Čepin će za najkasnije tri godine imati kanalizaciju!

ČEPIN – Čepinski vodovod optimistično je najavio da će ovih dana biti objavljen veliki natječaj za izvođenje radova na pet i pol kilometara dugom glavnom kolektoru čepinskog slijeva i magistralnog cjevovoda pitke vode Osijek – Čepin.

Duga je to trasa koja će voditi do središta tog velikog naselja čiji stanovnici već dva desetljeća iščekuju kanalizaciju. Tako bi, uzme li se u obzir dosadašnja dinamika priljeva financijskih sredstava iz Hrvatskih voda i Fonda za regionalni razvoj, svi radovi na čepinskoj kanalizaciji i novom cjevovodu pitke vode bili gotovi za najviše tri godine! Potvrđuju to i riječi direktorice Gradskog vodovoda Jasne Zime. – Ove godine u tu će svrhu biti utrošeno 9 milijuna kuna. Dosada smo uložili oko 13 milijuna, što će do kraja godine ukupno iznositi oko 22 milijuna kuna. Tako će, za najkasnije tri godine, kada se bude došlo do iznosa od 45 milijuna, što je ukupna vrijednost toga infrastrukturnog projekta, Čepin imati toliko iščekivanu kanalizaciju. Naravno, radi se o glavnoj mreži, nakon čega slijedi sekundarna, koja će voditi do svake ulice i svakog kućanstva. Radovi bi se mogli i ubrzati jer se fizički posao može dovršiti i ranije, ali mora ga pratiti i financijsko ulaganje. Mislim, ipak, kako je tri godine realan rok – najavljuje Zima. U Čepinu postoji i skeptična skupina, koja smatra da taj posao neće biti završen do 2012. godine, te kako će odugovlačenje u izvođenju radova rezultirati skorim nedostatkom vode za piće. Jedan od onih koji tako misle je i predsjednik županijske grane Zelenih Hrvatske Ivica Bek.

Već su nekoliko puta najavljivani radovi na kanalizaciji u Čepinu, kao i usklađivanje svih uvjeta u vodocrpilištu Vinogradi s Pravilnikom o sanitarnoj zaštiti okoliša. Redovito se kasni s rokovima, a mi smatramo da do toga ne smije dolaziti. Ako se ne obave potrebni radovi na tome vodocrpilištu, postat ćemo robovi pitke vode i jedna bi nas litra uskoro mogla stajati kao sada jedan kubični metar pitke vode. Želim reći kako bi moglo doći do zagađenja i pretvaranja dosada pitke u sanitarnu vodu, odnosno vodu koja nije za piće. Osim toga, i kanalizacija i cjevovod pitke vode neće smjeti ići uz cestu jer je drvored platana uz cestu označen kao spomenik parkovne kulture, te se ne smije dirati. To će stvoriti dodatne probleme u izvedbi i radovi sigurno neće biti završeni do 2012. godine – pojašnjava svoju bojazan čepinski rendžer Bek. S druge strane, Zima je sigurna kako se takvo što neće dogoditi. “U završnoj fazi je priprema odluke o zaštiti izvorišta vodocrpilišta Vinogradi. Riječ je o tri prstenaste geografske zone zaštite. Prva je najuže oko izvorišta pitke vode i ondje su pravila ponašanja i najoštrija. Druga je zona već nešto veća i pravila su čistoće blaža, dok se tek u trećoj, najudaljenijoj zoni zaštite izvorišta nalaze stambeni objekti, koji trenutačno imaju septičke jame. Ako se tada bude glede toga moralo nešto učiniti, učinit će se. Do tada, bojazni od doticaja bilo kakvih zagađenja s izvorištem nema”, zaključuje Zima, dodavši kako ni platane neće stradati jer će se rov za cjevovod i kanalizaciju kopati ispod poznate čepinske ceste. Iako će to ponešto omesti i otežati radove, najveća će gužva ipak biti negdje drugdje. Naime, dok se budu izvodili radovi, Ulica svetog Leopolda Bogdana Mandića bit će zatvorena, a promet preusmjeren na druge prilaze Osijeku i izlaze iz njega. Autor: D. ĐUROVIĆ Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

]]>