Dirigirana struja i dalje najjeftinija

PULA – Prijašnja cijena od 25 lipa po kilovatu za dirigiranu struju 1. rujna porast će na 26 lipa. Vlada je početkom mjeseca donijela konačnu odluku o poskupljenjima struje koja stupaju na snagu prvoga dana rujna.

Vlada je početkom mjeseca donijela konačnu odluku o poskupljenjima struje koja stupaju na snagu prvoga dana rujna. Struja za kućanstva bit će skuplja za pet posto, te šest posto za gospodarstvo. Po običaju, najviše je zanimanja izazvalo poskupljenje za kućanstva, koje je s pravom protumačeno kao dodatan udar na standard građana, premda bi skuplja struja za gospodarstvo također mogla prouzročiti val poskupljenja. No to je druga tema. Da podsjetimo, kućanstva s jednotarifnim brojilima ubuduće će plaćati 71 lipu po kilovatu, umjesto dosadašnjih 67 lipa. Radi se, naime, o kućanstvima koja plaćaju najskuplju struju. Kućanstva s dvotarifnim brojilima, s dnevnom i noćnom cijenom struje, plaćat će 74 lipe za dnevnu potrošnju, što je za tri lipe više nego sada. Noćna cijena od 1. rujna za ta će kućanstva iznositi 38 lipa, što je za lipu skuplje od dosadašnje cijene. Budući da dosad nije bilo riječi o kućanstvima koja koriste dirigiranu struju, koja je bila najjeftinija struja do sada, pojašnjenje smo potražili kod rukovoditelja Službe za odnose s potrošačima u Elektroistri Dušana Benčića.

Kao i s jednotarifnim i dvotarifnim brojilima, navodi Benčić, za pet posto poskupljuje i dirigirana struja, koja će tako i dalje ostati najjeftinija varijanta za kućanstva koja je koriste. Prijašnja cijena od 25 lipa po kilovatu, pojašnjava Benčić, 1. rujna porast će na 26 lipa. Dakako, za pet posto poskupljuje i mjesečna naknada za dirigiranu struju, koja će ubuduće iznositi 5,25 kuna. Benčić navodi da, s obzirom na to da je vrijeme godišnjih odmora, Služba za odnose s potrošačima u Elektroistri trenutno radi s 50 posto kapaciteta. Primjerice, ne rade četiri šaltera gdje se plaćaju računi, nego dva, te umjesto dva šaltera za informacije sada radi samo jedan, prenosi Benčić. No, prema njegovim riječima, gužvi nema, tako da se posao normalno odvija. Ostale službe Elektroistre koje nemaju javnu funkciju, kao što je, recimo, računovodstvo, na godišnjem su odmoru, poručuje Benčić. N. IVANOVIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr