Đapić: Za EP u rukometu 2010. treba graditi veću dvoranu

OSIJEK- Aktualna gradska vlast u ovome mandatu ima namjeru riješiti problem Trpimirove ulice, završiti sportsku dvoranu Gradski vrt, obnoviti Trg Lavoslava Ružičke, sagraditi autobusni kolodvor i napraviti velik dio posla na uređenju i mogućoj prenamjeni prostora Pampasa, moglo se čuti na sastanku gradonačelnika Ante Đapića s predstavnicima Društva arhitekata Osijek, koje je predvodila nova predsjednica Željka Jurković.

Projekti za gradnju dvorane Gradski vrt postoje, no prema njima kapacitet bi bio oko 4.000 mjesta za sjedenje. Želimo li kandidirati za domaćinstvo Europskog prvenstva u rukometu, trebat će nam pet tisuća mjesta u dvorani, upozorio je Đapić i predložio izmjenu tog projekta. Za ovaj projekt u siječnju 2006. Vlada RH uplatit će pet milijuna kuna. U nastavku sastanka istaknuta je potreba za uključivanjem što većega broja stručnjaka, građana i političara u projekt postavljanja spomenika Anti Starčeviću na istoimenom osječkom trgu. – Moramo naći balans između političkih želja i aritektonsko-urbanističkih aspekata. Zato natječaj za idejno rješenje mora biti kvalitetan pa nećemo inzistirati na određivanju točne lokacije spomenika, materijalu i načinu izrade, to neka ostane otvoreno za prijedloge u idejnim rješenjima koja će pristizati na natječaj. Dat ćemo potpunu umjetničku slobodu autorima koji natječaj mogu očekivati već ovih dana, usuglašeno je na sastanku.

Obnova Trga Lavoslava Ružičke i gradnja autobusnog kolodvora vjerojatno će se raditi usporedno i trebali bi biti završeni u ovome mandatu gradske vlasti. -To je jedan od najznačajnijih prostora u gradu i prvi prostor koji vide putnici koji autobusom ili vlakom dolaze u Osijek. I u ovome slučaju potrebna nam je široka javna rasprava i dobra međusobna suradnja kako bi našli najbolje rješenje. Od pothodnika ispod kolodvora odustali samo jer je preskup, umjesto njega HŽ će sagraditi nadvožnjak, podsjetio je Đapić, no arhitekti su ipak zatražili da se ta odluka još jednom razmotri. Što se prostora Pampasa tiče, Grad još uvijek čeka uknjižbu vlasništva nad 80 hektara nakon čega će uslijediti rasprava gradske uprave o budućnosti tog prostora. Autor: E.SOUDIL izvor:Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>