Broadband ima samo šest promila korisnika

ZAGREB – Hrvatska nije na vrijeme počela s liberalizacijom telekomunikacijskog tržišta, u čemu sedam godina kasni za Europskom unijom, kazao je pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka Darko Dvornik na Telekom danu u okviru sajma Info.

Dodao je da, liberalizacija domaćeg tržišta napreduje, o čemu svjedoči i rat cijenama između dvaju mobilnih operatera, VIPneta i Tele2. Predstavnik Europske komisije opće uprave za informacijsko društvo i medije Olivier F. Pascal kazao je da je T-Hrvatski telekom imao monopol do 1. siječnja 2003., ali i da je tijekom privatizacije T-HT-a nastojao usporiti proces liberalizacije hrvatskog telekomunikacijskog tržišta. »Širokopojasni pristup Internetu (broadband) u Hrvatskoj je tek na početku, te ima svega šest promila korisnika, dok je korisnika Interneta 33 posto. Broj korisnika broadbanda u EU25 iznosi devet posto (u EU15 10 posto), a u Sloveniji šest posto«, napomenuo je Pascal.

Direktor konzultantske tvrtke Cullen International iz Belgije Jan Guettler rekao je da telekomunikacijski sektor u BDP-u u jugoistočnoj Europi sudjeluje s četiri posto, dok je taj iznos u zemljama EU 2,5 posto. Godišnji trošak telekomunikacijskih usluga u regiji iznosi 300 eura, a u EU 600 eura. U Hrvatskoj telefonski račun u fiksnoj telefoniji u prosjeku iznosi mjesečno 200 kuna, a u mobilnoj 160 kuna. Hrvatska sa 68 posto korisnika mobitela u regiji zaostaje jedino za Crnom Gorom, koja ima gotovo 80 posto korisnika. [M. P.] Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>