Bogatiji za 100.000 “kubika” plina dnevno

HRVATSKA – U vrijeme velikih hladnoća u Hrvatskoj i plinskog rata Rusije i Ukrajine, zbog čega je uvoz prirodnog plina u Hrvatskoj bio smanjen za čak 33 posto, u Molvama je u subotu iskopana najveća plinska bušotina u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina.

Nadzornik bušotine Ina-Naftaplina Stanislav Praka, rekao je da je bušotina duboka 3333 metra te da su njezini kapaciteti između 100.000 i 200.000 kubičnih metara dnevno. Bušotina je već u nedjelju spojena na magistralni plinovod do centralne plinske stanice Molve-istok iz koje se dalje, prema potrebama, plin distribuira do potrošača. Dovršena bušotina 42. je na području Molvi, s čijeg područja se opskrbljuje čak 70 posto domaćinstava koji koriste plin. Riječ je o domaćinstvima u zapadnoj Slavoniji, središnjoj Hrvatskoj i Zagrebu. Više od 40 radnika tvrtke Crosco (grupacija Ina-Naftaplina), punih 85 dana radilo je na ovoj bušotini bez prestanka. Šef bušećeg postrojenja plinske bušotine Darko Kološ rekao je u subotu da su radovi završeni u rekordnom roku unatoč vrlo niskim temperaturama. »Moram pohvaliti radnike koji su u smjenama radili po 24 sata dnevno na temperaturama koje su se spuštale do čak minus 20 Celzijevih stupnjeva«, rekao je Kološ istaknuvši da je sve napravljeno u rekordnom roku radi dobrobiti građana. »Počeo je Rusko-Ukrajinski sukob oko plina, isporuke su se počele smanjivati te su naši radnici dali sve od sebe da bi bušotina bila dovršena što prije«, naglasio je Kološ. Šef tornja bušotine Ivan Živko rekao je da će se točna količina plina iz bušotine utvrditi za kraće vrijeme, ali je moguće da kapaciteti dosegnu čak 200.000 kubičnih metara dnevno. Dodao je da su, prema procjenama stručnjaka, zalihe plinskih polja u Molvama dostatne za još 25 do 30 godina.

Prije tjedan dana, kada su temperature u Hrvatskoj bile ekstremno niske, potrošnja plina u Hrvatskoj iznosila je više od 500.000 prostornih metara na sat. U kontinentalnom dijelu Hrvatske plin koristi oko 470.000 potrošača. Među njima najveći dio otpada na kućanstva pa o plinu ovisi oko milijun i pol ljudi. Za Hrvatsku je sretna okolnost da Ina oko 60 posto ukupne godišnje potrošnje prirodnog plina (oko 2,7 milijardi prostornih metara), dakle oko 1,6 milijardi, proizvodi na domaćim poljima, a 40 posto (oko 1,1 milijardu »kubika« godišnje) uvozi iz Rusije. Stručnjaci su prošli tjedan upozorili da bi se problemi u opskrbi plinom mogli povećati ako velika hladnoća i redukcija isporuke ruskog plina potraju. Zbog toga je vijest o dodatnih 100.000 do 200.000 kubičnih metara prirodnog plina iz domaće bušotine dnevno više nego dobra vijest. Sva nalazišta prirodnog plina na području Podravine nalaze se na velikim dubinama, između 3000 i 4000 metara pod zemljom. Sustavna istraživanja o količini plina na tom području počela su 1979. godine, a prve bušotine, kao i centralna plinska stanica u Molvama sagrađene su 1980. godine. Ipak, najviše plinskih bušotina na tom području sagrađeno je nakon Domovinskog rata. Nadzornik bušotine Stanislav Praka najavio je da će se ove godine na području Podravine bušiti još dvije bušotine, ali se ne može sa sigurnošću reći kolikih će biti kapaciteta. Stručnjaci, inače, tvrde kako bi Hrvatska u bližoj budućnosti mogla imati dovoljne količine plina za sebe, te da uskoro neće ovisiti o uvozu. Tomislav Tadić Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>