Dio krovišta i fasade spomenika nulte kategorije urušio se u kuću i na ulicu

Osijek – Dio kuće u Huttlerovoj ulici broj 1 – spomenika nulte kategorije, urušio se jučer rano ujutro zbog starosti i dugogodišnjeg neodržavanja. S fasade se, nakon što je popustila, odnosno pukla dvjestotinjak godina stara drvena krovna konstrukcija na cestu u Donjodravskoj obali strovalila gomila opeke i crijepa, no srećom u tom trenutku nitko nije prolazio tom ulicom, a niti je u kući ikoga bilo.

Urušena kuća sagrađena je 1789. godine i katastarski se vodi kao “kuća na brijegu” jer se nalazi na najvišem dijelu Osijeka, ispričao nam je Goran Crnković, vlasnik susjednog dijela objekta, napomenuvši da ju je gradio, kao jedan od nekoliko objekata unutar iste parcele na Huttlerovoj ulici 1, kožar koji je u njoj štavio kožu, a imao je mnogo djece. – U kući nitko ne živi još od rata, a pripada mom rođaku koji živi u Novom Sadu i prodaje je preko agencije. Uzrok zbog kojeg se urušio dio kuće je dijelom zbog rata, a i krovište je propuštalo kišu koja je posljednjih godina natapala kuću. Problem je što je kuća pod zaštitom kao kulturna baština i zahtijeva obnovu u izvornom obliku, a za to treba novca. Raspitivali smo se da nam netko pomogne iz Grada, ali su oni kazali da nemaju sredstava za to. Jedino što je Grad napravio je to da je postavio uz ulaznu kapiju metalne pločice s grbom Grada, a uz to i onu koja označava da je objekt spomeničke vrijednosti.

Pitamo se kako se moglo uložiti u obnovu kuće koja je nedaleko od naše na uglu Huttlerove i Gojkovićeve, odnosno Crkvene ulice, priča Crnković, napomenuvši kako je mnogo ljudi dolazilo razgledati kuću jer bi je kupili, ali su odustajali zbog cijene i činjenice da se u kuću mora uložiti mnogo obnavljajući je prema posebnim kriterijima. – Kuća je bunar bez dna. O koliko se stvari mora razmišljati kada se želi obnavljati ukazuje i to da smo morali drukčije riješiti sustem grijanja jer nismo smjeli ništa staviti na fasadu. Kući je upitna i statika jer nije problem samo u krovištu već i u ostalim dijelovima. Zid na istočnom pročelju potpuno je puknuo i samo što se i on ne uruši jer se odvojio od sjevernog fasadnog zida. Pukotina je velika da se kroz nju može provući ruka ili mačka. Ništa bolje nije ni s dvorišne strane, gdje se također pojavljuju pukotine i čini se da kuća propada na jednu stranu, kaže Goran Crnković. Sada, kada se kuća počela urušavati, valja paziti da se ne dogodi tragedija da netko strada pa je Crnković prionuo na čišćenje otpalih dijelova kuće, a stavit će i znak upozorenja o opasnosti te hitno obavijestiti rođaka i agenciju koja u ime vlasnika prodaje kuću. (Autor: Darko PEJIĆ) Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>