Brodarica u sigurnoj luci

SPLIT – Svi stanari s liste POS-a mogu odahnuti jer Splitu je potreban POS i Grad će inzistirati na njegovoj realizaciji, kako je istaknuo gradonačelnik Puljić, uz napomenu da ne bi davao težinu pojedinačnim ekscesnim slučajevima, vezanima uz preprodaju pojedinih stanova na Brodarici

Splitu je potreban POS i Grad će inzistirati na njegovoj realizaciji, te u suradnji s državom ispuniti sve svoje zakonske obveze, kazao nam je splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić. — Nastavak Programa društveno poticane stanogradnje u Splitu i Hrvatskoj ima i te kako dubokog smisla, a što se vidi i po zainteresiranosti građana. S POS-om država pomaže građanima da dođu do stana usprkos njihovim skromnim platežnim mogućnostima, a uz to je značajan i paralelni učinak interveniranja države na regulaciju cijena stanova na tržištu — drži Puljić. Gradonačelnik ističe kako u tom kontekstu ne bi davao težinu pojedinačnim ekscesnim slučajevima, vezanima uz preprodaju pojedinih stanova na Brodarici nakon što su kandidati s gradske Liste reda prvenstva potpisali predugovore s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Puljić tvrdi kako bi bilo neprimjereno da Grad preispituje jesu li pojedini kandidati s gradske liste u međuvremenu riješili stambeno pitanje, jer bi to značilo dodatno mrcvarenje svih kandidata i izazvalo opravdano nezadovoljstvo građana s liste kojima je POS-ov stan isključivo potreban da bi u njemu stanovali, a ne da bi ga preprodali. — U Zakonu o POS-u nema zaštitnog mehanizma, koji bi građanima branio prodaju stana. Potrebne su nam, stoga, izmjene i dopune Zakona, jer nije pravedno da netko preproda POS-ov stan osim zbog velike i opravdane potrebe. Postoji mogućnost da se kao kod otkupa stana vlasničko pravo suspendira na određeni broj godina. Također treba predvidjeti sankcije, jer se u slučaju POS-a radi o dugoročnom kreditu na 30 godina s povoljnom kamatom od četiri posto, te bi građanin koji preproda stan trebao ostati bez zakonski beneficiranih kreditnih prava. Implicitno, Zakon ima zaštitni mehanizam, jer građanin koji prodajom stana prokocka svoje pravo, gubi pravo na novi POS-ov stan — kaže Puljić.

Iz APN-a su Gradu Splitu preporučili da po uzoru na Rijeku osnuje agenciju, koja će se baviti poticanom stanogradnjom. Gradonačelnik Puljić navodi kako je o tome razmišljao i nije napustio ideju, ali Grad trenutačno ima niz prioriteta, te da će se mogućnost osnivanja agencije razmatrati dogodine. Osnivanje agencije značilo bi puno posla za Grad, a radi se o instituciji čiji bi se troškovi financirali iz gradskog proračuna, ističe gradonačelnik. POS na Brodarici odvija se s APN-om i teče bez zastoja, tako da sada ne treba žuriti s osnivanjem splitske agencije, uzvratio je gradonačelnik na preporuku iz APN-a. Gradonačelnik Puljić Korešnicu ocjenjuje kao lijepu lokaciju za POS s izuzetnim pogledom, ali drži kako je problem nedostatak komunalne infrastrukture. Kako Grad kao jedinica lokalne samouprave kreditira izgradnju komunalne infrastrukture, treba znati koliko bi nas to stajalo, mišljenja je Puljić.

Činjenica je da se na Korešnici, s obzirom na konfiguraciju terena, ne mogu graditi višekatni objekti, što će utjecati na koncepciju, pri čemu valja razmotriti mogućnosti za komercijalnu stanogradnju kako bi se Gradu barem djelomično olakšalo kreditiranje izgradnje komunalne infrastrukture. — Veselilo bi me da se tijekom mog mandata na Korešnici izgrade POS-ovi stanovi, ali ne želim se razmetati prevelikim obećanjima. Preduvjet svega je donošenje Prostornog plana i GUP-a do kraja ove godine, kako smo i najavili — zaključuje gradonačelnik Puljić — i tek poslije toga moći ćemo poduzimati sljedeće korake. Igor CAKTAŠ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr