra. Za buduću tvornicu već je naručena oprema, a da Mikšić tu ne misli stati dokaz je njegovo pismo namjere za još 2.000 četvornih metara zemljišta u sklopu zone, za daljnje investicije. – Cijela investicija na kraju će nas stajati oko 50 milijuna eura, a prva faza približno 10 milijuna eura – naglašava, upućujući čestitke i zahvale belomanastirskoj Gradskoj upravi, koja je bila maksimalno korektna i produktivna. – Ova je zona prevladala slavonsko-baranjske okvire – istaknuo je na kraju. Na cijelu priču nadovezao se Buljubašić, vlasnik osječke tvrtke Ecocortec (sestrinske tvrtke Mikšićevog Corteca), koji je prvu proizvodnu halu najavio već za početak ovogodišnjeg prosinca. Autor: I.GETTO Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>