Čišćenje i održavanje podnih linoleumskih obloga!

Koje sredstvo za održavanje treba izabrati kad su u pitanju elastične podne obloge? Kad je riječ o čišćenju linoleumskih podova postoji nekoliko koraka na koje želimo ukazati u ovom dijelu tekst koji slijedi:

– inicijalno odnosno prvo čišćenje.– temeljna ili osnovna zaštita– redovito čišćenje i održavanjeInicijalno se čišćenje u pravilu obavlja pomoću odgovarajućeg uređaja za čišćenje podova i sredstava za čišćenje koja su uvijek prilagođena svakoj pojedinoj vrsti podne obloge.

Nakon inicijalnog čišćenja površina se neutralizira čistom vodom i zatim ostavi da se u potpunosti osuši prije nego prijeđemo na temeljno odnosno osnovno čišćenje.

Kad govorimo o osnovnoj obradi odnosno osnovnoj zaštiti podnih obloga onda u obzir dolaze isključivo ona sredstva koja se ni u kojem slučaju ne mogu štetno odraziti na fizikalne osobine obloga.

Ukoliko se tijekom osnovne obrade na podlogu nanose zaštitni slojevi, onda svako upotrijebljeno zaštitno sredstvo mora biti odobreno isključivo od strane proizvođača i takva se zaštitna sredstva mogu maksimalno nanositi kao 2 tanka temeljna sloja na površini obloga.

Nanošenje 3 i više temeljnih slojeva može se vrlo negativno odraziti na osobine podne obloge. Redovito čišćenje i održavanje kod linoleuma kao i kod svih drugih elastičnih podnih obloga možemo provoditi pomoću standardnih sredstava za čišćenje koja su u skladu s već ranije obavljenom temeljnom zaštitom.

Suha sanacija poda:

U zavisnosti od vrste zaštitnog sloja moguće je ponekad umjesto čišćenja mokrom krpom poslužiti se takozvanom suhom sanacijom poda. Ovakav \’\’osnovni\’\’ način održavanja podopolagač trebao bi primijeniti već na samom početku.

Kod ove metode samo se prljavi i oštećeni sloj sjajne zaštitne emulzije suho obrađuje (npr. staze nastale od hodanja) tako da on poprimi ravnomjerno mutnu površinu. Elektrostatički vezane čestice ostataka prašine na površini poda uklanjaju se zatim pomoću posebne sprave ili krpe za brisanje.

Na ovako obrađenu površinu nanosi se novi sloj zaštitne polimerne disperzije. Nakon nekog vremena osušeni sloj polimerne disperzije se polira i nastoji što je moguće više uskladiti s ostalim dijelom površine. Ovakva metoda održavanja može zamijeniti skupi način temeljnog čišćenja cijele površine poda.

Pored činjenice da na ovaj način štedimo vodu, novac i vrijeme, ovakav je način čišćenja i ekološki prihvatljiv i naravno uopće ne upotrebljava alkalna sredstva niti ima neugodan miris. Na sličan način metodu suhe sanacije poda moguće je primijeniti i na homogenim podnim oblogama od umjetnog materijala.