Biznismeni već opsjedaju split

SPLIT – Premda splitski urbanisti još uvijek užurbano rade na novom Generalnom urbanističkom planu grada, koji bi trebao biti usvojen do kraja ove godine, bučne najave otvaranja velikog investicijskog ciklusa u hotele i infrastrukturu već od sljedećeg proljeća u Split su samo u protekla dva mjeseca dovele barem desetak ozbiljno zainteresiranih ulagača.

Na vrata splitskoga gradonačelnika Zvonimira Puljića i suradnika gotovo svakodnevno pristižu razni biznismeni, zastupnici i emisari, nekoliko na prvi pogled primamljivih ponuda za ulaganje pristiglo je i faksom, no gradski oci upozoravaju da je to tek početak. Naime, nakon usvajanja GUP-a i definiranja prioriteta trebla bi uslijediti serija natječaja i početak brojnih investicija različitog tipa: Grad će izdati municipalne obveznice i nekoliko stotina milijuna kuna takvog zaduženja investirati u najvažnije projekte, prije svega infrastrukturu, privatne investitore snažno će se potaknuti na što bržu gradnju hotela visoke kategorije, a za neke zahvate – poput gradnje novog željezničkog i autobusnog kolodvora na Kopilici – razmatraju se razni modaliteti, poput javno-privatnog partnerstva.

Novih 5000 postelja Novih pet tisuća hotelskih postelja na području grada apsolutni je prioritet i već su pripremljene odluke koje bi trebale stimulirati investitore: onima koji namjeravaju graditi nove objekte odobrene su četiri godine počeka na plaćanje komunalnog doprinosa, gradskog poreza na gradnju koji ulagačima često stvara glavobolje. Omogućena je i njegova otplata u ratama, dok je za jednokratnu uplatu budućim hotelijerima odobreno 15 posto popusta. Kako doznajemo, to je tek početak: nakon usvajanja GUP-a i određivanja lokacija novih hotela, Grad planira angažirati neku ozbiljnu i profesionalnu tvrtku koja bi napravila veliku promotivnu kampanju i u Split dovela zanimljive europske ulagače. Također, gradonačelnik Puljić potvrdio nam je da se namjerava maksimalno olakšati procedura i ubrzati samo investiranje – na nekoliko lokacija predviđenih za hotele Grad će otkupiti zemljište i okrupniti parcele, kako bi se investitorima olakšao posao i omogućilo da sve pregovore obave na jednome mjestu.

Selidba vlakova i autobusa Urbanistima koji rade planove odredio sam samo jedan cilj: želim da dogodine bude moguće da sa zainteresiranim poslovnim ljudima prošetam po gradu i doslovce im prstom pokažem mjesta gdje mogu graditi hotele — kazao je Puljić na jučerašnjem susretu s predsjednikom Hrvatske turističke zajednice Nikom Bulićem povodom ulaska Splita u finale akcije “Plavi cvijet”, odnosno među četiri najbolje uređena grada na obali. Ulaganje u splitski turizam, dodao je, najbolja je i najbrže isplativa investicija koja će smanjiti stopu nezaposlenih i povećati gradski BDP, a uskoro bi se barem 30 posto gospodarske aktivnosti grada trebalo odnositi na turizam. Nenormalno je da grad ove veličine ima samo 1200 kreveta i da u vrijeme velikih događanja u gradu ni ministri ne mogu pronaći slobodnu sobu. To ćemo mijenjati — rekao je gradonačelnik.

Osim njemačkoga konzorcija MEP, koji je otvoreno iskazao interes za ulaganje u nove hotele i javne garaže te dovođenje svojih brojnih tvrtki-klijenata u Split, na Puljićevu stolu trenutačno se nalazi još nekoliko konkretnih ponuda. On sam nije previše raspoložen za otkrivanje konkretnih detalja jer, kaže, bilo bi to neozbiljno s njegove strane, no iz neslužbenih izvora uspjeli smo doznati barem nešto. Prije dva dana, primjerice, u zgradu Banovine pristigla je sasvim konkretna ponuda multinacionalne kompanije Olympia holding, čije je sjedište u Norveškoj, a koja je nakon procjene hrvatskog tržišta “posebno zainteresirana” upravo za Split. Iz dopisa je vidljivo da se bave nekretninama i turizmom, a od Grada su zatražili informacije gdje uložiti svotu od čak 50 do 100 milijuna eura! “Naša želja za investiranjem ne mora biti ograničena na ove iznose ako se pronađu odgovarajući projekti”, napisali su Norvežani koji konkretno traže i velike parcele (pet do deset hektara) na kojima bi izgradili 100 do 200 tisuća kvadrata poslovnih, sportskih, zabavnih ili stambenih sadržaja.

Bivši ministar gospodarstva Davor Štern, pak, u grad želi dovesti mađarski “Trigrant”, predstavljen kao najveće poduzeće za bavljenje nekretninama u srednjoj i istočnoj Europi, koji na splitskom dijelu Čiova žele “odmaralište s pet zvjezdica”. Osim toga, Mađari imaju iskustva u gradnji novih gradskih središta, poput onoga u Budimpešti, trenutačno su u užem izboru za sličan projekt oko starog željezničkog kolodvora u Ljubljani, a zanimljiv im je projekt preseljenja vlakova i autobusa u Kopilici. Dovođenje investitora u Split nedavno je otvoreno obećao direktor Zagrebačke banke Franjo Luković koji je kao “vrlo zanimljiv i lako ostvariv projekt” označio ideju prenamjene zgrade Banovine u hotel, dok bi potencijalni investitor zauzvrat izgradio novu zgradu gradske uprave na Trgu Hrvatske bratske zajednice, u blizini zgrade suda.

NORVEŽANI Olimpia Holding traži od Grada informaciju gdje bi mogao uložiti 50 do 100 milijuna eura u izgradnju do 200.000 kvadrata poslovno-stambenih i ostalih sadržaja MAĐARI U ime mađarskog “Triganta” Davor Štern nudi izgradnju odmarališta s pet zvjezdica na splitskom dijelu Čiova FRANCUZI Orco, Vladin partner na Hvaru, želi graditi hotel u splitskoj luci… PROMOCIJA I OLAKŠICE Nakon usvajanja GUP-a i određivanja lokacija novih hotela, Grad planira angažirati tvrtku koja bi napravila promotivnu kampanju i dovela zanimljive europske ulagače – Split će otkupiti i okrupniti parcele za hotele kako bi ubrzao investiranje piše Damir PETRANOVIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr