Crkvi se u Zagrebu vraća 150 nekretnina

HRVATSKA – Zagreb je izgubio kazalište Komedija, prostor za javne skupove pod nazivom Tribina Grada Zagreba, a uskoro će izgubiti i prostor u središnjem parku Ribnjak koji je služio Centru za kulturu i klubove.

Sva tri prostora vraćaju se Katoličkoj crkvi, i to u naturi, iako ostalih 15 tisuća osoba koji su podnijeli zahtjev za povratom imovine u Zagrebu oduzete za vrijeme komunističke vladavine nemaju pravo dobiti zgrade i zemljišta naturalnim povratom ako se u njima nalaze kulturna, društvena i obrazovna djelatnost. Prema popisu nekretnina koji posjeduje Poslovni dnevnik, Katolička crkva poslije grada postaje najveći vlasnik nekretnina u Zagrebu jer potražuje ukupno 151 nekretninu od kojih je polovica već vraćena ili je isplaćena naknada, dok će druga polovica, prema najavama iz ureda za imovinsko-pravne poslove, također biti pozitivno riješena. Imovina koja se vraća katoličkoj crkvi može se mjeriti u milijardama eura jer se najvećim dijelom nalazi u središtu Zagreba gdje kvadrat stana stoji i 2500 eura. Adrese poput Kaptol 1, 27, 15, 5, Ilica, Vodnikova, Vlaška, Klaićeva, Pod zidom, Vodnikova, Krajiška, Draškovićeva, Nova ves, Britanski trg, Masarykova – najbolje govore o kakvim je zgradama riječ.

Ugovor s vatikanom Naturalnom povratu svesrdno pomaže i gradsko Poglavarstvo na čelu s Milanom Bandićem koje je pozivajući se na ugovor sa Svetom stolicom odlučilo sporazumno s državom vratiti Komediju, Tribinu Grada Zagreba i Ribnjak iako općinsko državno odvjetništvo smatra da se grad ne može uplitati, nego odluku o iznimnom naturalnom povratu donosi isključivo Vlada. “Potpisat ćemo sporazum s Vladom o naturalnom povratu jer nas na to obvezuje ugovor s Vatikanom koji kaže da crkva može dobiti naturalni povrat za imovinu za koju to želi”, rekao je dogradonačelnik za gospodarstvo Ivo Jelušić. Crkva i njeni ogranci, poput Družbe sestara milosrdnica, traže i Muzej grada Zagreba, devet vrtića i škola, već su dobili Kinoteku i prostor škole u Gundulićevoj, a kada bi se svim potražiteljima sadašnji objekti kulture i obrazovanja vraćali naturalno, grad bi izgubio ukupno 24 škole i vrtića, pet muzeja, četiri kazališta, dva centra za kulturu i osam kina! No u odgovorima ureda za imovinu naglašave se da se nekretnine u kojima su društvene djelatnosti vraćaju u naturi samo iznimno, a da je pravilo isplate 25 posto u novcu, a ostatak u obveznicama Fonda za naknadu RH ili udjelima Fonda za privatizaciju do 2020. godine. I ostale vjerske zajednice prolaze dobro, pogotovo jer se prema dostavljenom popisu u njihovim nekretninama ne nalaze društvene djelatnosti: Srpskoj pravoslavnoj općini vraćeno je već 30-ak objekata od 43 podnesena zahtjeva, Židovska zajednica podnijela je 15 zahtjeva, a putem Židovske općine privatne osobe podnijele su još 47 zahtjeva za stotinjak objekata, dok Adventistička i Evangalička crkva dobivaju po jednu zgradu. Međutim, samo Katolička crkva po navedenom ugovoru ima pravo uzeti imovinu u naturi ako smatra da joj je potrebna.

Novo kazalište Crkva je izišla u susret gradu tako što je pristala iznajmljivati Komediju po niskoj cijeni, a u Ribnjaku prema prvim informacijama planira smjestiti riznicu koja će biti otvorena javnosti i biti spojena prolazom s katedralom. Iako će grad morati napraviti novo kazalište i naći prostor centru za kulturu, član Poglavarstva za kulturu Duško Ljuština smatra da je grad dobro prošao. “Otvaranjem izložbenog prostora riznice i spajanjem s katedralom grad će dobiti turističku atrakciju, a novo kazalište ionako se mislilo graditi”, zaključio je Ljuština. Izvor: www.poslovni.hr

]]>