“Čeminačka cesta” prepolovit će Baranju

ČEMINAC – Nakon gotovo šest godina prijepiski, zamolbi, ishođenja potrebnih dokumenata i niza administrativnih “zavrzlama” prošloga je tjedna počela gradnja prometnice koja će “prepoloviti” Baranju te spojiti mjesto Grabovac sa sjedištem općine – Čemincem.

Riječ je, naime, o 4,2 kilometra dugoj prometnici kroz šumu, na mjestu nekadašnjeg šumskog puta, koja počinje u Čemincu, a izlazi u grabovačku Čeminačku ulicu. Do sada su Grabovčani do općinskog središta morali putovati dvadesetak minuta i pri tome, prevaljujući više od 20 kilometara, prolaziti kroz Kneževe Vinograde, Karanac i Kozarac. Prometnica koja spaja dvije međudržavne ceste, u znatnoj će mjeri skratiti put do Batine i okolnih krajeva stanovnicima južnih baranjskih općina. Kako ističe Damir Rešetar, načelnik Općine Čeminac, sve je počelo još 1999. godine, kada su Čeminčani resornom ministarstvu uputili zamolbu za razvrstavanjem šumskog puta. Nakon određenog vremena njihovim je zamolbama udovoljeno, nakon čega je uslijedilo projektiranje i ishođenje idejnog rješenja. – Stvar se mnogo brže počela razvijati kada je, posredovanjem Županijske skupštine, prometnica uvrštena u projekt Županijske uprave za ceste – kaže Rešetar, napominjući kako je Županijska uprava za ceste platila projektnu dokumentaciju i gradnju. Na nedavno završenom natječaju za izvoditelja radova, najpovoljnijom je ocijenjena ponuda osječke Gravie, čiji će djelatnici cestu sagraditi do listopada ove godine.

– Ukupna investicija teška je približno 8,5 milijuna kuna i drago mi je što su nadležni prepoznali naš projekt i nastojanje za spajanjem svih općinskih mjesta – zaključio je Rešetar. Osim “čeminačke ceste” koja će “prepoloviti” Baranju u smjeru zapad-istok, slični planovi postoje u Općini Kneževi Vinogradi (u suradnji sa Općinom Draž), čiji načelnik, Deneš Šoja ističe kako intenzivno rade na ishođenju svih potrebnih dozvola za gradnju ceste Kotlina – Podolje, čija bi trasa trebala ići postojećim surducima kroz Baranjsku planinu. Planirana cesta bila bi duga samo 2,8 kilometara a više od 30 kilometara skratila bi put između dvaju spomenutih mjesta. Osim toga, za isto toliko kilometara manje bi trajao put stanovnicima većeg dijela istočne Baranje prema Osijeku. – U tijeku je kategorizacija spomenute ceste a sve potrebne dokumente očekujemo do kraja godine – podvlači Šoja. Važno je istaknuti da je Baranja naprosto ispresijecana brojnim prtenjacima i surducima kojima se, kako bi i po nekoliko kilometara skratili put, koriste brojni vozači, pa se tijekom idućih godina može očekivati da će ih općinski čelnici pokušati kategorizirati kako bi baranjska mjesta još više međusobno zbližili. Autor: I.GETTO Izvor: Glas slavonije www.glas-slavonije.hr