Do Nove godine natječaji za gradnju u Palači

SPLIT – Grad Split trebat će se odlučiti za model kojim će se svaka lokacija posebno revitalizirati – prodajom, koncesijom, javno-privatnim partnerstvom ili investiranjem iz vlastitih sredstava

“Projekt aktiviranja prostornih resursa gradske jezgre u funkciji njezine obnove”, program oko kojeg se zbog navodne “rasprodaje” Dioklecijanove palače svojedobno digla poprilična prašina, za jučerašnjeg obilaska grada gradonačelnika Zvonimira Puljića sa suradnicima dobio je potporu nove gradske vlasti. Nova gradska vlada, naime, u Službi za staru gradsku jezgru najprije je upoznata s idejom aktiviranja nekoliko praznih i zapuštenih lokacija u srcu grada, da bi ih potom obišli i osobno se uvjerili da su na većini njih potrebne hitne intervencije.

Ugodno sam iznenađen onim što je Služba uradila i pripremila na ovim poslovima, vidjeli smo nekoliko lokaliteta koji mogu direktno na natječaj za obnovu i revitalizaciju. Do Nove godine pripremit ćemo natječaje za današnje ruševne i povijesno vrijedne objekte, koji će obnovljeni predstavljati ukras grada — kazao je gradonačelnik Puljić nakon obilaska. Razgledane su lokacije u Ulici Ilirske akademije, Rodriginoj ulici, na Carrarinoj poljani, te u Nepotovoj ulici, na kojima je – kao i iznad mozaika kod Srebrnih vrata te u Arhiđakonovoj – planirana nova gradnja. Po riječima člana Poglavarstva zaduženog za urbanizam Branka Poljanića, izmjene prostornog plana za staru gradsku jezgru uskoro će na javnu raspravu, a nakon što se usvoje, bit će otvoren prostor za raspisivanje javnih natječaja. Uoči toga, Grad Split trebat će se odlučiti za model kojim će se svaka lokacija posebno revitalizirati – prodajom, koncesijom, javno-privatnim partnerstvom ili investiranjem iz vlastitih sredstava.

Nad mozaicima kod Srebrnih vrata te u Arhiđakonovoj planira se gradnja jedne etaže za javnu namjenu, no koja ne smije prijeći visinu zidova koji ih danas opasavaju. Za zgradu u Nepotovoj (“stari kažin”) već postoji idejni projekt obnove te se čeka da Grad otkupi preostalu trećinu objekta u privatnom vlasništvu, dok se u rupi u Ulici Ilirske akademije (zapadno od Podruma) planira nova četverokatnica. Arhitektonski vrlo vrijedna zgrada u Rodriginoj ulici dobila bi javnu namjenu, u rupi pokraj nje eventualno bi se izgradila jednokatnica, dok je na mjestu današnjeg ruševnog sklopa na Carrarinoj poljani planirana interpolacija visine tri kata.

Komentirajući prošlogodišnju peticiju na Internetu, kojom se oko dvije tisuće intelektualaca usprotivilo Projektu aktiviranja resursa stare gradske jezgre, gradonačelnik Puljić kazao je da ne vidi kako bi kupnja, obnavljanje i stavljanje u funkciju nekoliko crnih rupa Palače moglo predstavljati njenu rasprodaju. Uvjete svih zahvata određivat će struka i Grad Split, za sve će se provesti javni natječaji, a u ugovorima s potencijalnim ulagačima bit će jasno naznačena i njihova obveza provođenja arhitektonskih natječaja za svaku novu gradnju — kazao je gradonačelnik. Damir PETRANOVIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr