Brava vrata

Kod brava za vrata razlikujemo brave za unutarnja i brave za vanjska vrata. Obje vrste vrata imaju u pravilu usadne brave, različita je jedino vrsta osiguranja.

Razlikujemo jednostavne brave s ključevima u svim mogućim bojama, blokirajuće brave, brave sa zapornim limom, sigurnosne brave i elektroničke brave. Kućna vrata su uglavnom voluminoznija od sobnih vrata. Vrata kupaonice ili WC-a mogu imati umjesto brave pritegu za zatvarnje. Vrata u hotelima i bolnicama kao i zvučno-izolacijska vrata imaju posebne vrste brava.


Usadna brava

Usadna brava koristi se uglavnom na kućnim i sobnim vratima. Vrlo rijetko nalazi primjenu kod namještaja. Usadne brave montiraju se umetanjem na stražnjoj strani vrata (nabijanjem ili glodanjem) tako da su okomita profilna letvica i zapor vidljivi. Vrsta zaštite kreće se od patent brave s velikim brojem šareno obojenih ključeva preko blokirajuće do cilindrične brave.

Razlikuju se usadne brave za vrata s vidljivim okvirom u zatvorenom položaju te usadne brave za vrata kod kojih žlijeb lista vrata pokriva okvire.

Ukoliko list vrata pokriva okvir onda štit leži u sredini kutije brave. Kod vrata kod kojih list vrata pokriva okvir štit je jednostrano povezan s kutijom brave. Važan podatak kod naručivanja i ugradnje brave jeste mjera koja označava razmak od središnje točke kvake odnosno otvora brave do vanjskog ruba (štit). Na tržištu su uobičajene brave s mjerom razmaka od središnje točke kvake (otvora brave) do vanjskog ruba od 25 mm do 100 mm. Sobna vrata obično imaju tu dimenziju od 55 mm.

Jenostavna brava s ključevima u boji

Jednostavne brave koriste se uglavnom samo za sobna vrata. One imaju najmanju sigurnost. Vrata se mogu otvoriti jednostavnim otpiračem ili savijanom žicom.

Ako ne želite da Vam svaka sljedeća generacija provalnika prekopava po kući morate se odlučiti za sigurniju varijantu kao primjerice blokirajuću bravu, bravu sa zapornim limom, cilindričnu bravu. Dakle za kućna vrata nikako nemojte koristiti jednostavnu bravu.

Naziv jednostavne brave potječe uostalom od više različitih oblika ključeva u boji.


Blokirajuća brava

Blokirajuća brava predstavlja nadogradnju jednostavne brave s više oblika ključeva u različitim bojama. Takva vrsta brave koristila se u vojnim kasarnama, u učionicama ili u hostelima. Blokirajuća brava također nije za uporabu na kućnim, ulaznim vratima. Takve brave imaju postavljen obruč na unutarnjoj površini kutije za bravu prema kojem se namiješta ključ.

 

Zaporna brava

U usporedbi s jednostavnom bravom i blokirajućom bravom, zaporna brava ima znatno veću protuprovalnu zaštitu. Unutrašnjost se sastoji od limenih diskova koji imaju otvore na različitim mjestima.

Pomoću ključa pojedinačni diskovi se podižu tako da su svi otvori na istoj visini. Tako se svornjak postavljen na zaporu upušta i vrata se otvaraju. Sigurnost ovisi o broju diskova. Jeftinije brave s manjim brojem diskova mogu se otvoriti relativno brzo. Zaporne brave koriste se recimo za trezore. I na kućnim vratima je dopuštena uporaba zapornih brava (vidi izmjenjivu bravu).


Sigurnosna brava

Sigurnosna brava je usadna brava opremljena cilindrom sigurnosne brave. Cilindar sigurnosne brave proizvodi se od različitih materijala, različitih oblika i dimenzija.

Najčešće forme su ovalni cilindar, kružni cilindar ili profilni cilindar. Cilindar sigurnosne brave sastoji se od kućišta te zakretne jezgre cilindra. Kod kvalitetnih brava najmanje pet parova pera zatvaraju u jednom nizu jezgru cilindra nasuprot kučišta. Uvođenjem ključa različito oblikovana pera pritiskaju se u jednoj ravnini te oslobađaju liniju razdvajanja. Tako se jezgra cilindra može okrenuti nasuprot kučišta.

Sigurnosna brava koristi se tamo gdje se traži veća sigurnost. To može biti na sobnim vratima i namještaju, ali najšeće se montira na kućnim ulaznim vratima. Kućna vrata moraju biti opremljena izmjenjivom bravom.


Magnetna brava

Magnetne brave svrstavaju se u kategoriju sigurnosnih brava. One također imaju više blokada koje se deblokiraju individualno odgovarajućim kodom, kako bi se aktivirala brava. Magnetna brava funkcionira kao i sigurnosna brava s perima. Ali kako samo ime kaže i magneti igraju važnu ulogu. Postoje tri različita načina funkcioniranja; klizni magneti, zakretni magneti i pera u obliku gljive.

