Čak stotinu obitelji odbilo preuzeti stan

VUKOVAR – U posljednje se vrijeme u praksi potvrđuju pesimistične procjene izrečene prije nekoliko godina, kako će nakon obnove višestambenih objekata u Vukovaru značajan broj stanova ostati prazan, jer neće biti interesa za njihovo preuzimanje.

Naime, prilikom dodjele 76 stanova krajem prošle godine u Borovu naselju, 46 je pripalo prijeratnim stanarima, a 30 novim korisnicima, s obzirom na to da ih bivši nositelji stanarskih prava nisu potraživali ili su izgubili pravo na njih. “Takve stanove dodjeljujemo novoformiranim obiteljima i zainteresiranim korisnicima koji su u našem Uredu podnijeli zahtjev za stambeno zbrinjavanje. Čak 100 takvih obitelji odbilo je obnovljene stanove, navodeći pritom različite razloge. Najviše je primjedbi bilo na stanove koji nemaju centralno grijanje ili se nalaze na višim etažama, a potencijalni stanari žele živjeti u prizemlju”, istaknuo je pročelnik vukovarskog Regionalnog ureda za prognanike, povratnike i izbjeglice Ante Drmić. Iako je naizgled riječ o posve objektivnim i opravdanim primjedbama, broj od 100 obitelji koje su u kratkom vremenskom razdoblju odbile stan ukazuje kako bi razloge njihova odbijanja trebalo potražiti u činjenici da je u proteklih 14 godina dio Vukovaraca riješio stambeno i egzistencijalno pitanje u drugim sredinama i više se ne želi vratiti u Vukovar.

U prilog takvom razmišljanju govori i podatak kako popriličan broj stanara nakon preuzimanja ključeva ne useljava u stanove, već ih drži zaključanima, čekajući na početak procesa otkupa. Na pitanje hoće li Vukovar vrlo brzo doći u situaciju da ima višak stanova, Drmić kaže kako su u Regionalnom uredu predviđali da će za one koji doista žele živjeti u Vukovaru stanova biti posve dovoljno. Država je u obnovu višestambenih objekata uložila ogromna sredstva, a do sada je obnovljeno i predano na korištenje oko 3.340 stanova, dok će obnova preostalih 1.400 ovisiti o dinamici osiguravanja materijalnih sredstava. Autor: D. KORPOŠ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>