Da zaključano ostane na sigurnom

Kad je riječ o sistemima mehaničke zaštite, posebno sigurnosnim bravama i ključevima, sve, zapravo, počinje kod ključa – koliko je uopće siguran? Kako ga odabrati?

Neobjašnjeni ulasci u prostor i velike materijalne štete kao rezultat neovlaštenog pristupa, uglavnom se mogu pripisati neovlaštenom kopiranju ključeva, jer pojedinci koji žele dobiti kopiju ključa za nepoštene namjere uglavnom nailaze na mali ili čak nikakav otpor kod ključara, a oznaka na ključu \”Do not duplicate!\”, shodno navedenom, ne predstavlja dovoljnu zaštitu od neovlaštenog kopiranja.

Kad razmišljamo o zaštiti objekata od neovlaštenog pristupa ili pak otvaranju ormara s povjerljivom i vrijednom dokumentacijom, kasa, sefova ili trezora, u najvećem broju slučajeva prvo pomislimo na komplicirane sisteme za elektronsku kontrolu logičkog i fizičkog pristupa, protuprovalne ili biometrijske sisteme i sl., koji, iako vrlo efikasni, često ne ulaze u razmatranje korisnika, najčešće zbog ograničenih budžeta. Na koji način, onda, efikasno zaštititi svoj stan, poslovni objekt, radni prostor ili neke druge dragocjenosti? U ovome broju ćemo spomenuti sredstva mehaničke zaštite koja, za razliku od alarmnih protuprovalnih sistema, videonadzora ili kontrole fizičkog ili logičkog pristupa imaju za cilj ne samo upozoriti korisnika da je narušen integritet štićenog prostora već zaista spriječiti neovlašten ulazak u štićeni prostor ili neovlašteno raspolaganje štićenim dobrima. Dakle, u ovome broju govorit ćemo više o specijalno zaštićenim ključevima i bravama renomiranog svjetskog proizvođača – kompanije KESO, koju na tržištu Bosne i Hercegovine u trgovini i servisu zastupa firma Hudiny SERVIS sa sjedištem u Sarajevu.

Zašto KESO brave?

Švicarska kompanija KESO, inače članica globalne ASSA ABLOY grupacije – koja okuplja najveće i najpoznatije proizvođače sredstava za mehaničku zaštitu, predstavlja dobro znano ime svima koji su se nekada našli pred izazovom izbora adekvatne sigurnosne brave, ključa ili katanca.Osnivač kompanije KESO, tada 24-godišnji Ernst Keller, svoju jasnu viziju pretočio je u stvarnost. Prepoznavši tadašnje potrebe tržišta za sigurnosnim bravama visoke kvalitete i visokog stepena sigurnosti, u vlastitom dvorištu u radionici svoga oca, ovaj mladi inovator počinje raditi na razvoju specijalnih brava i ključeva vlastitog dizajna. Posao se veoma brzo počeo razvijati, a tokom 1963. godine zvanično je registrirana kompanija KESO AG, od kada počinje i značajna industrijska proizvodnja sigurnosnih brava i ključeva visokog kvaliteta. Od tada se kompanija posvetila istraživanju i razvoju, te je ostavila svoj značajan trag na razvoj kompletne tehnologije sigurnosnih ključeva i brava, čemu svjedoči i činjenica o vlasništvu nad preko 330 patenata iz samo iz ove oblasti.

KESO OMEGA – patent u akciji

Za predstavljanje u ovome broju, iz širokog asortimana sigurnosnih proizvoda kompanije KESO izdvojili smo njih nekoliko, koji svojom specifičnošću i stepenom sigurnosti i zaštite koji pružaju predstavljaju odličnu alternativu mnogim skupljim i zahtjevnim sistemima mehaničke zaštite. Spomenimo stoga OMEGA seriju sigurnosnih brava i ključeva, čije se funkcioniranje zasniva na komponiranju i usaglašavanju OMEGA komponenti, koje čine fizionomiju ključa, s onima u cilindru brave, što omogućuje okretanje rotora brave samo u slučaju 100% podudarnosti između tih komponenti. OMEGA komponente koje čine samu fizionomiju ključa izrađuju se pomoću specijalno dizajniranih i profiliranih i gotovo filigranski preciznih alata, što eliminira mogućnost slučajne podudarnosti komponenti ključa i brave, ali i neovlaštenog kopiranja ključeva za OMEGA brave.

OMEGA profil 4000 S – mnogostruka zaštita

Za zaštitu brave iz serije OMEGA 4000 S od neovlaštenog otvaranja, tj., otključavanja zaduženi su interaktivni elementi u samome cilindru koji onemogućuju otključavanje brave i bilo kakve manipulacije raznim podesnim alatima, uz pomoć kojih prijestupnici veoma lako izlaze nakraj s konvencionalnim bravama. Spomenimo i ABS zaštitu od bušenja, koja krasi OMEGA 4000 S brave, a koja obuhvata hrom-karbidne elemente za šifriranje (kombinacije), čija je uloga da štite bravu od bušenja i na taj način povećavaju nivo pružene sigurnosti. ABS zaštita od loma osigurana je primjenom specijalne legure hrom-nikl čelika kod izrade cilindra brave, za razliku od krutog mesinga kod konvencionalnih brava, a koji omogućuje jednostavan i lak lom brave pri savijanju podesnim alatom. Spomenuta legura primijenjena za izradu tijela cilindra OMEGA brave omogućuje izvrsnu fleksibilnost i višestruko savijanje cilindra bez pucanja materijala.

PROFIL KEY STOP patent

Brave su dodatno osigurane PROFIL KEY STOP patentom – posebno usklađenim mehanizmom ključa i cilindra, koji je individualan za svaki cilindar, a povećava sigurnost cilindra kod manipulacije raznim provalničkim alatima, te garantira klijentu apsolutnu zaštitu i mogućnost dupliciranja ključa samo u ovlaštenim servisima, uz posjedovanje identifikacionog dokumenta i \”sigurnosne kartice\”, te uz obaveznu evidenciju dupliciranog ključa i informacija o licu koje zahtijeva dupliciranje OMEGA ključa u korisničku evidenciju. Kod gubitka svih ključeva u ovlaštenim KESO servisima, a na osnovu \”sigurnosne kartice\” i lične karte odmah dobijate nove ključeve, izrađene pomoću računarski upravljane CNC mašine. Kod gubitka jednog od postojećih ključeva postoji i mogućnost promjene sigurnosnog koda na cilindru i na originalnim ostalim ključevima, što omogućuje visoku ekonomsku opravdanost ulaganja u KESO sisteme brava i ključeva.

Kvalitetan materijal i odlična tehnička rješenja

Dijelovi od nikl-čelika i sidra-metala u rotoru brave garantiraju nesmetan i pouzdan rad u rasponu od najmanje 10 godina ili 400.000 otvaranja i zatvaranja, bez ikakvih tehničkih smetnji. Profil rotora OMEGA brave omogućuje lak servis u slučaju sabotaža, tj., ubacivanja neželjenih stranih tijela u cilindar, koje u takvom slučaju servisno osoblje veoma jednostavno vadi van, a nakon odstranjivanja stranog tijela cilindar se ponovo vraća u funkciju. Svi KESO sistemi su izrađeni od nehrđajućih materijala (sidra-metal i hrom-nikl), a unutrašnje komponente su od patentiranog materijala sa završnom obradom od nikla. Zbog adekvatnog sastava materijala i odličnog tehničkog rješenja, KESO brave su izuzetno otporne na habanje, a konstrukcijom otvora za ključ eliminiraju pokušaje diverzija, tj., ubacivanja stranih tijela u cilindar brave. Zbog kvaliteta tehničke izvedbe garancija na navedene proizvode je pet godina. Ukoliko je do oštećenja ipak došlo mehaničkim putem, u KESO ovlaštenim servisima se vrši zamjena samo oštećenog dijela i uz minimalnu novčanu nadoknadu.

redakcija@asadria.com

Izvor: www.asadria.com