Colliers, Oporavak tržišta nekretnina tek 2012.

U Hrvatskoj će do kraja godine doći do novih investicijskih ciklusa u nekim segmentima, no stvarni oporavak cjelokupnog tržišta nekretnina očekuje se početkom 2012., tvrde u Colliers Internationalu

Svjetska tržišta nekretnina u sljedećih 12 mjeseci trebala bi se početi oporavljati, osim tržišta zemalja Istočne Europe, koja još nisu dosegnula dno krize, rečeno je u petak na susretu s medijima tvrtke Colliers International koja je tom prilikom predstavila rezultate međunarodnog istraživanja o budućim kretanjima i ulaganjima u tom sektoru. Poljska je najveći dobitnik u regiji, druga dva stabilnija tržišta nekretnina su Češka i Slovačka. U Hrvatskoj će do kraja godine doći do novih investicijskih ciklusa u nekim segmentima, no stvarni oporavak cjelokupnog tržišta nekretnina očekuje se početkom 2012. godine. Na tržištu stambenih prostora gdje je više od 10.000 neprodanih stanova, ne najavljuju se novi projekti i novog investicijskog ciklusa neće biti unutar 12 mjeseci. Ipak, nakon pada od 20 i 30 posto cijena očekuje se njihova stabilizacija, no ne i prodaja zalihe neprodanih stanova koji su u toj situaciji i zbog svoje nekvalitete i loše lokacije. Novih investicija u trgovačke centre ove godine više neće biti jer su planirane investicije ili počele ili su za sljedeću godinu, dok će se njih nekoliko otvoriti, poput trgovačko-zabavnog centra Arene na zagrebačkom Laništu. Prema riječima Nenada Perisa iz Colliers Internationala, nikada do sada nije vladao takav interes za zakup trgovačkih prostora, jer internacionalni zakupci sada razmišljaju da je pogodan moment za iskoristiti situaciju krize te osiguravanje povoljnijih ugovora. Zakupci si tako omogućavaju dobru startnu poziciju kada kriza završi. Istaknuto je da je restrukturiranje i refinanciranje normalan dio investicijskog ciklusa što strani ulagači znaju, no kod nas se na to gleda s čudom. Primjer je King za kojeg su trenutačno zainteresirani inozemni ulagači koji će uložiti u njega bez obzira što je prošao svoj uspon. Prema očekivanjima za 2010. godinu na tržištu uredskih prostora neće doći do značajnijih projekata, već do daljnjeg pada renti, 5 posto. Raspoloživost uredskih prostora je oko 6 posto što znači da i dalje postoji potražnja, dok se prosječna cijena prvorazrednog uredskog prostora kojeg ima oko 300 tisuća kvadrata kreće od 14 eura. Što se tiče svjetskih trenova, prema istraživanju na 244 investitora top zemlje za ulaganje u sljedećih godinu dana su Poljska, Ukrajina, Vijetnam, Brazil i Indija. Prema ispitanicima, kriza je rezultirala strukturalnom promjenom svjetskog tržišta nekretnina – investicijski ciklusi su kraći i stroži; dok su se prije odvijali kroz 5 do 7 godina, sada je svima jasno da se stvari mogu preokrenuti unutar godine dana.

Osim što se traže kvalitetni projekti koji su prije podvrgnuti rigoroznim provjerama i analizama, banke koje su do sada bile sa strane, sve više se uključuju kao partneri u investiranju u projekt, a menadžerica Colliers Internationala, Vedrana Likan smatra da će se isto dogoditi i u Hrvatskoj. Za sada, najveći problemi za konkurentnost su porezni sustav, administracija, korupcija, zakon o zapošljavanju te vlasnički odnosi. Prema svemu sudeći, investitori će u buduće morati osigurati više kapitala te prihvatiti niži povrat novca na investiciju, kaže Likan.

www.bankamagazine.hr