Dalekovod postaje sigurno dugoročno ulaganje

ZAGREB – Unatoč pritiscima vanjskih kreditora poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke da se u Hrvatskoj smanji poticanje javne potrošnje putem velikih investicija u građevinarstvu, Sanaderova vlada tome se nije mogla potpuno oduprijeti.

Tako je pao broj ozbiljnih, od države naručenih građevinskih zahvata što ipak nije značajnije utjecalo na najveće igrače domaćeg građevinskog sektora. Iako su djelomično ovisne o državnim plaćanjima, građevinske kompanije imaju svijetlu budućnost i u njihove dionice, bez sumnje, valja ulagati. Dalekovod sigurna oklada Prema Hrvoju Stojiću, analitičaru Hypo-Alpe-Adria banke, dionica Dalekovoda zanimljivo je dugoročno ulaganje iz više razloga. Među razlozima on ističe pretenzije kompanije na lidersku poziciju u djelatnosti u regiji, prošlogodišnja zajednička ulaganja u tehnologiju kovanja sa slovenskim Uniorom vrijedna 5,5 milijuna eura i rad nove cinčaonice vrijedne 22 milijuna eura koji je počeo još pred dvije godine. Izuzetno je važan i iskorak kompanije s volatilnog domaćeg na sjevernoeuropsko tržište putem dva ugovora za gradnju visokonaponske mreže s islandskim operaterom LandsNetom, koji će im samo u 2006. donijeti oko 180 milijuna kuna prihoda. Početkom prošlog tjedna na Zagrebačkoj je burzi vrijednost dionice prošloga tjedna prešla 500 kuna, a Stojić očekuje ciljanu cijenu od 523 kune. Kako bi ostvario svoje ciljeve, nužno će biti stvaranje interesnog konzorcija kako bi mogli konkurirati stranim kompanijama s regionalnim infrastrukturnim tenderima. Vrijednost dionice vodećeg građevinskog igrača, Instituta građevinarstva Hrvatske, od početka trgovanja 2003. g. porasla je čak 12,9 puta. Prema Stojiću, to je izazvano i isplatom visoke dividende od 37,1 kn u periodu 2000.-2003. Zadnjih je godina poslovanje IGH bilo dobrim dijelom uvjetovano državnim investicijama u infrastrukturu što je kompaniji u periodu 2001.-2003. osiguralo rast prihoda od 21,7 posto zbog energičnih investicija u cestogradnju. Padom javnih investicija u 2004. pali su prihodi, a s njima i dividenda. U 2005. kompanija je ostvarila 21 posto rasta prihoda od prodaje zahvaljujući rastu prihoda od prodaje na domaćem tržištu, ali i skoro sedmerostrukom povećanju izvoza. Prihodi kompanije na domaćem tržištu u srednjoročnom razdoblju bit će većinom podržani intenziviranjem privatnih rezidencijalnih građevinskih aktivnosti – stanogradnje, što se može zaključiti iz nedavno potpisanih ugovora s Agrokorom i Zabom.

Privatizacija TLM-a Silvana Milić iz Centra za brokerske poslove Zagrebačke banke kaže da građevinari na domaćim tržištima kapitala i dalje opravdavaju očekivanja, a najistaknutiji je Dalekovod, koji je prvi iskoristio nisku razinu kamata na tržištu i krenuo u refinanciranje kratkoročnih obveza izdavanjem komercijalnih zapisa. Ujedno, najava da žele sudjelovati u privatizaciji šibenskog TLM-a govori da bi mogli dobro proći uspiju li dobiti proizvodnju valjanih aluminijskih ploča, te srede poslovanje te kompanije. Od ostalih, IGH se napokon odmaknuo od 2700 kn. Izvor: www.poslovni.hr

]]>