Bolja opskrba strujom za više od 20.000 Osječana

OSIJEK – Nakon obnovljene Transformatorske stanice Ernestinovo (TS 400/110 kV) što je prije godinu dana omogućilo povezivanje prijenosnih mreža jugoistočnog s glavnim kontinentalnim dijelom europske mreže UCTE, Hrvatska elektroprivreda nastavlja višemilijunska poratna ulaganja u elektroopskrbni sustav slavonsko-baranjske regije.

Riječ je o gradnji trafostanice u zapadnom dijelu Osijeka (u Svilajskoj blizu trgovačkog centra Emmezeta) koja će, kad bude proradila 2007. godine, poboljšati napajanje i opskrbu električnom energijom za oko 20.000 kućanstava i poslovnih kupaca u Retfali, Višnjevcu, Josipovcu te u mjestima zapadno od Osijeka. – U zapadnom dijelu Osijeka započeli su pripremni zemljani radovi i kopanje kanala za polaganje energetskih kabela za gradnju trafostanice 110/20 kV (kilovolti), koja će stajati na istome mjestu gdje je privremeno stajala ratna trafostanica. TS je zajednička investicija HEP Operatora prijenosnog sustava, koji ulaže 45 milijuna kuna, i HEP Distribucije s približno 20 milijuna kuna. Provedeni su natječaji za elektroopremu i izvođače radova te će gradnja objekta početi u proljeće 2006., dok se puštanje u pogon očekuje 2007. godine.

U trafostanicu će biti ugrađena dva transformatora 110/20 kV i svaki će imati snage 20 MVA (megavoltampera), a trafostanica će biti napajana trostrano s naponom 110 kV i to iz: Ernestinova, Valpova i iz trafostanice Osijek 2 u istočnom dijelu Osijeka (elektrana na Zelenom polju). Kad bude izgrađena i puštena u pogon TS Osijek IV pružat će HEP-ovim kupcima dodatnu sigurnost u opskrbi električnom energijom zapadnog dijela Osijeka i okolice, pojašnjava Nikola Jaman, direktor HEP-ovog Prijenosnog područja Osijek. Dobra vijest je i druga HEP-ova kapitalna investicija koja se odnosi na započetu gradnju dalekovoda DV 110 kilovolti Đakovo-Županja koji će, puštanjem u pogon u drugoj polovini 2006. godine, značiti pouzdanije napajanje i opskrbu u energetskom prstenu Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Duljina dalekovoda je 42 kilometra i do sada je završeno oko 60 posto radova. Vrijednost budućeg dalekovoda u županjskom kraju i vodnih polja u đakovačkoj i županjskoj trafostanici iznosi približno 55 milijuna kuna, koje je osigurao HEP Operator prijenosnog sustava. Autor: N.ŠPOLJARIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>