Cementara i vapnara nisu spalionice smeća

RAŠA – Prestanak spaljivanja smeća u Holcimu te Istarskoj tvornici vapna iz Mosta Raše na jučerašnjoj su konferenciji za novinare Demokratskog saveza zelenih zatražili predsjednik te stranke Josip Anton Rupnik te predsjednica raškog ogranka Mirzeta Bileta.

Ne želimo zatvoriti te pogone, ali neka izvole poštivati europske standarde, jer kad su ih stranci kupovali nigdje se nije spominjalo njihovo pretvaranje u spalionice. Kad ih jednom na to prisilimo, ljudi će se moći zaposliti u proizvodnji vrijedne ekološke hrane, posebno maslinovog ulja, koje zna u EU-u postići cijenu od 16 do 50 eura za decilitar, dva, rekao je Rupnik. Dodao je da velike hrvatske trgovačke i hotelske kuće stalno traže eko-hranu, koje zasad u nas nema dovoljno. Raša se, smatra, ne smije žrtvovati prljavoj industriji, jer Labinšćina vrijedi jednako kao zapadna obala Istre. U pismu te stranke županijskom Odboru za zaštitu okoliša i prostorno uređenje, Bileta je zatražila prestanak spaljivanja otpada u tim tvornicama, uspostavu cjelovitog monitoringa na slivu rijeke, nadoknadu za obezvrijeđenu zemlju u iznosu od 30 posto od prodanog proizvoda vapnare i cementare, pokretanje eko-proizvodnje na 400 hektara u Raši, sprječavanje zaslanjenja te prestanak vađenja kamena. Sjednica Odbora, smatra ona, mora se održati u Raši i biti otvorena za javnost. Odbor je, rekao je Rupnik, već ranije prihvatio raspravu o tim pitanjima te zatražio od Zelenih da predlože dnevni red. Na pitanje o najavljenoj gradnji termoelektrane Plomin III, Rupnik odgovara da je njegov stav jednak onom od prije osam godina, kad je tražio da plominske elektrane prijeđu s ugljena na plin.

Hrvatska je prihvatila Protokol iz Kyota o smanjenju emisija ugljičnog dioksida, a uskoro će i propise EU-a, i stoga je neprihvatljiva daljnja upotreba ugljena, pojasnio je predsjednik Zelenih. »Ne možemo pokretati eko-proizvodnju dok se iznad Raše dižu dimnjaci. Te tvornice moraju prestati spaljivati otpad, tim više što se nigdje u Europi cementare ne upotrebljavaju kao spalionice. U spalionicama završava samo deset posto otpada, a sve ostalo se reciklira. Ministarstvo zaštite okoliša predviđa gradnju triju spalionica, ali i reciklažno postrojenje za gume u Varaždinu. Zašto dozvoljavati vapnari da spaljuje gume kad ćemo uskoro dobiti mogućnost reciklaže«, rekao je Rupnik. Damir Dermit, predsjednik raške Ekop Istre, rekao je da nije dovoljno samo spriječiti prodor slane vode, nego i donijeti Prostorni plan, što još nije učinjeno. Po njegovu mišljenju, Općina nema ideja kako iskoristiti dolinu Raše pa se pravda nedostatkom novca. K. S. REISMAN Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>