Do 2010. godine završetak autoceste Budimpešta-Ploče

BUDIMPEŠTA – Do 2010. godine namjerava se završiti autocesta Budimpešta-Ploče, najavio je u četvrtak, nakon prve zajedničke sjednice hrvatske i mađarske vlade u Budimpešti, mađarski premijer Ferenc Gyurcsany.

Na sjednici dviju vlada potvrđena je spremnost za daljnje unaprjeđenje odnosa Hrvatske i Mađarske, važnost svestrane suradnje te doprinos učvršćenju europske vizije u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Vlade su na zajedničkoj sjednici potvrdile i potporu zajedničkoj organizaciji Europskog nogometnog prvenstva 2012. godine te najavile osnivanje zajedničke radne skupine. »Danas sudjelujemo u još jednom povijesnom projektu, izgradnji nove, ujedinjene Europe. Dijelimo taj cilj, jer dijelimo i tragična iskustva podijeljene europske povijesti. Srednja Europa sa svojom poviješću, koju su obilježile upravo podjele i sukobi, danas ima nezamjenjiv motiv i možda odlučujuće mjesto u projektu proširenja Europske unije«, rekao je nakon sjednice hrvatski premijer Ivo Sanader. Premijer je kazao i da Hrvatska i Mađarska nemaju otvorenih pitanja te da je suradnja dviju zemalja poticajan primjer za zemlje jugoistočne Europe. Mađarski premijer Gyurcsany rekao je da su nekad zajedničke sjednice dviju vlada služile liječenju rana, a danas nikakvih rana više nema. »Vežu nas suradnja i prijateljstvo«, kazao je Gyurcsany, naglasivši da su sve dogovore dvije vlade postigle lako. Ustvrdio je da Mađarska u Hrvatskoj vidi europsku državu i učinit će sve kako bi joj pomogla da što prije uđe u EU. Premijeri su potpisali zajedničku izjavu o suradnji dviju vlada u ujedinjenoj Europi.

Dvojica su premijera potpisali Deklaraciju o energetici kojom se najavljuje suradnja u prijenosa energenata i povezivanja naftovodnih sustava te realizacija projekta produljenja magistralnog plinovoda do Donjeg Miholjca. »Zainteresirani smo za gradnju drugog dobavnog pravca za plin preko Mađarske«, rekao je premijer Sanader. »Ni mi u Hrvatskoj ni Mađarska ne želimo biti ovisni o rusko-ukrajinskim problemima i učinit ćemo sve da opskrba plinom bude neupitna«, rekao je premijer Sanader. Hrvatski i mađarski ministri potpisali su međudržavne dokumente koji se tiču suradnje na području zdravstva i medicine, znanosti i obrazovanja, policije, ostvarivanja regionalnih programa, informatizacije pograničnih područja, zaštite okoliša i manjina. Razgovaralo se i o pripremama za zajedničku kandidaturu dviju zemalja za EP u nogometu 2012 godine. Osim autoceste Budimpešta-Ploče, u planu je i brza željeznica, a bit će potrebno otvoriti i nove granične prijelaze. Do 2007. sagradit će se most na Muri, najavio je mađarski premijer. Hrvatski je premijer kazao kako će se, dobije li se kandidatura, Hrvatska pobrinuti za rekonstrukciju svojih stadiona, dodavši da bi organizacija EP-a mogla zaposliti oko 40.000 ljudi. Sanader se sastao i s mađarskim predsjednikom Laszlom Solyom. Branka Valentić Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>