Bosch započinje sa serijskom proizvodnjom novog sustava ESP® plus

– Novi ESP® plus omogućuje brojne sigurnosne i pomoćne funkcije
– Srednji stupanj razvoja 9. generacije

Bosch je započeo sa serijskom proizvodnjom novog sustava ESP® plus. Uz zaštitu od proklizavanja s ovom izvedbom 9. generacije predstavljen je i niz sigurnosnih i pomoćnih funkcija. Visoka razina kontrole sustava ESP® plus proizvođačima automobila nudi, primjerice, mogućnost realizacije prilagodljive kontrole brzine i razmaka uz pomoć funkcije Stop&Go. Bosch na taj način podupire sve rašireniju ugradnju takvih pomoćnih funkcija u vozila kompaktne i srednje klase.

Modularna konfiguracija uvijek nudi odgovarajuće rješenje

Kod novog sustava kontrole kočenja 9. generacije Bosch je posebnu pozornost posvetio skalabilnosti. Uz pomoć modularne konfiguracije hardvera i softvera na temelju konstrukcije jednostavno se mogu realizirati različite varijante. Na taj način proizvođačima automobila moguće je ponuditi sustav koji točno odgovara željenim funkcijama automobila.

Već i osnovna verzija 9. generacije nudi potpunu zaštitu od proklizavanja i mogućnost integracije senzora za mjerenje brzine vrtnje oko vertikalne osi i bočnog ubrzanja u elektroničke komponente dodane upravljačke jedinice. Uz pomoć preciznijeg upravljanja povratnom crpkom, nepropusnim ventilima za regulaciju tlaka i dodatnim senzorima za tlak, novi Boschev sustav ESP® plus može precizno regulirati tlak kočnica i pri najslabijem kočenju, što je posebno važno kod funkcija koje osiguravaju udobnost, poput automatske kontrole razmaka (ACC). Deveta generacija upotpunjena je sustavom ESP® premium koji omogućuje najnaprednije sustave za osiguravanje udobnosti. Ta verzija sadrži povratnu crpku sa šest klipova koji vrlo brzo i ravnomjerno stvaraju tlak – i to gotovo bez ikakvih vibracija i zvukova.

Opuštena vožnja čak i u prometnom zastoju

Bosch trenutno započinje sa serijskom proizvodnjom nove inačice sustava ESP®. Sustav ESP® plus osnova je za mnoge visoko učinkovitim sigurnosne i pomoćne funkcije poput automatske kontrole razmaka ACC koja uključuje funkciju Stop&Go.

Kontakt osoba za medije:
Kristina Šperanda Ferenc
Telefon (+385) 1 295-80-47
E-mail: kristina.speranda-ferenc@hr.bosch.com

Automobilska tehnologija najveći je poslovni sektor Grupe Bosch. U 2011. taj je sektor ostvario promet od 30,4 milijardi eura, što čini 59 posto ukupnog prometa grupe. To čini Grupu Bosch jednom od vodećih dobavljača automobilske opreme. Otprilike 175.000 zaposlenika Automobilske tehnologije diljem svijeta zaposleno je u sedam poslovnih područja: tehnologije ubrizgavanja za motore s unutarnjim izgaranjem, periferija pogonskog sklopovlja, alternativni pogonski koncepti, aktivni i pasivni sigurnosni sustavi, funkcije za pomoć i udobnost, informiranje i komunikacija u automobilu, te usluge i tehnologija za tržište autoopreme. Bosch je zaslužan za važne inovacije u automobilskoj industriji, kao što je elektroničko upravljanje motorom, elektronički program stabilnosti ESP® te common rail dizelska tehnologija.

Grupa Bosch vodeći je globalni dobavljač tehnologije i usluga. U poslovnoj 2011. oko 300.000 zaposlenika ostvarilo je promet od 51,5 milijardi eura na području automobilskih i industrijskih tehnologija, trajnih potrošnih dobara i građevinskih tehnologija. Grupa Bosch sastoji se od društva Robert Bosch GmbH i više od 350 društva kćeri i regionalnih društava u preko 60 zemalja. Ako ubrojimo i njegove prodajne i servisne partnere, Bosch ima svoje predstavnike u oko 150 zemalja. Ova svjetska mreža za razvoj, proizvodnju i prodaju temelj je za daljnji rast. Bosch je u 2011. godini potrošio oko 4,2 milijarde eura na istraživanje i razvoj te je prijavio preko 4100 patenata diljem svijeta. Svim svojim proizvodima i uslugama Bosch unapređuje kvalitetu života nudeći inovativna i korisna rješenja.

Dodatne informacije možete pronaći na www.bosch.com i www.bosch-press.com.