Čelik i kobalt

Od bijelog sirovog željeza dodavanjem elemenata slitine izrađuje se i/ili otpadno željezo. Od kraja 19. stoljeća su čelične konstrukcije zamijenile do tada izrađivane konstrukcije od kovanog željeza.

Jedna od najpoznatijih i pionirskih fasada-zavjesa od čelika i stakla jeste fasada zgrade Fagus-tvornice u Alfeldu, koju je projektirao Walter Gropius.

Gustoća čelika iznosi 7,8 g/cm3 te je tako 3x veća od gustoće aluminija. Visoki modul elasticiteta čelika omogućuje široko napregnute konstrukcije fasada s tankim profilima. Na čeličnim fasadama se koriste toplo i hladno valjni profili i limovi (fini limovi, 0,35-3,00 mm) kao trake ili ploče i prešani profili ( toplo; toplo-hladno prešanje) Limovi se na fasadama koriste kao zavješene, straga ventilirane obloge (kasetni, trapez ili panelni profili itd.) ali i u sendvič-panelima.

Profili se koriste u stupno-profilnim konstrukcijama, prozorskim konstrukcijama i konstrukcijama za vrata kao i u svim varijantma donje konstrukcije.

Toplo-hladno prešani profili , koji se npr. koriste na vrlo kvalitenim stupno-profilnim konstrukcijama pokazuju vrlo male rubne polumjere.

Nasuprot tradicionalnim čeličnim prozorima danas se u pravilu koriste termički izolirani čelični profili koji odgovaraju građevno-fizikalnim zahtjevima vremena u pogledu prozorskih konstrukcija i konstrukcija pročelja.

Čelik se obavezno mora zaštiti od korozije. Moguće su različite klase antikorozione zaštite već prema vrsti opterećenja sistema zaštite:

  • vruće pocinčanje (postupak prskanjem)
  • pocinčanje slitine ili uranjanjem (slitina aluminij-cink,slitina cink-aluminj) Dodatno se površina čeličnih dijelova može zaštiti plastikom (tekuća zaštita, zaštita folijom). Kod montaže drugim materijalima se ugradbeni dijelovi moraju zaštiti od korozionog kontakta.

    Zbog malog istezanja usljed topline (koeficijenat toplinske dilatacije 12,0×10-6 K-1) treba voditi računa o konstrukcijama bez naprezanja posebno kod kombirane ugradnje s drugim materijalima .

    Čelik je vrlo čvrst, trajan materijal koji se može ponovno obrađivati uz vrlo mali utrošak energije. S ekološkog aspekta je taj materijal potpuno bezopasan.

    ]]>