Četiri Vujovićeve bespravne gradnje u srcu Pule

PULA – »Znate, teorija je jedno, a život nešto drugo«, rekao je prije desetak dana drugi čovjek Ureda državne uprave Istarske županije Mladen Kancelar, ujedno šef Službe za izdavanje građevinskih dozvola, kada smo ga pitali o nezakonitostima u Ulici Porta Stovagnaga 10, odnosno o zgradi s dvije bespravno sagrađene terase u kojoj između ostalog živi i pulski gradonačelnik Valter Drandić čija je supruga, by the way, zaposlena kod Drandićevog stanodavca Denisa Vujovića.

Kancelarove riječi možda najbolje opisuju rad nadležnih inspekcijskih službi koje, unatoč tome što gotovo tri mjeseca znaju za nezakonje na vrhu zgrade, očito »zatvaraju oči« pred terasama koje još uvijek tamo ilegalno strše. Osim toga i županijski građevinski inspektor Boris Bervida u više je navrata bio upoznat s činjenicom da direktor tvrtke Coden Denis Vujović nema potrebnih dozvola za naknadne radove na hotelu u Flaciusovoj ulici, gdje je umjesto P + 2 + M (prizemlje, dva kata i mansarda) samovoljno izgradio prizemlje, četiri kata i tavan, opravdavajući se pritom da jednostavno više nije mogao čekati na donošenje PUP-a Stari grad. Vujović je tu odluku obrazložio riječima da je njegov zahtjev za naknadno povećanje gabarita podržalo i nadležno gradsko povjerenstvo te da se Coden držao slova zakona jer nije njegova krivica što se s PUP-om toliko odugovlači?!

Četiri puta prekršen zakon – Budući da investitor nije postupio po rješenju, građevinska inspekcija je donijela Zaključak o dozvoli izvršenja. Spomenuti objekt nije uklonjen jer je investitor dostavio pravomoćnu građevinsku dozvolu nakon čega je inspekcija donijela zaključak o obustavi izvršenja. Investitor je nakon ishođenja dozvole nastavio graditi objekt, a pokazalo se da je u gradnji prekoračio gabarite iz građevinske dozvole te će se i u tom slučaju obaviti nadzor kako bi se utvrdile činjenice i postupilo sukladno zakonu, veli Gojević. Prema njenim riječima, inspekcija je još 29. svibnja za hotel u Flaciusovoj ulici donijela rješenje o uklanjanju rekonstrukcije potkrovlja te novoizgrađenog krovišta čija ukupna površina iznosi 195 četvornih metara. No to rješenje od konca svibnja još uvijek nije izvršeno, a Gojević veli da će nakon što prođe rok u kojem investitor sam treba ukloniti bespravnu gradnju, inspekcija obaviti nadzor i utvrditi je li Vujović postupio po donesenom rješenju. Gojević također dodaje da će se i u ovom slučaju svi daljnji postupci nastaviti u skladu sa zakonom. Iz odgovora Ministarstva zaštite okoliša jasno je da je Denis Vujović čak četiri puta prekršio zakon, a zanimljivo će biti vidjeti hoće li ispuniti svoje obećanje koje je dao u izjavi za naš list – da će terase u Ulici Porta Stovagnaga sam ukloniti ako mu to naloži inspekcija. Sada je na potezu Vujović koji je imao sasvim dovoljno manevarskog prostora da sam ukloni novoizgrađeno krovište i potkrovlje na hotelu. Ne učini li to, četverostruki prostorni prekršaj napokon bi trebale sankcionirati nadležne službe kojima nikako ne bi trebala biti u interesu izjava Mladena Kancelara s početka teksta o tome kako je »teorija jedno, a život ipak nešto drugo«. D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ Izvor: www.GlasIstre.hr

]]>