Prve magnetne brave funkcionirale su pomoću kliznih magneta te na principu privlačenja i guranja. Magnetna pera deblokiraju se samo kada se na ključu nalazi odgovarajući suprotni pol. Kod principa zakretnih magneta pera se okreću ključem te oslobađaju mehaniku ukoliko stoji ispravno. Kod principa pera u obliku gljive šest pera dovodi se magnetnim ključem u ispravnu poziciju tako da odgovaraju u jednoj šabloni. Magnet na ključu može imati 6 ili 8 različitih pozicija te je tako moguće mnoštvo kombinacija. Brava je na taj način ekstremno osigurana od provale.


Izmjenjiva brava

Kućna vrata moraju imati izmjenjivu ili elektronsku odnosno magnetnu bravu. Vrsta osiguranja izmjenjive brave može biti zaporna ili sigurnosna brava. Oznaka „izmjena“ znači da se mehanizam zatvaranja aktivira ključem. Dakle ne morate pritisnuti kvaku kako bi otključali vrata. Vrata s takvim bravama obično imaju na vanjskoj strani kombinaciju kvake i kugle.


Brave za namještaj

Izvedba brave za namještaj ovisi kako je već pomenuto o tome radi li se o uredskom ili o privatnom namještaju. Kod brava uredskog namjeptaja koriste se sigurnosne brave ili kompletne sigurnosne naprave, koje predstavljaju kombinaciju sigurnosne brave i različitih ključeva. I za stambeno područje nude se različite brave; brave za zakretna vrata kao što su brave učvršćene vijcima, usadne brave, brave s pogonskom polugom te brave sa zakretnom polugom. Koriste se također i brave s poklopcem za ladice te brave za škrinjice s nakitom.


Brava koja se učvršćuje vijcima

Brava za namještaj koja se učvršćuje vijcima na stražnju stranu vrata. Zapor ulazi u lim za zatvaranje koji je usađen na strani namještaja ili na okviru vrata. Kod dvostrukih vrata zapor zahvaća iza drugih vrata. Ta vrata su obično na toj poziciji ojačana. Vrsta zatvaranja kod ove brave je različito, već prema stupnju zahtjevane sigurnosti. Na slici koju smo dobili od specijalista za okove namještaja Hettich vidljivo je kako se postavlja brava s vijcima.


Ubušena brava

Ubušena brava se kao i brava s vijcima postavlja sa stražnje strane vrata. Prethodno se na vratima namještaja mora probušiti odgovarajući otvor. Zapor ponovno ulazi u lim za zatvaranje.


Usadna brava

Usadna brava upušta se na stražnjoj strani vrata tako da su ploča brave i stražnja strana vrata povezane. Zapor brave ulazi u lim za zatvaranje koji je kod jednokrilnih vrata usađen u stranu korpusa, kod dvostrukoh vrata u rub drugih vrata


Brave sa zakretnom polugom

Ova vrsta brave za namještaj zatvara vrata namještaja na najmnaje dvije točke. Najvažniji dijelovi vidljivi su na slici dobivenoj od proizvođača Hettich. Brave sa zakretnom polugom sastoje se od kutije brave, zakretne poluge te sigurnosne kvačice. Te kvačice postavljene su na gornjem i donjem dijelu zakretne poluge. One hvataju iza sigurnosnog svornjaka koji je vijcima učvršćen na donjem i gornjem rubu namještaja. Kod zidova ormara primjerice brave sa zakretnom polugim mogu biti opremljene i zakretnom ručicom. U tom slučaju nema ključa.


Brave s pogonskom polugom

Takva brava slično je konstruirana kao i brava sa zakretnom polugom, uglavnom se koristi za ormare. Kako samo ime kaže poluge se ne okreću već se utiskuju u tuljce za zatvaranje montirane na gornjem i donjem dijelu namještaja. Neke brave s pogonskom polugom imaju još i zapor na kutiji brave tako da zaključavaju vrata na tri pozicije. Takva vrsta zaključavanja pogodna je za visoka vrata.


Klizni zasuni

Kod garažnih vrata, vrata štaje, škrinjica i kutija montira se pomični zasun. Pri tome u prvom planu nije čvrsto zaključavanje. Razlikuju se ravni i koljenčasti zasun. Na slici je vidljiv ravni zasun. Koljenčasti zasuni koriste se kod vrata kod kojih je u zatvorenom položaju vidljiv okvir vrata.

Kod garažnih vrata, vrata štaje, škrinjica i kutija montira se pomični zasun. Pri tome u prvom planu nije čvrsto zaključavanje. Razlikuju se ravni i koljenčasti zasun. Na slici je vidljiv ravni zasun. Koljenčasti zasuni koriste se kod vrata kod kojih je u zatvorenom položaju vidljiv okvir vrata.

Lokoti

Lokoti se proizvode u svim veličinama i s različitim oblicima zaključavanja. Postoje i lokoti sa sigurnosnom bravom. U svakom slučaju uvijek trebate uzeti u obzir da se jeftiniji lokot može prerezati kliještima za metal. Na taj način često bicikli zamijene vlasnika.


Brave za klizna vrata

Brave za klizna vrata upušta se nabijanjem ili glodanjem, umjesto zapora i blokade ima zasun s kukom koji se može pomjerati gore i dole. Takva brava s kukom učinkovito zaključava klizna vrata. Kod zatvaranja kuka blokira bravu, kod otvaranja kuka se podiže prema gore.