Cijena stambenog kvadrata napuhane čak i do 100 posto!

ZAGREB – Iako su cijene nekretnina diljem obale dignute do neba, prodaja stagnira, a ni ponuda nije ono što zadovoljava elitne kupce.

Ostali ionako nemaju novca za skupe »kvadrate« na Jadranu. Tom se generalnom ocjenom u hrvatskim agencijama za nekretnine osvrću na ljetne tržište nekretnina na obali čija prodaja – stagnira. »Mnogi prodavatelji su digli cijene drsko i nerealno, očekujući da je ljeti veća fluktuacija gostiju, a time i potencijalnih kupaca. No to je nerealno i vidjet ćete da će s odlaskom ljeta i cijene pasti«, kažu agenti Burze nekretnina. »Cijene su iznimno nerealne, gotovo ništa se ne prodaje, prodaju se samo najelitnije i ekskluzivne lokacije, a takvih je u ponudi vrlo malo«, slaže se i Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja za posredovanje nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. No, jesen će donijeti normalnije, iako i tada previsoke cijene. Tvrdi da su cijene na Jadranu prenapuhane 50, a nerijetko i 100 posto. Na dubrovačkom području »in« su stare, kamene kuće, i tri stotine godina stare vile za koje su posebno u Opatiji i Dubrovniku zainteresirani bogati Rusi. Najtraženije su uz to nekretnine na Hvaru i u Rovinju, gdje se cijene kreću od pet tisuća do šest tisuća eura po kvadratnom metru. Unatoč tako visokim cijenama, potencijalni kupci u pojedinim su agencijama na listi čekanja. Samo za Hvar, primjerice, sudeći po podacima agencije »Broker«, takvih je »čekača« čak pedesetak i spremni su se strpjeti i nekoliko godina samo da dođu do željne kamene kuće. Za Hvar su najzainteresiraniji kupci Englezi i Francuzi, dok se za Dubrovnik, unatoč cijeni od 6000 eura za metar četvorni, najviše zanimaju Amerikanci i Rusi. Ništa manje nije zanimljiv ni Cavtat kao destinacija s cijenom od 4000 eura po četvornom metru, a potencijalni strani kupci najčešće su Irci i Rusi.

I dok raste potražnja za Dubrovnikom, stagnaciju bilježi Rovinj. Ponuda je velika, a cijena od 6000 eura za »kvadrat« previsoka, pa stručnjaci prognoziraju pad cijena. Najzainteresiraniji kupci na tom području su Talijani. Francuzi, Englezi, Mađari, Česi i Rusi zapazili su čari prekrasne Korčule, gdje su cijene i više no dvostruko niže od Hvara i Dubrovnika i kreću se oko 2000 eura po »kvadratu«. No, korčulanski je problem slaba ponuda za elitističku klijentelu i nesređeni imovinsko-pravni i vlasnički odnosi. Srednja i sjeverna Dalmacija spadaju u one hrvatske regije koje još zanimaju domaće kupce. Cijena je u zadarskom području od 1300 do 1500 eura za »kvadrat«, slično je i na šibenskom području, dok je Split i za 1000 eura skuplji od Zadra i Šibenika. Atraktivni su u tom arhipelagu otoci Šolta i Čiovo, dok se, na primjer, apartmani i kuće u popularnoj Novalji na otoku Pagu kreću oko 1300 eura za »kvadrat« i prodaja prilično stagnira. Miroslava Rožanković Izvor: www.Vjesnik.hr

]]>