Cementara kupila pokretnu imisijsku stanicu

KOROMAČNO – Holcim je kupio pokretnu imisijsku stanicu i ona će biti dovezena sljedeći tjedan, obavijestio je građane direktor sektora industrijske ekologije Žarko Horvat na prekjučer održanom Četvrtom građanskom satu »Ca je novega?«.

Stanica će biti postavljena na jednoj od dvije pogodne lokacije na Brovinju i predana na upravljanje županijskom Zavodu za javno zdravstvo, na čijim će se internetskim stranicama moći očitati rezultati. Zavod već godinama na ovom području mjeri kvalitetu zraka, ali s obzirom da su građani izražavali sumnju u nalaze, tvrtka se odlučila na ovaj potez. Prema karti zračnih strujanja, Brovinje je na najjačem udaru, ali, uvjeren je Horvat, rezultati neće prelaziti zakonom dopuštene količine. Ukoliko se ipak pokaže da su sumnje bile opravdane, Holcim je spreman poduzeti sve da se stanje popravi, kazao je on. Na skupu koji je Horvat vodio zajedno s predsjednikom Uprave Albertom Szabom glavna se diskusija povela oko buke u okolici tvornice. Zatvoreni su svi otvori oko mlina cementa, a za koji dan bit će dovršeno postavljanje oklopa oko mlinice sirovina, nakon čega će se ponovo provesti mjerenje buke da bi se utvrdili učinci poduzetih mjera.

Građani su, međutim, naveli tri nova izvora buke: prešu, koja uz to i vibrira, kamione-cisterne što vlastitim kompresorima prazne pepeo te brodove koji prazne štive od zaostalog cementa. U razgovoru je utvrđeno da se radi o problemima koje je moguće otkloniti većom disciplinom, odnosno poštivanjem već donesenih internih propisa. Pritužbe su također stigle i na račun zakrčenosti ceste parkiranim automobilima osoba koje dolaze u cementaru, i to je problem o kojemu »holcimovci« tek moraju razmisliti. Tvrtka je inicirala osnivanje vrtića u Koromačnu, ali to je projekt kojeg bi se trebala prihvatiti Općina Raša. Načelnik Josip Knapić zbog obveza nije došao na Sat, pa se o tome nije moglo doznati više. Obnova Društvenog doma, u kojemu se održao sastanak, dobro napreduje zahvaljujući dobrovoljnom radu mještana uz financijsku pomoć Holcima i mogla bi biti gotova za tri do pet godina. O buđenju društvenog života u Koromačnu, zahvaljujući novim sadržajima u Domu, kazuje i podatak o skorašnjom osnivanju Stolnoteniskog kluba »Brovinje«. R. S. Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>