Do kolovoza priključenje Starog Pazina na pročistač

PAZIN – Pri nedavnom povećanju cijena kanalizacijskog doprinosa, koji se plaća u sklopu cijene utrošene vode, na jednoj od posljednjih sjednica Gradskog poglavarstva konstatirano je da rentabilnost rada gradskog pročistača otpadnih voda u budućnosti treba potkrijepiti povećanjem broja korisnika gradskog kanalizacijskog sustava.

Naime, iako je usporedno s planiranjem i izgradnjom pročistača u posljednjih desetak godina uvelike rekonstruirana gradska kanalizacijska mreža, na sustav još nije priključen značajan broj domaćinstava i gospodarskih objekata, pogotovo u rubnim dijelovima grada. Jedna od većih aglomeracija koju tek treba priključiti je naselje Stari Pazin i pojedini njegovi dijelovi. U dijelu Starog Pazina nazivanog »novo naselje«, kanalizacija je iz novogradnji bila provedena do lokalnog bio-diska, no prošle je godine počelo vrlo opsežno, tehnički zahtjevno, a prema tome i prilično skupo »prespajanje« cijelog Starog Pazina na gradski kanalizacijski sustav odnosno pročistač. Lani je tako, saznajemo od direktora pazinskog komunalnog poduzeća Usluga Dragana Šiprake, investirano 2,15 milijuna kuna u rekonstrukciju kanalizacijske mreže i izgradnju dionice »Štranjga 1« kanalizacijskog kolektora prema pročistaču. Ta su sredstva osigurale Hrvatske vode i Istarska županija te državni i gradski proračun. Njima je lani izgrađena kanalizacijska trasa od bio-diska u staropazinskom »novom naselju« do raskrižja na Štranjgi. Nakon u travnju obavljenih pripremnih radova, uskoro bi (Šipraka najavljuje da će to biti za tjedan do dva) trebala početi izgradnja drugog dijela kanalizacije prema lokaciji gradskog pročistača (ispod Pazinke), u duljini od 510 metara. Taj će posao koštati 974 tisuće kuna, a novac osiguravaju, prema prije desetak dana potpisanom ugovoru Hrvatske vode i Istarska županija, u omjeru 40:60. Dogovoreni rok izgradnje je tri mjeseca, što znači da bi posao mogao biti dovršen negdje tijekom kolovoza. Još će oko 180 tisuća kuna biti utrošeno u dovršetak uređenja okoliša gradskog pročistača, te, ako preostane novca, razdvajanje oborinske od fekalne kanalizacije u Dršćevki i Šetalištu Pazinske gimnazije.

Za obje je ove ulice u tijeku postupak izdavanja građevinske dozvole pa će se, kaže Šipraka, prvo raditi ona ulica za koju se najprije dobije dozvola. Inače, programe razdvajanja oborinske od fekalne kanalizacije u pojedinim ulicama Grad će delegirati za financiranje iz SAPARD programa. Dragan Šipraka smatra posebno značajnim što svi ovi radovi ne opterećuju kućne budžete Pazinaca, jer sav novac dolazi iz vanjskih izvora. Kao direktor gradskog komunalnog poduzeća zadovoljan je kvalitetnim odnosom s Hrvatskim vodama, koje nastavljaju izdašno podržavati realizaciju pazinskih projekata zaštite i zbrinjavanja voda. Nastavku takvog odnosa Šipraka se nada i ubuduće, jer će u 2007. godini trebati graditi kanalizaciju prema udaljenijim dijelovima Starog Pazina, a do 2009. godine se planira kanalizaciju produžiti i do poslovne zone Ciburi 1, pri čemu bi se spojila i sva naselja na toj trasi – Rogovići, Lovrin i Stancija Pataj. D. ŠIŠOVIĆ Izvor: www.GlasIstre.hr

]]>