Do kraja 2006. stanovi za stotinu obitelji

VINKOVCI – Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata odlučila je pokrenuti akciju stambenog zbrinjavanja hrvatskih branitelja i pomoći im u rješavanju tog egzistencijalnog pitanja.

Akcijom su obuhvaćeni oni branitelji koji nisu i neće biti stambeno zbrinuti preko Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, koje, prema važećim zakonskim propisima, zbrinjava samo stradalnike Domovinskog rata. Izgradnju stanova, kako doznajemo od predsjednika vukovarsko-srijemske podružnice UHDDR-a Ivana Čačića, financirat će švicarska banka Credit Suise First Boston Limited, koja je za ovaj program izdvojila čak 1.200,000.000 eura, od čega je trećina predviđena za 2006. godinu. Uvjeti kreditiranja više su nego povoljni, beskamatni su, a za njihovu realizaciju nije potrebna hipoteka ni jamci. Rok otplate kredita je 30 godina, a cijena četvornog metra stambenog prostora bit će 450 eura, pod uvjetom da gradovi i općine osiguraju zemljište za izgradnju.

O tome će ovisiti i početak realizacije projekta, a pozitivan primjer je grad Požega, koji je u vrlo kratkom roku osigurao zemljište za izgradnju stambene zgrade te ga ustupio novoosnovanom poduzeću Stanogradnja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Vukovarsko-srijemska podružnica UHDDR-a upoznala je čelne ljude Vinkovaca, Vukovara, Županje i Iloka sa spomenutim programom te je dobila obećanja kako će potrebno zemljište biti osigurano. Među braniteljima je provedena i anketa koja je pokazala kako je interes za stanove vrlo velik, što bi, smatraju u Udruzi, trebao biti dodatni motiv da se u što kraćem vremenu osiguraju potrebni preduvjeti za njihovu izgradnju. Radovi bi se, predviđaju investitori, odvijali ubrzanom dinamikom, što znači da bi u godini početka izgradnje stambeno bilo zbrinuto više od stotinu obitelji hrvatskih branitelja. Autor: M.LEŠIĆ Izvor: Glas Slavonija.hr www.glas-slavonije.hr

]]>