Do kraja veljače bit će uređena nova ambulanta nuklearne medicine

PULA – Građevinsko-obrtnički radovi na uređenju nove ambulante za nuklearnu medicinu koji intenzivno napreduju još od početka prosinca prošle godine, bit će gotovi već krajem veljače.

Poduzeće Gramont do tada će urediti i privesti namjeni 350 četvornih metara u zgradi radiologije i laboratorija u starom krugu Opće bolnice, saznajemo od v.d. rukovoditelja Tehničke službe i održavanja Opće bolnice Pula Daria Franjula. Tijekom obilaska gradilišta, pobliže nas je upoznao sa smještajem svih ambulanti, ali i s središnjim prostorom a to je ambulanta gdje će biti smještena gama-kamera. Ovaj uređaj vrijedan 1,5 milijuna kuna trebao bi biti isporučen do kraja veljače, dakle, do završetka građevinskih radova. Ambulanta za nuklearnu medicinu imat će i zaseban ulaz. – Ne samo da nećemo prekoračiti rokove, već ćemo ostati i unutar financijskih okvira. Ukupno će ti radovi koštati 1,59 milijuna kuna, rekao nam je Franjul. Osim gama kamere, u novim prostorima uredit će se dvije ambulante, štitnjače i ultrazvuka, prostorije za pripremu pacijenata te sanitarni čvorovi i posebni, takozvani HOT laboratorij. – Značaj HOT laboratorija je u tome što će se u njemu miješati radioaktivni materijal pa se svi zidovi i ventilacija oblažu olovnim limom radi ioniziranja, pojasnio je Franjul.

Kako je na posljednjoj konferenciji za novinare rekao ravnatelj bolnice prim. dr. Lems Jerin, s obzirom na ovakav intenzitet radova, ne očekuju se neke prepreke za konačno otvaranje ove dugo očekivane ambulante. Tako će Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje uskoro biti ponuđena ta usluga za ugovaranje, a ako i HZZO prihvati, bez problema, plaćati novu uslugu pulskoj bolnici, prve pretrage bi se trebale početi obavljati već krajem ožujka ili početkom travnja. Brojni Istrani neće više morati odlaziti i dugo čekati u Rijeci na dijagnosticiranje koje se obavlja gama kamerom, i to svih organskih bolesti kostiju, pogotovo malignih s metastazama u kostima, potom štitnjače, bubrega i jetre, a kasnije i svih srčanih bolesti te liječenje radioaktivnim jodom. U ambulanti će biti zaposleno dvoje specijalista, medicinski tehničar i biokemičar. S. ZRNIĆ TERLEVIĆ Snimila A. TOŠIĆ Izvor: www.Glasistre.hr

]]>