Cijena kvadrata gradskog stana već od tristo eura!

OSIJEK – Kao i prethodnih godina osječko Gradsko poglavarstvo oglasilo je prodaju gradskih stanova koje koriste najmoprimci sa slobodno ugovorenom najamninom na rok od deset godina.

Riječ je o 37 stanova vrijednih približno 724.500 eura, a prosječna cijena stana iznosi oko 19.580 eura. Najjeftinija stambena površina prodaje se u zgradi na Vijencu I. Meštrovića 11 gdje četvorni metar na 4. katu stoji 306 eura i u Svačićevoj 3b gdje Grad prodaje kvadrat za početnih 345 eura. Znamo li da četvorni metar stana u novogradnji iznosi između 1.100 i 1.200 eura, brojni su Osječani s neriješenim stambenim pitanje zainteresirani za kupnju. Međutim, pravo prvokupa bez položene jamčevine, u visini 30 posto od početne cijene, ima podstanar. Uz to, doznajemo, svi su najmoprimci uputili Gradu pismo namjere za kupnju. Đurđica Krahulec, voditeljica gradskog Odsjeka za stambeno gospodarstvo, kaže da kada najmoprimac koji nema čime kupiti stan nije podnio pismo namjere, taj se stan ne stavlja u natječaj za prodaju. Ako, pak, najmoprimac neće kupovati stan, tada ostali građani imaju priliku natjecati se za kupnju prema uvjetima Odluke o prodaji gradskih stanova. Početna cijena četvornog metra stana za prodaju ovisi o tomu na kojem je katu (što je više kvadrat je jeftiniji), dijelu grada u kojemu je stan i drugim kriterijima. Tako, primjerice, za skuplji dvosobni stan na 2. katu u Ulici Hrvatske Republike 19/a (74 kvadrata) treba izdvojiti 40.708 eura ili 550 eura po kvadratu, dok 57 kvadrata na 3. ili 4. katu na istoj adresi stoji 31.556 eura ili 553 eura po četvornom metru.

Stan u prizemlju i prvom katu od 33 kvadrata na Zelenom polju 17 prodaje se po početnoj cijeni 12.525 eura ili kvadrat stoji 379 eura, u stanu u zgradi na Šetalištu kardinala F. Šepera 1 kvadrat stoji 466 eura, a na Jugu II u Biševskoj 22 kvadrat na 4. katu iznosi 351 euro, Kvadrat stana u Vukovarskoj 38 procijenjenog na 18.400 eura iznosi 383 eura, a u Retfali na Vijencu Dinare 4 kvadrat stana na 2. katu stoji 476 eura, koliko je približno i prizemni stan na Sjenjaku 39. U srijedu, 19. srpnja, u Kuhačevoj 9 bit će otvaranje ponuda. Zanimljivo je da “vanjski” ponuđači mogu “nabiti” višu cijenu od početne za neki stan, a aktualni najmoprimac višu cijenu mora prihvatiti sukladno natječaju i Grad sklapa ugovor s najpovoljnijim ponuditeljem. – U slučaju da gradski stan ne bi kupio najmoprimac sa slobodno ugovorenom najamninom, novi vlasnik mora se strpjeti s useljenjem, dok najmoprimcu ne istekne rok o najmu sa slobodno ugovorenom najamninom, pojašnjava Damir Feher, pročelnik Upravnog odjela za komunalno-stambeno gospodarstvo i promet. Autor: N.ŠPOLJARIĆ Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

]]>